Puuetega laste keskuse ehituseks napib raha

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegusesse noortekeskuse hoonesse võib tulevikus lisanduda puuetega laste keskus.
Praegusesse noortekeskuse hoonesse võib tulevikus lisanduda puuetega laste keskus. Foto: Peeter Lilleväli

MTÜ Päikesekiir lootis sel sügisel Jõhvis kopa maasse lüüa ja ehitada valmis maja puuetega laste keskuseks, kuid rahapuudusel on mõte maha maetud ning võetud sihikule Sompa t 5a asuv hoone, mille ülalpidamisest soovib vald vabaneda.

Kui MTÜ Päikesekiir asutaja, Eesti metodisti kiriku Jõhvi kiriku pastor Artur Põld kuulis vallavalitsuse plaanist panna müüki Sompa 5a asuv hoone, et vabaneda selle 32 000 euroni küündivatest ülalpidamiskuludest, tuli tal mõte taotleda maja puuetega laste keskuse tarbeks. Hoone, kus kunagi asus lasteaed Tuluke ning praegu tegutsevad noortekeskus ja laste päevahoid Päikseke, võiks tema hinnangul täita mitut ülesannet.

"Meil on kogunenud välistoetajate raha 100 000 eurot ja sellest ei piisa, et ehitada Kooli tänavale uus hoone, nagu me algselt soovisime. Aga endise lasteaia renoveerimiseks kulub vähem raha. Lisaks puuetega laste keskuse avamisele saaksime toetada ja aidata taaskäivitada ka soiku jäänud noortekeskuse tööd. Tahaks anda sellele kesklinnas asuvale majale kena välimuse ja hea kasutuse. Uue hoone ehitamise korral jääks keskuse rajamine 2-3 aastaks toppama," rääkis Põld.

Täitmata nišš

Kui vallavolikogu nõustub andma Päikesekiirele 50 aastaks hoonestusõiguse, panustaks MTÜ 100 000 eurot küttesüsteemi ja fassaadi renoveerimiseks. Põld ütles, et sel juhul võiks puuetega laste keskus avada uksed juba tuleval kevadel.

Päevahoiu kõrvale on plaanis aja jooksul välja arendada ööpäevaringne hoid, et võimaldada puuetega laste vanematele lisaks töölkäimisele ka puhkust. "See nišš on praegu Ida-Virumaal täitmata," märkis Põld.

Vajavad privaatsust

Jõhvi vallavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Sirli Tammiste kinnitas, et puuetega laste keskust on vaja ja selle rajamiseks puuduvad vallal endal võimalused. Seetõttu toetatakse mittetulundusühingu initsiatiivi. "Loomulikult oleks olnud ideaalne uue maja ehitus ainult selle keskuse tarbeks, aga kui selleks pole raha ja samal ajal on olemas hoone, mida edasi arendada, siis see sobiks ka sinna."

Tammiste sõnul on esialgu tegemist ideega ja maja kontseptsioon tuleb alles lahti kirjutada, lähtudes sellest, et sügava ja raske puudega lapsed vajavad privaatsust. "Tuleb läbi mõelda, kuidas majas saaksid toimuda erisugused tegevused nii, et kõik oleksid rahul ning et puuetega lastel oleks turvaline olla."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles