Kohtla-Nõmme vallavolikogu esimees astus tagasi

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu suvel astus Ain Luuk tagasi Kohtla kaevanduspargi-muuseumi juhi ametist, nüüd lahkus ta ka volikogu esimehe kohalt.
Mullu suvel astus Ain Luuk tagasi Kohtla kaevanduspargi-muuseumi juhi ametist, nüüd lahkus ta ka volikogu esimehe kohalt. Foto: Matti Kämärä

28. veebruaril esitasid kaheksa Kohtla-Nõmme vallavolikogu liiget volikogu istungil umbusaldusavalduse volikogu esimehe Ain Luugi vastu; nädal hiljem esitas Luuk avalduse sellelt ametikohalt lahkumiseks.

Kohtla-Nõmme 9-liikmelise volikogu kaheksa liiget heidavad Ain Luugile ette volikogu tegevuse kaootilisust ja suutmatust teha meeskonnatööd. Ei olda rahul sellega, et volikogu istungid toimuvad harva; et esimees ei reageeri kirjadele ning volikogul puudub neile adresseeritud avaldustest, kirjadest ja kaebustest ülevaade; et esimees ei tee komisjonidega koostööd ning et volikogule esitatakse kinnitamiseks aktuaalsuse kaotanud eelnõusid.

Probleemid suhtlustasandil

"Valimistulemusi vaadates ei oleks pidanud sellist olukorda üldse tekkima - meid on ju opositsioonis ainult kolm," ütles volikogu reformierakondlasest liige Mait Rooden, kelle hinnangul tekkisid volikogu liikmete ja esimehe vahel probleemid suhtlustasandil. "Juba eelmises koosseisus oli probleemiks, et istungid toimusid harva, mistõttu asjad kuhjusid ning otsuseid tehti kiirustades."

"Istungitel polnud volikogu esimehe ja liikmete vahel koostööd," rääkis IRLi nimekirjas volikogusse kandideerinud Olesja Ojamäe, kelle sõnul toodi volikogu ette juba otsustatud asju. "Näiteks küsiti nõusolekut reservfondist raha eraldamiseks, kusjuures see raha oli juba äragi kasutatud. Ometi on sellise otsuse tegemine volikogu ainupädevuses. Ka on vallavanem korduvalt määranud endale lisatasusid, millele on tähelepanu juhtinud nii revisjonikomisjon kui audiitor."

Samas nimekirjas volikogusse pääsenud Ruth Kerov loobus kommenteerimisest, öeldes, et peatas pärast viimast volikogu istungit aastaks oma volitused, kuna volikogus toimuv hakkas tõsiselt häirima tema põhitööd õpetajana.

Oma seisukohti ei soovinud avaldada ka Keskerakonna nimekirjas volikogusse kandideerinud Marje Vist.

Poliitiline võitlus segab tööd

Nädal pärast umbusaldusavalduse esitamist pani Ain Luuk lauale tagasiastumisavalduse.

"Umbusaldusavaldus, mis allkirjastati kõigi volikogu liikmete poolt - ka nende, kellega koos läksime valimistele -, on tõsine signaal: ju ma olen siis ennast ammendanud, kahjuks pole ise aru saanud," kirjutas IRLi kuuluv Luuk valla kodulehel avalikustatud pöördumises, vastates seal ka umbusaldusavalduses esitatud süüdistustele.

"Küllap ma olin siis teise poole pürgimustel ees; nende soov on igasuguste muutustega venitada," rääkis ta. "Samas pole nad omalt poolt valla elu edendamiseks midagi välja pakkunud, nad pole valmis vastutust võtma. Nende mängureeglite järgi pole ma võimeline volikogu juhtima ning sellepärast otsustasingi ise tagasi astuda, kuigi seni pidasin oma missiooniks valimisperioodi lõpuni vastu pidada."

Kohtla-Nõmme vallavanem Illart Jool tunnistas, et poliitiline võitlus on läinud sinnani, et see segab juba igas mõttes tööd. "See valimisnimekiri, kellega koos kandideerisin, on erisugustel põhjustel lagunenud, paljud on läinud isemõtlemise ja -tegutsemise teed. Volikogu esimehest lahtisaamise soov on mõnel inimesel olnud juba pikka aega."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles