Jõhvi promenaadi eelarve paisus lõhki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi promenaadi projekteerija arvates ei tohiks võimalikud kärped puudutada promenaadi kujunduslikku poolt, nagu valgustid ja väikevormid, mis pealegi pole ehituse kulukaim osa.
Jõhvi promenaadi projekteerija arvates ei tohiks võimalikud kärped puudutada promenaadi kujunduslikku poolt, nagu valgustid ja väikevormid, mis pealegi pole ehituse kulukaim osa. Foto: LUHSE & TUHAL

Kui Jõhvi vallavalitsuse ametnikud sel nädalal Jõhvi promenaadi viimase, kõige mahukama etapi ehitushanke pakkumised avasid, tabas neid ebameeldiv üllatus: kõige odavam pakkumine ületas enam kui poole võrra summat, mis vallal ehituseks kasutada on.

"Hinnavahe on jõhker," tunnistas vallavanem Tauno Võhmar. Kui vallavalitsus arvestas maavalitsuse juurest kuni kontserdimajani kulgeva promenaadiosa maksumuseks 2,5 miljonit eurot, siis neljast pakkumisest odavaim oli 4,1 miljonit.

Raha pole võtta

"Meil ei ole seda 1,6 puudujäävat miljonit kusagilt võtta," tõdes Võhmar, kelle sõnul peab vald võtma laenu, et kesklinna renoveerimise käigus ehitada välja ka raudteega paralleelselt kulgev Raudtee tänava ning viadukti alt Kooli tänavale viiv läbimurre, mis võib maksma minna 700 000-800 000 eurot.

"See, et promenaadi eelarve lõhki läheb, oli ette teada, sest pakkujad, kes helistasid ja täiendavat infot küsisid, vihjasid, et selle rahaga, mida me eeldame, promenaadi valmis ei tee. Oleks küsimus mõnesajas tuhandes, siis selle raha ikka leiaks, kuid nii suurt summat pole kusagilt võtta," rääkis Võhmar.

Üks võimalus on loota vallavara müügile - panna taas müüki Uikala prügila aktsiate kontrollpakett, mida üritati edutult müüa 1,7 miljoni eest, ning saada lahti Tartu mnt 2 asuvast hoonest. "Prügila aktsiatest me soovitud hinda vaevalt saame ja poole odavamaks pole ka soovi hinda lasta. Tartu mnt 2. hoone müüki valmistame praegu ette, kuid arvestades olukorda kinnisvaraturul, pole siingi väljavaated kuigi head," loetles Võhmar. Mullu üritati hoonet müüa alghinnaga 450 000 eurot, ent ühtegi huvilist polnud.

Tema sõnul on vald suuteline võtma 2 miljonit eurot laenu, ent kõike seda ei taha vaid promenaadi alla panna. "Tahaks lahti saada ka suurtest püsikuludest, mis on seotud praeguse vallavalitsuse ruumide rendiga. Selleks on aga tarvis korda saada seltsimaja, mille maksumuseks hinnatakse 2 miljonit eurot."

Venimine põhjustas kallinemise

Jõhvi promenaadi neljandast etapist sai mullune ehitushindade pideva kallinemise ohver paljuski seetõttu, et ehitushanke väljakuulutamine venis. Erinevalt Jõhvist, kellega promenaadi projekti rahastamisotsus tuli ühel ajal, suutis Kohtla-Järve oma promenaadi ehitushanke välja kuulutada masuajal, kui hinnad olid all, mistõttu Kohtla-Järvel jäi raha ülegi.

Jõhvi võimud põhjendavad nüüd tööde venimist asjaoluga, et viimast etappi taheti ühitada liiklussõlme ümberehitusega, ning hange venis Võhmari sõnul ka seetõttu, et eelmisel aastal tehti projekti parandusi ja projekti kooskõlastamine Eesti Raudteega võttis aega.

Vallavanema sõnul tuleb promenaad Jõhvi igal juhul, kuid rahapuudusel võib "palju võlu ja ilu kaduma minna".

Sel nädalal saatis vallavalitsus rahandusministeeriumisse päringu selle kohta, kas vald võib asuda soodsaima pakkumise teinud ehitajaga läbirääkimistesse või tuleb kõik pakkumised tunnistada nõuetele mittevastavaks, kuna nad ületasid oluliselt eeldatavat maksumust. Eile lõunaks polnud ministeeriumist veel vastust tulnud.

Järgmisel nädalal kohtuvad vallavalitsuse töötajad projekteerija esindajaga, et projekt läbi vaadata ning arutada, kust annaks kokku hoida.

Ilu ei kärbita

Promenaadi viimast etappi projekteerinud arhitektuuribüroo Luhse & Tuhal arhitekt Tanel Tuhal ütles Põhjarannikule, et kokkuhoiu võimalused vajavad analüüsimist, ent tema arvates ei tohiks kärped puudutada valgusteid ja muid väikevorme, mis annavad promenaadile visuaalset väärtust. "Ära ei tohiks jätta seda, mis annab promenaadile identiteedi, iga sellise asjaga peaks kaasnema positiivne emotsioon. Ja ma usun, et need pole ka kõige suuremad kuluartiklid. Kui me isegi kõik valgustid ära jätaksime, ei kataks see seda suurt vahet ära," rääkis Tuhal.

Tema arvates tasuks sellisel juhul pigem kaaluda promenaadi mingi osa väljaehitamise lükkamist tulevikku. "Arvan, et üks kulukamaid asju seal on raudteealune tunnel," ütles ta. Samuti pole tema sõnul visuaalselt nii oluline, kas promenaad laotakse tänavakivist või kaetakse asfaldiga.

Jõhvi promenaadi ehitus jagati nelja etappi ning selle põhifinantseerijaks on Euroopa Liit linnaliste piirkondade arendamist puudutava meetme kaudu. Esialgu kavandati kogu promenaadi maksumuseks 3,3 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles