Ahtmes valmis naftapuurtorni lifti karkass

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimest korda tehases valmistatud konstruktsiooni kaal on 55 tonni, pikkus 14, kõrgus 6 ja laius 7 meetrit.
Esimest korda tehases valmistatud konstruktsiooni kaal on 55 tonni, pikkus 14, kõrgus 6 ja laius 7 meetrit. Foto: Peeter Lilleväli

Reedel veeti treileriga Ahtmest Sillamäe sadamasse suuremõõtmelist metallkonstruktsiooni. Selline hiidtarind, millest saab osa Norra tulevasest naftapuurtornist, valmis Viru Metallelemendi tehases esmakordselt.

Konstruktsiooni kogumaksumus, arvestades tehase tööd, kohaletoimetamise ja muid kulusid, on ligi pool miljonit eurot. Naftapuurtorni lifti karkass kaalub 55 tonni, pikkus on 14, kõrgus 6 ja laius 7 meetrit. Metallkonstruktsioon valmis Viru Metallelemendi ehk endise vagunikoostetehase kahe kuu pingelise töö tulemusena.

Kella ei vaadatud

"Graafik oli tihe, töö oli sõna otseses mõttes tundide kaupa planeeritud," ütles tehase tootmisdirektor Sergei Golubkov. "See tellimus on meile täiesti uudne. Konstruktsioon on keeruline, seal on masinaehituse ja hüdraulika element, palju kvaliteedinõudeid. Mõõtmete täpsus ulatus millimeetrini. Komisjon võttis selle vastu märkusteta."

Eile jälgis kogu kollektiiv konstruktsiooni tõstmist treilerile ja veoki manöövreid väravast välja saamiseks. Väravad tuli laiemaks teha. Töötajad tunnistasid, et neil on pisut kahju sellega hüvasti jätta, kuid nad loodavad, et tellija jääb rahule ja esitab uusi tellimusi.

Tehases töötab praegu üle 100 inimese. "Meie inimesed on tublid - suutsid niivõrd lühikese ajaga täita keerulise tellimuse, kusjuures tellija tegi tehnilises dokumentatsioonis pidevalt muudatusi," märkis tehase direktor Vjatšeslav Šlõk. Sergei Golubkov lisas, et tekkinud probleemid suudeti lahendada tänu töötajate tehnilistele teadmistele ja püüdlikkusele.

"Kõige raskem oli joonistest aru saada," ütles keevitajate ja lukkseppade brigadir Eduard Aljantsev. "Vajaduse korral jäime ka teiseks vahetuseks tööle, kella ei vaadanud - kõik selleks, et keeruline tellimus saaks täidetud õigel ajal ja et saavutada tellija usaldus."

Käsil on lifti platvormid

Norra ettevõtte Bestra Engineering Eesti esinduse juht Hellar Mutle ütles Põhjarannikule, et nad teevad tehasega koostööd juba ammu ja on seni rahule jäänud. Ega asjata tellitud esimest korda niivõrd suurt konstruktsiooni just siit. Selle kogumaksumus koos tehase töö hinna ja teiste kuludega on ligi 500 000 eurot.

"Meile meeldis ettevõttes valitsev suhtumine," märkis Mutle. "Seal püütakse mitte lihtsalt konstruktsioone valmistada, vaid omandada ka uusi masinaehitustehnoloogiaid, samm-sammult liikuda uuele tasemele. Oleme andnud neile juba tellimuse naftapuurtornide platvormide valmistamiseks ja usun, et teeme koostööd ka tulevikus."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles