Vene turistide arv kasvas Ida-Virus hüppeliselt

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur osa turiste, kes peatuvad Ida-Viru spaahotellides, soovivad ka lõõgastavaid või tervistavaid protseduure nautida. Pilt on tehtud Narva-Jõesuu spaahotelli soolakambris.
Suur osa turiste, kes peatuvad Ida-Viru spaahotellides, soovivad ka lõõgastavaid või tervistavaid protseduure nautida. Pilt on tehtud Narva-Jõesuu spaahotelli soolakambris. Foto: Erakogu

Ida-Virumaa oli eile avalikustatud statistika järgi ka mullu üks külastajate lemmikuid, kusjuures tõusis nii sise- kui välisturistide hulk.

Statistikaameti andmebaasi järgi peatus Ida-Viru majutusettevõtetes mullu 138 748 inimest ehk ligi 10 protsenti rohkem kui aasta varem. Kõige suurema ööbijate arvu kasvu andis taas Venemaa, kust saabus 36 protsenti rohkem turiste kui 2010. aastal.

Siseturistide hulk suurenes 3 protsenti ning Ida-Virumaa jäi majutujate eelistuste järgi Harju-, Pärnu- ja Tartumaa järel neljandale kohale. Ainsana langes olulistest sihtriikidest Soome reisijate osakaal; seevastu Lätist, Saksamaalt ja Rootsist jõudis külastajaid Ida-Virumaale 2010. aastast rohkem.

Pühad täidavad hotellid

Maakonna positiivne turismistatistika kajastus ka Narva-Jõesuu spaahotellis. Müügijuht Tatjana Juusu ütles, et hotelli keskmine täitumus oli parem kui 2010. aastal, ulatudes suvekuudel 97 protsendini. Kui suurem osa aastast võõrustatakse peamiselt Eesti kliente, siis Venemaa pühade ja koolivaheaegade ajal annavad tooni piiritaguse puhkajad ning aastavahetusel olid peaaegu kõik toad Vene puhkajate käsutuses.

"Venemaa külastajad hindavad Ida-Virumaal seda, et teenindus on venekeelne, kuid teenuste kvaliteet Euroopa tasemel," vahendas Juusu turistidelt saadud tagasisidet.

Ta avaldas lootust, et alanud aasta tuleb hotellile sama hea kui eelmine. "Veebruaris on täitumus 58 protsenti, mis on talvekuu kohta väga hea tulemus. Kohalikud tulevad vabariigi aastapäevaks (sel aastal annab see järjest kolm vaba päeva - toim.), Venemaal on 23. veebruar püha."

Mullu oli edukas aasta ka Mäetaguse mõisakompleksis asuval hotellil Meintack - puhkajate arvu kasvatas elavnenud müügitöö nii siseturul kui Venemaal. Kuna Venemaa turg võeti sihikule alles möödunud aasta lõpus, paneb hotelli juhataja Tiina Luts veelgi suuremad lootused alanud aastale: kui mullu peatus hotellis 92 Venemaa turisti, siis tänavu jaanuarikuus peaaegu sama palju kui terve eelmise aasta jooksul kokku - 89.

"Hakkasime tegema otsekoostööd Venemaa turismifirmadega ja jätkame seda. Venemaa külastajatele, kes meie juurde tulevad, meeldib privaatsus ja hubane spaa. Nad tulevad siia puhkama linnakärast," selgitas Luts, lisades, et Venemaa klient on majutusasutustes hinnas, kuna ta ei hakka hinda alla kauplema nagu siseturist, samuti tuleb ta pikemaks ajaks.

Ühistöö kannab vilja

"2011 oli hea turismiaasta," kinnitas Ida-Viru turismikoordinaator Sigrid Karon ja märkis, et maakonna majutuskohtade keskmine täitumus oli 40,5 protsenti, mis on isegi veidi kõrgem kui Eesti keskmine.

Karoni sõnul kannab vilja see, et kohalikud turismitegijad ja omavalitsused on teinud kaks aastat maakonna turismi ühisturundust ning müügitööd. Aastatel 2010-2014 on saadud erisugustest projektidest ühistegevusteks 217 000 eurot, mida kasutatakse nii koolitusteks kui mitmesugusteks turundustegevusteks.

"See aasta tuleb Ida-Viru turismiklastrile samuti töökas," kinnitas Karon. Lõpule viiakse uue turismiportaali www.avastaeestimaa.eu täiendustööd. Maakonda plaanitakse tutvustada Soomes, Rootsis, Lätis ja Venemaal, kus korraldatakse seminare sealsetele turismifirmadele ja osaletakse messidel. Samade maade reisiajakirjanikele korraldatakse kolm testreisi kevadel ja kolm sügisel, et tutvustada siinseid aktiivse puhkamise võimalusi.

Turismikoordinaatori sõnul võib eeldada, et valmiv Kiviõli seikluspark ja uuenev Kohtla kaevanduspark-muuseum tõstab lähitulevikus maakonna külastatavust veelgi.

Kokku valmib või uuendatakse EASi toel ja Euroopa Regionaalarengu Fondi rahast Eestis lähiaastail vähemalt 11 uut turismiobjekti, näiteks Lottemaa Tahkurannas, Rakvere linnuse uus aastaringne teemapark, renoveeritud Audru ringrada, Eesti meremuuseum, Tallinna teletorn ja Laitse Noorte Rallypark.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles