Energeetikute streigi ajal tugevdatakse elektrijaamades turvameetmeid

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva energeetikud olid ammu streikimiseks valmis. Eelnevalt läbi viidud streigiteemaline küsitlus näitas, et 99% energeetikutest toetab radikaalseid meetmeid. Foto on tehtud Narva energeetikute ametiühingu 3. märtsi miitingul.
Narva energeetikud olid ammu streikimiseks valmis. Eelnevalt läbi viidud streigiteemaline küsitlus näitas, et 99% energeetikutest toetab radikaalseid meetmeid. Foto on tehtud Narva energeetikute ametiühingu 3. märtsi miitingul. Foto: Ilja Smirnov

Täna hommikul kell 7 alustas Narva Energia ametiühing 12tunnist streiki. Kohus keelas neil elektrijaamade võimsuse langetamise ning seaduslikkuse tagamiseks on ettevõttes turvameetmeid tugevdatud.

Narva Energia ametiühingu juhatuse ja Narva linnavolikogu liige Vladimir Butuzov ütles Põhjarannikule, et eile oodati kohtumäärust vastuseks Eesti Energia Narva Elektrijaamade ASi avaldusele.

Kohtul kulus aega üks päev

8. märtsi hommikul teatas Eesti Energia juhtkond, et AS Narva Elektrijaamad pöördus kohtu poole, saamaks hinnangut energeetikute streigi seaduslikkuse kohta. Ettevõtte juhtkond peab streiki seadusevastaseks, kuna streik haridustöötajate (ja Eesti ametiühingute keskliidu - I.S.) toetuseks olevat muutunud poliitiliseks.

"Tähtis on aru saada streigi olemusest," kommenteeris ASi Narva Elektrijaamad juht Tõnu Aas. "Streik on tööst keeldumine, mitte valesti töötamine. Näiteks koolides ei toimu tunde. Õpetajad ei lähe ju siis klassi ette ega hakka streigile viidates väitma, et üks pluss üks on kuus. Samamoodi võivad energeetikud seadusliku streigi ajal töö tegemata jätta, kuid ei tohi hakata oma äranägemise järgi tootmisvõimsusi reguleerima."

Eile õhtul luges Viru maakohtu Narva kohtumaja elektrijaamade töökoormuse vähendamise ebaseaduslikuks.

"See otsus on meie jaoks ülioluline, sest meie ülesandeks on tagada kogu Eesti elektrivarustuskindlus ja säilitada kollektiivis töörahu," märkis Aas.

Ettevõtte pressiteates öeldakse, et töötajatele jääb toetusstreigi võimalus.

Uljaspäid ei saa välistada

"Võin kindlalt öelda, et ametiühing ei võta ette ebaseaduslikke aktsioone. Ja kui koormuse langetamine on keelatud, siis ametiühing keeldu rikkuma ei hakka," kinnitas ametiühingujuht.

Butuzov kinnitas, et ametiühing suudab ka oma uljamate liikmete tegevust kogu ettevõttes kontrolli all hoida.

"Eriti tundlike kohtade kontrollimiseks oleme moodustanud brigaadid. Muidu võib tõesti leiduda uljaspäid, kes suudavad kahju tekitada. Ametiühing suhtub sellesse väga tõsiselt ega kahtle, et kõik läheb plaanipäraselt," kinnitas Butuzov.

Narva Elektrijaamade pressiesindaja Karina Kond teatas omakorda, et situatsiooni kontrolli all hoidmiseks on tugevdatud ka ettevõtte turvameetmeid.

"Vajaduse korral hakkavad võtmepositsioonidel tööle need, kes streigist osa ei võta ja on valmis kindlustama elektrijaamas plaanipärase tegevuse. Seejuures ei tohi streikiv töötaja takistada mittestreikijal oma töö tegemist," ütles Kond.

Kes saab, see streigib

Narva Energia ametiühingusse kuulub umbes 800 inimest, peamiselt Eesti Energia Narva Elektrijaamade ASi Eesti Elektrijaama, sidusettevõtete ja Eesti Energia Õlitööstuse ASi õlitehase töötajad.

"Õlitehase töötajad ei streigi, kuid korraldavad lõunavaheajal toetusmiitingu," rääkis Butuzov. "Eesti Elektrijaama remondiosakonna töötajad viibivad tegevusetult töökohtadel, aga vahetuses olijad täidavad oma kohuseid, sest teisiti ei saa, kuna kõik seadmed nõuavad pidevat jälgimist."

Butuzovi sõnul streikijad poliitilisi nõudmisi ei esita: "Näitame vaid solidaarsust õpetajate ja ametiühingute keskliiduga."

Ometi oli energeetikute 3. märtsi miitingul Narvas loosungeid valitsuse väljavahetamise kohta ning samas vaimus võeti vastu ka pöördumine presidendi poole.

"Miiting ja streik on kaks ise asja. Streik eeldab täpset ja konkreetset lähenemist. Tänases streigis on tähtis iga sõna ning me vaatame hoolikalt läbi kõik allkirjastatavad ja edastatavad paberid," kinnitas Butuzov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles