Kooli remont tõmbab Kiviõli eelarve hinge kinni

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli 1. keskkooli remont lõpeb sellel nädalal.
Kiviõli 1. keskkooli remont lõpeb sellel nädalal. Foto: Peeter Lilleväli

Kiviõli linna 4,7 miljoni eurot eelarvest sööb suurima osa 1. keskkooli remondi omaosaluse ning kahe ehitushanke rahalise vahe kinnimaksmine, mis tõmbab teistele investeeringutele sisuliselt kriipsu peale.

Järgmise nädala alguses peaksid Kiviõli 1. keskkooli lapsed pärast koolimaja pikaks veninud remonti taas oma koolihoonesse kolima. Linnal tuleb selle nimel ära maksta peaaegu viiendik oma eelarvest, et katta nii projekti omaosalus kui ka ligi poole miljoni eurone vahe, mis tekkis ehitaja vahetamise tõttu.

Investeeringutel kriips peal

Kiviõli linn lõpetas aasta tagasi lepingu koolimaja ehitaja Skanska EMVga ning pärast uue hanke korraldamist võttis ehitamise üle Fund Ehitus, kelle hanke võidusumma oli ligikaudu poole miljoni euro võrra suurem kui esimese hanke tulemus. Kahe hanke vahesumma, millele lisandub veel EASi kaudu koolimaja rekonstrueerimiseks vajalik omaosalus, sööb ära Kiviõli planeeritavad investeeringud.

"Püksirihma tuleb pingutada," tunnistas Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev. Kui kokku on Kiviõlis sel aastal investeeringuteks planeeritud 1,033 miljonit eurot, siis 90 protsenti sellest ehk 933 000 eurot makstakse kooli eest ning alles jäänud piskust jätkub vaid suuremate projektide tarbeks eeltööde tegemiseks. Nii kavatseb Kiviõli sel aastal panustada linna üldplaneeringu koostamisse, perekeskuse planeerimisse ja Viru tänava rekonstrueerimisprojekti koostamisse.

Koolimaja esimese ehitajaga käib praegu kohtuvaidlus, mille positiivse lahenduse korral võiks linna rahaline olukord paraneda. Linn nõuab Skanska EMV-lt garantiisummat, mis tooks eelarvesse tagasi üle 160 000 euro. "See kindlasti parandaks meie eelarvelist olukorda, kuid selle summaga me sel aastal kindlasti ei arvesta," kinnitas Dmitrijev.

Kärpimisoht veel ees

Dmitrjevi sõnul on linna selle aasta plaanid tehtud detsembrikuu riigi tasandusfondi prognoosi plaanil, mis võib tähendada, et peagi seisab linn silmitsi võimalusega oma püksirihma veel pingutada ning need vähesedki investeerimisplaanid, mis praeguseks tehtud, tuleb veelgi koomale tõmmata. "Meie eelarve on juba praegu pingeline ning allasutuste eelarved kokku tõmmatud. Juhul kui oleme sunnitud pärast lõplikku toetusfondi summat veel kärpeid tegema, tuleb eelarve veel kord kriitiliselt üle vaadata," tunnistas ta.

Küll tähendab selle aastaga kooli remondile kriipsu allatõmbamine seda, et järgmisel aastal suudetakse tegeleda ka teiste allasutustega. Lisaks 1. keskkoolile ootab remonti ka Kiviõli vene kool.

Üks suurem projekt, milles linn sel aastal omaosalusega osaleb, on vee- ja kanalisatsioonisüsteemi nüüdisajastamine, millega uuendatakse jupiti vee- ja kanalisatsioonisüsteeme kesklinnas ning ehitatakse eramurajoonis välja praegu puuduv kanalisatsioonisüsteem. Selle projekti 640 000eurone omaosalus planeeritakse katta keskkonnainvesteeringute keskuselt võetava laenuga.

Kiviõli, kes viimasel paaril aastal on mitmeid projektide omaosalusi just laenuga katnud, ei ole oma laenukoormust nii kõrgeks kasvatanud, et see uute laenude võtmist takistaks. "Kuna vahepeal ei kasutanud linn laenuvõimalust eriti usinalt, siis tänu sellele koormus suur ei ole. Projektitoetuste kaasamine linnas on väga oluline seni, kuni fondid on avatud ja võimalused olemas," lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles