Kohtla-Järve parki kavandatakse amfiteatrit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve park.
Kohtla-Järve park. Foto: Matti Kämärä

Kohtla-Järve linnapark võib tulevikus saada menukaks vabaõhuürituste paigaks, sest sinna on kavas rajada nii 3000kohaline amfiteater kui väiksem lava pargijärve saarele.

Projekteerijad on esitanud Kohtla-Järve pargi rekonstrueerimise eskiisplaani, mille järgi peaks juba järgmisel aastal ehitatama uusi rajatisi. Kavas on kaks vabaõhulava, puidust sillapiirded ja võimalik, et tööle saadakse ka paksust võsast leitud vana purskkaev.

Pargijärvel asuv saar, millele tahetakse püstitada kolm plastikust purje, on kavas muuta väiksemate ürituste vabaõhulavaks. Publiku istekohad  tehakse pargijärve kaldale. laile puidust astangule. Samasugune astang tuleb ka paadisadama kõrvale. Piki järve, otse veepiirile, tuleb laudis.

"Suuremate ürituste jaoks on kavas rajada  amfiteater, mis mahutab kuni 3000 vaatajat," ütleb Kohtla-Järve linnapea asetäitja Viktoria Tsventarnaja. "See peaks tulema jäähalliesisele alale. Praegu käivad seal geodeetilised uuringud."

Rajatakse puidust piirded

Saarele viivale sillale tehakse lainekujuline puidust piire, mis oma värvilahenduselt peab jätma mulje, nagu liiguks piire koos sillal kõndiva inimesega. Samasugust piiret pakuvad projekteerijad ka supelrannas olevale sillale. Sild muutub palju suuremaks: selle üldpikkuseks saab 18 meetrit ja laiuseks 4 meetrit, nii et sinna saab paigutada ka lamamistoolid.

Teisel pool saart asuv pargiosa jääb piknikualaks. "Sinna teeme samasugused lehtlad nagu mujal pargis ja nende kõrvale tulevad kolm kivivundamendiga grillimiskohta," märgib Viktoria Tsventarnaja.

Kohtla-Järve keskuse rekonstrueerimise esimesel etapil parki püstitatud valgustitele lisandub veel 28 laternat. Parki tulevad ka uued pingid: ühed massiivsed ja teised kerged, metallist pingid, millel saab ka seljatoel istuda, nagu noortele meeldib."

Võsast ilmus purskkaev

Projekti järgi korrastatakse Pärna tänava poolne põõsastik. Osa võetakse maha, mõnesse kohta istutatakse uued põõsad. "Huvitav on see, et sellest võsast tuli välja vana purskkaev," ütleb Viktoria Tsventarnaja. "Purskkaev on üsna suur ja projekteerijad hindavad praegu võimalust seda taastada. Sooviksime seda väga."

Praeguse võsa kultuurimajapoolsesse serva peaks tulema koerte treeningplats koos vajalike rajatistega. Plats saab piirde, selle taha tulevad pingid ja soovijad saavad jälgida koertekoolitust.

Kohtla-Järve keskuse rekonstrueerimise teise etapi tööd ehk pargiala rekonstrueerimine võetakse ette järgmisel aastal. Seni aga pannakse projekti raames Koidula tänavale uus asfalt ja korrastatakse kaks sealset kolmnurkset haljasala. Võetakse maha osa vanast haljastusest, istutatakse uusi puid ja põõsaid ning külvatakse muru. Koidula tänava ohutussaarekesed sillutatakse punase kõnniteekiviga.

Viktoria Tsventarnaja juhib tähelepanu sellele, et pargiala projekteerib  Tallinna tuntud maastikuarhitektuuribüroo Lootusprojekt, kes on muuhulgas kujundanud nii Pärnu vallikääru kui Haapsalu rannapromenaadi.  "Projekteerijad on pakkunud meile mitmeid huvitavaid lahendusi. Loodame need juba järgmisel aastal ellu viia, nii muutub meie park väga kauniks," märgib linnapea asetäitja.

Pargiala rekonstrueerimist rahastatakse Kohtla-Järve keskuse rekonstrueerimisprojektist ülejäänud vahenditest, mida on 0,7  miljonit krooni. Lisaks kavatseb linnavalitus esitada EASile lisataotluse ja võtta ka laenu.  Aselinnapea Ljudmilla Jantšenko sõnul on enne ehitushanget keerukas hinnata, kui palju kogu plaani elluviimine maksma läheb, ent ta eeldab, et summa võib jääda suurusjärku 1,5 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles