Ojamaa konveier hakkas tööle

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Jaotussüsteem sõelub peenpõlevkivi välja ja toimetab selle otse tehasesse.
Jaotussüsteem sõelub peenpõlevkivi välja ja toimetab selle otse tehasesse. Foto: Matti Kämärä

Lisaks Ojamaa kaevandusest VKGni kulgevale lintkonveierile on valmis ja töös ka ettevõtte territooriumil paiknev jaotussüsteem, mis põlevkivi otse tehastesse toimetab.

Esimest korda pandi Ojamaa kaevandusest VKGni ulatuv 12,5 kilomeetrit pikk lintkonveier käima 10. jaanuaril. OÜ VKG Kaevandused juhatuse liikme Margus Kottise sõnul küll vaid mõneks minutiks, et seejärel asuda lindi liikumist reguleerima.

Kuu aega hiljem tõi konveierilint tehastesse esimese põlevkiviportsu. Esialgu veeti Ojamaalt põlevkivi paralleelselt ka kalluritega, ent 10. märtsil saavutas konveier sajaprotsendilise tootlikkuse ja sestsaati on kogu transport konveieri kanda.

58 minutiga päral

Konveier toob põlevkivi Ojamaa kaevanduse rikastusvabrikust VKG territooriumile, selle sealt edasi tehasteni toimetamiseks ehitati jätkuks kuuest konveierist ja kahest suurest sõelast koosnev jaotussüsteem. Nii ei pea põlevkivi vahepeal kusagile ladustama.

"Sõelad eraldavad peenpõlevkivi tükipõlevkivist ning erisugused konveierid võimaldavad esimese Petroteri tehasesse ja teise Kiviteri tüüpi tehastesse suunata," selgitas Kottise.

Kummagi sõela tootlikkus on 700 tonni tunnis, konveierilindid liiguvad kiirusega kaks meetrit sekundis ehk poole aeglasemalt kui suur konveier, aga lint ise on laiem. Süsteemi osaks on ka kolm vaheladu - üks tüki- ja kaks peenpõlevkivi jaoks -, kuhu põlevkivi ladustatakse ajal, kui tehased ei tööta. Ühtlasi tagavad need laod tehaste varustamise juhul, kui konveieriga midagi peaks juhtuma. Kolme vahelattu mahub kokku 60 000 tonni põlevkivi ehk tehaste viie kuni kümne tööpäeva varu.

Peenpõlevkivi jõuab Ojamaalt tehasesse 58 minutiga: 52 minutit pikal konveieril ja 6 minutit jaotussüsteemis.

Tükipõlevkivi veel päris otse tehasesse ei jõua, vaid toimetatakse pärast sõela ületamist ja peenpõlevkivi eraldamist vagunitega lõpp-punkti. Nii kestab see senikaua, kui tuleval aastal valmib konveieri kolmas etapp, millega jaotussüsteemi veelgi pikendatakse. Pärast seda jäävad vagunid üksnes avariiolukordade puhuks varuks.

22 uut töökohta

Ojamaa kaevandus töötab viis päeva nädalas kolmes vahetuses ehk ööpäev läbi.

Konveier töötab esialgu kahes vahetuses ehk 16 tundi kõigil seitsmel nädalapäeval, teine variant on panna see tööle kaevandusega samas rütmis.

"Sõltuvalt sellest, millises vahekorras on kivi vaja tehastele anda," selgitas Margus Kottise.

Kui pika konveieri ehituse peatöövõtja oli Saksa firma ThyssenKrupp Fördertechnik, siis jaotussüsteem on eestlaste kätetöö: kõik ehituskonstruktsioonid valmisid ASis Maru Ehitus, tehnoloogilise osa projekteeris ja monteeris OÜ Technobalt Eesti, automaatikaga tegeles OÜ AF Automaatika ning elektritööd valmisid OÜ A.V.R. Elekter juhtimisel.

Konveieri valmimine loob lisaks 22 uut töökohta. Kottise kinnitas, et kõik need töötajad leitakse väljastpoolt oma ettevõtet.

Ametlikult avatakse konveier 11. aprillil, kolm kuud pärast esmakordset käivitamist.

Märksõnad

Tagasi üles