Ida-Viru meened otsivad teed turisti kohvrisse

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suveniirikonkursile laekunud töödest saavad turistid mõningaid juba kaasa osta; osa ootab edasi arendamist. Konkursi "Ida-Viru suveniir" korraldas Ida-Viru ettevõtluskeskus koostöös maavalitsuse, Ida-Virumaa omavalitsusliidu, ASi PR Põhjarannik ja Ida-Virumaa turismiklastriga.
Suveniirikonkursile laekunud töödest saavad turistid mõningaid juba kaasa osta; osa ootab edasi arendamist. Konkursi "Ida-Viru suveniir" korraldas Ida-Viru ettevõtluskeskus koostöös maavalitsuse, Ida-Virumaa omavalitsusliidu, ASi PR Põhjarannik ja Ida-Virumaa turismiklastriga. Foto: Peeter Lilleväli

Ida-Viru suveniirikonkursi esikolmiku töödest saab praegu osta põlevkivišokolaadi ja Spa ökoseepi; varsti peaks müügile jõudma ka harupesa.

Konkursile "Ida-Viru suveniir" laekus jaanuaris 23 tööd. Jõhvi turismiinfokeskusesse on praeguseks müügile jõudnud kolmanda koha saanud Spa ökoseep. "Kui turismihooaeg lahti läheb, tellin ka põlevkivišokolaadi," lubas infokonsultant Kristina Ernits. Samuti loodab ta edaspidi vahendada teise koha tööd - harupesa - ning konkursile esitatud Jõhvi vöökirja motiiviga käsitööehteid.

Ernits ütles, et meeneautorid on müügikanaleid põhiliselt ise otsinud; turismiinfokeskus saab abistada kontaktide vahendamisega. "Samuti olen andnud konkursil osalenutele tagasisidet žürii arvamusest, mis aitab oma toodet paremaks teha, et see leiaks laiemalt kasutamist."

Võidutöö - põlevkivišokolaadi autor Ene Raudar rääkis, et esimene sajane partii on läinud müüki Toila spaahotelli, Mäetaguse mõisahotelli Meintack, Kukruse polaarmõisa ja Jõhvi Mahejaama. Samuti on põlevkivi rahvapärast nimetust Pruun Kuld ja välimuseltki kullakangi meenutavat maiust varunud kingituseks Jõhvi kontserdimaja ning põlevkivimuuseum.

"Kuna on veel tahtjaid, tellin suveks uue partii," ütles Raudar. "Näiteks põlevkivimuuseum küsis uue portsu, neile sobib see kingiks nagu rusikas silmaauku. Kui pärast renoveerimist läheb uuesti käiku Kohtla kaevanduspark-muuseum, siis usun, et põlevkivišokolaad oleks sealgi väga asjakohane kaup. Kindlasti pakun šokolaadi Eesti Energiale ja VKG-le."

Vaja edasi arendada

Konkursil teise koha saanud harupesa, mida kaunistab Jõhvi kihelkonna vöömustrist ja kõrgepinge elektriskeemist kokkumiksitud muster, peaks samuti lähiajal turistideni jõudma. "Ma pole seda mõtet maha matnud," kinnitas autor Linda Mägi, kelle sõnul on vaja pakendiga veel tööd teha, kuid igapäevatöö ja -tegemiste kõrval pole selleks aega jätkunud. Ka Mägi näeb müügikohtadena ennekõike põlevkivimuuseumi ja Kohtla kaevandusparki-muuseumi.

Meenekonkursil kolmandaks tulnud Spa ökoseepi saab lisaks turismiinfokeskusele soetada Kuremäe kloostri suveniiripoest ja Jõhvi Mahejaamast. Porgandimahlast, šokolaadist ja Pühtitsa nunnakloostri püha allika veest koosneva seebi autor Erelin Zirk sooviks seda näha ka Ida-Virumaa spaades. "Teeksin nendega hea meelega koostööd."

Kukruse polaarmõisa perenaine Kaja Kama ütles, et on suveniirikonkursi töödest esialgu müüki võtnud kümme põlevkivišokolaadi, millest vähem kui kuuga on seitse maha müüdud. Siiani on maiust soetanud peamiselt kohalikud, et see huvi pärast ära proovida. "Aga ega turismihooaeg ole veel alanud," ei välistanud muuseumijuht ka maakonna külaliste huvi.

Hinnapiir kolm eurot

Ida-Virumaa suveniir on vitriinkapis kõrvuti muuseumi enda logoga meenetega, näiteks pastapliiatsite ja kompassidega. "Oleme võtnud natukene müüki ka Ida-Virumaa käsitööliste valmistatud ehteid. Näiteks jääkaruprossid osteti kohe ära, samuti oli hea minek portselanist ehetel. Hästi liiguvad kuni kolm eurot maksvad asjad. Sageli küsitakse taldrikuid, sest paljud koguvad neid. Tuleb leida inimene, kes teeks neid mõistliku hinna eest," rääkis Kama.

Mäetaguse mõisahotell Meintack müüb põlevkivišokolaadi alates eelmisest nädalast, seega on müügitulemustest vara rääkida. Hotelli juhataja Tiina Luts rääkis, et meenete vastu tunnevad suuremat huvi välisturistid, kes otsivad just kohalikku päritolu esemeid. "Näiteks meie oleme hästi müünud käsitööehteid ja puidust tooteid. Samuti on vaja juurde tellida logoga pastapliiatseid ja tasse."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles