Kiviõli poolkoksimägi on ohutuks kaetud

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Masinaid on Kiviõli mäele jäänud vaid mõni üksik, need on valdavalt ametis sademevee kogumiskraavi rajades.
Masinaid on Kiviõli mäele jäänud vaid mõni üksik, need on valdavalt ametis sademevee kogumiskraavi rajades. Foto: Matti Kämärä

Kiviõli suletaval poolkoksimäel on teha jäänud veel vaid pisut hüdrokülvi, tuleb istutada natuke puid ja lõpetada kraavi kaevamine. Tööd lõpetatakse kolm kuud enne tähtaega. 

"Sügis ongi kõige parem aeg haljastada, kevadel tehtud hüdrokülv ei läinud nii hästi kasvama kui see, mille eelmisel sügisel külvasime, sest külvid tahavad rohkem niiskust," rääkis Kiviõli mäel toimetava ASi Skanska EMV projektijuht Hanno Suits.

Skanska EMV-l oligi plaanis töödega sügiseks ühele poole saada: aasta lõpukuudel nagunii tõenäoliselt muru külvata ja puid istutada ei saaks ning nii võinuksid need vaegtöödena kevadesse venida. 

Mustast mäest halliks

Varasema 162,5 meetri asemel küündib Kiviõli mäe tipp nüüd vaid 135 meetrini ja mustast mäest pole enam juttugi. Valdavalt on aherainega kaetud mägi hall, siin-seal on väiksemaid ja suuremaid rohelisi alasid. Rohi tärkab ja pisikesed arukasehakatised annavad mõnes kohas juba värvi. Naabruses lasuv keemiatööstuse poolkoksmägi tundub selle taustal eriti sünkmust.

"Siin me mäge päris alla välja ei katnudki, läksime ainult metsapiirini," viitas Hanno Suits mäe ja tee vahele alles jäetud puuribale. 

Mäge mööda alla jooksvat sademevett koguv kraav kulgeb sellest piirist pisut ülalpool. Vesi, mille ümber mäe kaevatud kraav kokku kogub, on piisavalt puhas, et selle settebasseinist otse Uuemõisa ojja võib juhtida. Oleks mägi aheraine asemel värske poolkoksiga kaetud, nagu alguses kavas oli, tuleks seda vett eraldi puhastada.  

Suits meenutas, et ehitajal oli suur tahtmine juba 2010. aastal projekteerimisega ühtaegu ka mäe peal töödega algust teha. Sellest ei tulnud aga midagi välja ja tagantjärele hinnataksegi eeltöödele kulunud aega kogu sulgemise vaat et kõige keerulisemaks osaks.

Kuum koht ei seganud

Mäel tehtust pidi tema sõnul kõige rohkem nuputama ja nipitama suhteliselt kitsast ja kõrget mäetippu teisaldades, keeruline oli ka tööde logistika.

"Meilt nõuti väga suurt täpsust. Näiteks peab aherainekihi paksus hüdrokülvi all olema vähemalt 40 ja metsa all vähemalt 80 sentimeetrit. Siledal pinnal poleks see mingi probleem, aga siin pidid kõigil ekskavaatoritel ja buldooseritel GPSid peal olema, et seda saavutada. Sademevee kogumiskraavi kaevatakse praegu samuti GPSi abiga, sest kraavipõhja alla peab ka 40 sentimeetrit aherainet jääma."

"Seda mõtet, et me pikale läinud projekteerimise pärast tähtajaks valmis ei jõua, küll ei olnud," kinnitas Hanno Suits. "Arvestasime pooleteise aastaga ja enam-vähem nii läkski."

Ilmselt ka tänu väga põhjalikule eeltööle Kiviõli mäel mingeid segavaid ootamatusi ette ei tulnud. Eelnenud uuringus kaardile märgitud kahest kuumenemiskohast leiti üles ainult üks ja see tööde kulgu ei mõjutanud.

"Temperatuur seal üle saja kraadi ei olnud," väitis objektijuht Mati Kelindeman. "Selle osa, mis oli vaja teisaldada, panime autodele ja vedasime teise kohta, kus see ise maha jahtus. Siis katsime selle koha täpselt samamoodi nagu ülejäänud mäe," ei vajanud selline temperatuur tema sõnul mingit erilist kattekihti. "Mäe sees võib ju kuumus suurem olla, aga meil polnud vaja sügavamale minna."

Teele tõkkepuu ette

Ehitaja vastutus mäel tehtu eest kestab kaks aastat pärast tööde lõppu.

"Võib-olla ei lähe mõned puud kasvama ja tuleb asendada, võib-olla on vaja mõnes kohas muru uuesti külvata. Ka võivad tugevad vihmad alguses kraavi umbe ajada ja seda tuleb puhastada," pakkus Hanno Suits võimalike garantiitöödena välja.

Ehitaja paneb lahkudes mäele viivale hooldusteele tõkkepuu ette, et autode ja mootorratastega mäkke sõitu takistada.

"Jalgsi mäkke ronida ei keela keegi, aga sõidukitega võidakse seal kõik segamini keerata, kuni aherainekihi all oleva bentoniitmatini välja," põhjendas ta.

Mäe edasine hooldus ja seire ei ole enam ehitaja ülesanne, selleks korraldatakse uus hange.

Linnal plaane ei ole

Kiviõli linnavalitsuse keskkonna- ja järelevalvespetsialist Vladimir Kruzman ütles, et mingeid plaane ega ideid pole selle mäega seoses seni jutuks olnud. 

"Kindlasti on oluline, et seda mäge on nüüd nägusam vaadata ja loodetavasti ei tule sealt enam ka mingit õhureostust. Ilmselt võiks seda tulevikus kasutada vaateplatvormina, aga midagi konkreetsemat küll praegu veel öelda ei oska. Praegu koostame linna uut üldplaneeringut. Mäe sulgemistööde lõpp võiks innustada selles suunas mõtlema."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles