Sompa Maja korrastab majade küttesüsteeme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue soojustrassi ehitus kohustab: soojuse vastuvõtuks tuleb ette valmistada ka majasisesed süsteemid.
Uue soojustrassi ehitus kohustab: soojuse vastuvõtuks tuleb ette valmistada ka majasisesed süsteemid. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve Sompa linnaosas toimuvad sel suvel suured sündmused: ehitatakse 10,5 kilomeetrit uusi soojatrasse. Nende võimalikult efektiivse toimimise huvides tehakse suur töö ära ka majasisestes küttesüsteemides.

Sompa soojatrasse renoveeritakse on asula ehitusajast saadik ehk 50 aasta jooksul esimsest korda, seepärast olid ka soojakaod siin üle 50%. Selle ja kohaliku katlamaja kütuse - põlevkiviõli - pideva hinnatõusu tõttu on soojahind Sompas märksa kõrgem kui teistes Kohtla-Järve linnaosades.

Isegi arvestades kütte doteerimist linna poolt, pidid sompalased maksma talvel kütte eest üle 2 euro elamispinna ruutmeetrilt. Pärast uute soojustrasside ühendamist VKG Soojuse Sompat läbiva torustikuga ei tohiks sooja hind olla siin kõrgem kui Järve või Ahtme linnaosas.

Võeti ette majasisesed torustikud

"Loodetavat efekti ei saavutata, kui ei tehta korda majade sees olevaid küttesüsteeme," ütleb asula soojusvarustusega tegeleva Sompa Maja juhatuse liige Vladimir Peterson. "Torustikud on vanad, seal ei saa soojus normaalselt tsirkuleerida. Seepärast puhastame ja peseme süsteeme, vahetame siibreid ja radiaatoreid. Nii tõsist ettevalmistust talveks pole asula näinud nende majade ehitusajast peale."

Töid tehakse 100% linnale kuuluva Sompa Maja kulul. Vladimir Petersoni sõnul maksab küttesüsteemi korrastamine ühes majas keskmiselt 600-700 eurot. Kortermaju on asulas 16.

Samuti paigaldab Sompa Maja oma kulul kõigisse, ka eramajadesse, soojusarvestid. Paigaldamist alustatakse kortermajadest.

Võlad on suured

Soojuse kõrge hind tegi linna dotatsioonidest hoolimata paljudest Sompa elanikest võlglased. Eelmistest hooaegadest kogunenud võlgnevuste summa ulatub 100 000 euroni.

"Maksekäitumine hakkab siiski paranema. Osade võlglastega sõlmime maksegraafikud, osadelt nõuame raha kohtu kaudu sisse," selgitab Vladimir Peterson. "Muidugi on ka neid, kes töötavad ja on majanduslikult kindlustatud, kuid lihtsalt ei taha maksta."

Uuel küttehooajal rakendab Sompa Maja võlgnike suhtes karmimaid meetmeid. Kui majas on kuritahtlikud maksmisest kõrvalehoidjad, lõpetatakse kogu maja kütmine seniks, kuni võlg ei kahane. "Tuleb rakendada samasugust külma dušši nagu said tunda VKG Soojuse võlgnikest kliendid," märgib Vladimir Peterson. "Muidu on mõned sompalased lihtsalt harjunud linnalt hüvesid nõudma."

Töö püsib graafikus

Sompa soojustrassi rekonstrueerimine kulgeb linnavalitsuse andmeil plaanipäraselt. Projekti maksumus on üle 2 miljoni euro, millest 38% sai linn keskkonnainvesteeringute keskuselt. Ehituse tähtaeg on 30. september, taastamistööd peavad lõppema 1. novembriks.

Vladimir Peterson ütleb, et tänavust küttehooaega alustab kohalik katlamaja, ent võimalik, et juba 2013. aastal ühendatakse Sompa uus soojustrass VKG Soojuse trassiga ja soojusega hakkab asulat varustama VKG Soojuse Kohtla-Järve soojusjaam, Sompa Maja aga hakkab seda asulas jaotama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles