Kohtla-Järve juhid on transpordi küsimuses eri meelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu Kohtla-Järve 7 linnaliini kasutavate sõitjate seas on 74% kohtlajärvelased, 22,6% Jõhvi elanikud ning 3,2% muude omavalitsuste inimesed. Kohtla-Järve soov on, et ka doteerimine omavalitsuste rahakotist toimuks samades proportsioonides.
Praegu Kohtla-Järve 7 linnaliini kasutavate sõitjate seas on 74% kohtlajärvelased, 22,6% Jõhvi elanikud ning 3,2% muude omavalitsuste inimesed. Kohtla-Järve soov on, et ka doteerimine omavalitsuste rahakotist toimuks samades proportsioonides. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve volikogu eilsel istungil selgus, et linnavalitsusel pole ühtset seisukohta, kas jätkata ühistranspordi doteerimist senisel kujul või survestada riiki, tunnistamaks praegused Kohtla-Järve korraldatavad bussiliinid maakonnaliinideks. 

Kohtla-Järve aselinnapea Viktoria Tsventarnaja tegi eile volikogule ettepaneku ära otsustada, kas linn kuulutab välja hanke avalikele liinidele tuleva aasta 1. jaanuarist või jäädakse seisukohale, et kuna tegu on maakonnaliinidega, korraldagu liinihanget maavalitsus.

Linnavalitsusel pole üksmeelt

Kui aselinnapealt küsiti linnavalitsuse seisukohta, sõnas Tsventarnaja, et ütleb vaid oma isikliku arvamuse ning see pooldab võimalust kuulutada hange võimalikult kiiresti välja ja korraldada liinivedu edasi. Tsventarnaja sõnul aitab riik praegu Kohtla-Järvel ühistransporti doteerida 160 000 euro ulatuses ning kui riik võtaks läbi maavalitsuse liinid üle, jääks summa samaks, ent praegusega võrreldes väheneks ühistranspordi maht neljandikuni ning tagataks bussiliiklus vaid Kohtla-Järve linnaosade ja maakonnakeskuse Jõhvi vahel.

"Seetõttu peavad elanikud hakkama ühest linnaosast teise jõudmiseks ringi istuma. Ja nagunii peame me tagama ühistranspordi eri linnaosade vahel, mida aga riik siis ei doteeri," ütles Tsventarnaja. Ta lisas, et maavalitsuse korraldatava liiniveo puhul jääksid elanikud ilma ka tervest hulgast praegu kehtivatest sõidusoodustustest.

Volikogu liige Eduard Odinets ütles, et tuleb võtta seisukoht, kas tegu on linna- või maakonnaliinidega. "Kui leiame, et meil pole linnaliine, siis pole meil kohustust ka midagi korraldada," sõnas ta.

Volikogu esimees Arne Berendsen ütles, et kuna enamik sõitjaid on kohtlajärvelased, siis on küsimus selles, kas linna lapsed jõuavad kooli ja täiskasvanud tööle.

Solovjov ei taha kiirustada

Linnapea Jevgeni Solovjov ütles, et hanke väljakuulutamisega ei maksa kiirustada. Tema arvates on ikkagi tegu maakonnaliinidega, mida Kohtla-Järve võib seadusest tulenevalt võtta korraldada, ent enne seda tuleb teiste omavalitsustega, eelkõige Kohtla ja Jõhvi vallaga jõuda kokkuleppele nende osalemises liinide finantseerimisel.

Praegu maksab Kohtla-Järve linn aastas ligi pool miljonit eurot liinidele peale. Jõhvi vald on teatanud, et nad on nõus maksma, ent mitte rohkem kui 15 000 eurot. Kohtla-Järve linnavalitsus on aga välja arvestanud, et võttes aluseks liinidel sõitvate jõhvilaste arvu, peaks Jõhvi osa olema 111 600 eurot. "Me oleksime nõus ka 100 000 euroga," sõnas Solovjov, kelle arvates on siiski võimalus, et Jõhvi leiab järgmise aasta eelarvest selle raha ning ka riik panustab senisest rohkem.

Küsimusele, miks tema ja Tsventarnaja arvamus nii kardinaalselt erinevad, vastas Solovjov: "See on tema isiklik arvamus. Eks naised alati kiirustavad, arvates, et mida varem otsus teha, seda parem," sõnas ta.

Kui Tsventarnaja sõnul pole hanke väljakuulutamiseks enam palju aega jäänud, siis Solovjovi arvates on aega küll. "Las käivad kõik puhkusel ära, siis tuleme kokku ja arutame neid asju uuesti," sõnas ta.

Arne Berendsen pani eile siiski hääletusele ettepaneku anda linnavalitsusele ülesanne korraldada liiniveohange ning poolt oli 11 saadikut. Kui küsiti, kes on vastu, ei tõusnud ükski käsi, küll aga vaatas osa saadikuid segaduses üksteisele otsa ning osa hakkas itsitama.

Seepeale ütles volikogu esimees vihaselt: "Tegelikult pole see küsimus üldse volikogu pädevuses. Linnavalitsus tahtis lihtsalt oma käed puhtaks pesta ja panna volikogu lolli olukorda."

Eduard Odinets ütles pärast istungit, et see küsimus ei ole volikogu, vaid linnavalitsuse ülesanne, mistõttu ei saagi eilset hääletamist lugeda otsuse vastuvõtmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles