Alajõe volikogu kukutas vallavanema ametist

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks ja pool aastat Alajõe vallavanem olnud Aivar Rahe püstitas omamoodi rekordi - tema eelkäijad selles ametis üle aasta vastu ei pidanud.
Kaks ja pool aastat Alajõe vallavanem olnud Aivar Rahe püstitas omamoodi rekordi - tema eelkäijad selles ametis üle aasta vastu ei pidanud. Foto: Peeter Lilleväli

Reedel umbusaldas Alajõe vallavolikogu kaks ja pool aastat ametis olnud vallavanemat Aivar Rahet, süüdistades teda võimupiiride ületamises.

"Vallavalitsus rikkus eelarvet," rääkis Alajõe vallavolikogu esimees Sergei Asmus, et umbusaldamise põhjuseks oli eelmise aasta lõpus Vasknarva ehitatud parkla. "Meil ei olnud eelmise aasta eelarves selle jaoks raha ette nähtud, aga siis tuli vallavanem volikogu ette jutuga, et raha on ehitajale juba üle kantud ja vaja on teha eelarvemuudatus."

Jutt käib valla 40%-lisest omaosalusest ehk 20 000 eurost. Umbes samas suurusjärgus laekus mullu Alajõe eelarvesse raha rohkem kui plaanitud.

"Ma ei ole sugugi parkla vastu, seda oli kindlasti vaja. Aga seda, mille jaoks ülelaekunud raha kasutada, otsustab ikkagi volikogu, mitte vallavalitsus," polnud volikogul Asmuse sõnul siis veel kindlat plaani, kuhu enam laekunud raha kasutada. "Elektriposte oleks vaja paigaldada, mitmed teeremondid on pooleli..."

Pahameelt tekitas volikogu liikmetes seegi, et valla omaosalus oli tavapärase 10% asemel 40%.

Kümme aastat plaanitud

"Kui vallavalitsus enda nimel projekti kirjutab, siis omaosalus ongi 40%," ei näinud Aivar Rahe põhjust hakata parklaprojekti mõne MTÜ egiidi all esitama, et omaosalust väiksemaks saada. Seda enam, et RMK-le kuuluva maatüki munitsipaalomandusse taotlemine pole veel praegugi lõpule jõudnud ning see oleks asja tarbetult keeruliseks ajanud.

Rahe sõnul on Vasknarva parkla rajamise plaan vähemalt kümme aastat päevakorral olnud - et suvitajad ja kalurid teeveeri autosid täis ei pargiks.

"Poolteist aastat tagasi alustasin selle projektiga. Hanke korraldasime oktoobris 2010, PRIA otsus tuli eelmisel sügisel, novembris rääkisin sellest kõigest volikogu istungil," kummutab Rahe arvamuse, et volikogu asjast ei teadnud.

Volikogu 2011. aasta 10. novembri istungi protokollis on tõepoolest kirjas, et päevakorra viimase punktina kuulati Aivar Rahe informatsiooni: "Vasknarva Kaluri parkla projekt läheb nüüd tegemisele, on allkirjastatud leping tööde teostajaga. Projekt saab peaaegu valmis selle aasta lõpuks. /---/ Projekti kogumaksumus on peaaegu 50 000 eurot, millest omaosalus on 40%, ülejäänud summa annab PKAK (Peipsi Kalanduspiirkonna Arendajate Kogu - toim)."

Otsitud põhjus

"Loomulikult ma teadsin eelarve ülelaekumisest," kinnitas Rahe, et vastasel juhul poleks ta aasta lõpus parklat ehitama hakanudki.

Põhjuseks, miks ehitajale juba tasutud raha eelarvesse muudatusena sissekirjutamine jaanuarikuusse jäi, ütles ta, et detsembris ei suutnud volikogu kokku tulla.

"Volikogu leidis, et selle summa ülekandmiseks ehitajale oleks mul pidanud neilt eraldi luba olema. Mina nii ei arva, kuna tegemist oli nii pikaajalise projektiga. Põhivara soetamise puhul on küll piirmäär ette antud, mida vallavanem ilma volikogu eriloata ületada ei tohi."

Rahe tunnistas, et umbusaldamise tegelikud põhjused on küll parklaga seotud, ent põhiline küsimus on nüanssides, mida ta praegu veel kommenteerida ei taha.

Volikogus umbusaldamise vastu hääletanud Jüri Päll ütles samuti, et tegemist oli otsitud põhjusega ning selle tagamaad on poliitilised.

Sergei Asmuse sõnul pole veel teada, kellest saab Alajõe uus vallavanem. "Võimalik, et korraldame konkursi," ütles ta.

Mullu septembris kirjutas Põhjarannik, et Alajõe ametnikud kaotavad töö kummalistel põhjustel. Kolm endist vallavalitsuse töötajat kinnitasid, et nende töölt vabastamine toimus valda tegelikult valitseva Peipsi kalakuninga Paul Kärbergi nõudmisel.

Paul Kärbergi poega Dmitri Kärbergi, kes reedese umbusaldamise algatas, eile telefonitsi kätte saada ei õnnestunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles