Narva mööblifirma töötajaid ähvardab koondamine

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See 1995. aastal ehitatud kõrghoone Tiimani tänava alguses seostub narvalaste jaoks kunagise uhke Narova kaubamärgiga. Tagapool asuvad tootmishooned, kus praegu tegevust ei toimu.
See 1995. aastal ehitatud kõrghoone Tiimani tänava alguses seostub narvalaste jaoks kunagise uhke Narova kaubamärgiga. Tagapool asuvad tootmishooned, kus praegu tegevust ei toimu. Foto: Ilja Smirnov

Töötukassa andmetel kavatseb aastakümneid tegutsenud  Narva mööblivabriku Narova tütarfirma Pro Service koondada üle 40 töötaja, ettevõtte juhtkond peab vallandamisplaanidest rääkimist esialgu veel ennatlikuks, kuid kinnitab, et töö seisab ja inimesed on saadetud puhkusele.

Sarnaste ettevõtete gruppi kontrolliva perekonna pea ja AS Narova juhatuse liige Valeri Mjatšin ütles kolmapäeval Põhjarannikule, et ta ei hakka rääkima vallandamistest. "Ei saa, sest meil endil pole veel selgust ja peame läbirääkimisi."

Samas tunnistas Mjatšin, et tootmine on peatunud. "Esialgu on puhkus, aga peame pankadega läbirääkimisi rahastamise teemal. Seepärast oleks niisugune teave hetkel üsna sobimatu," ütles ettevõtja.

Töötukassa valmistub

Töötukassas soovitatakse personaliküsimuste lahendusi edasi lükates aega mitte kaotada.

"Palume inimestel juba nüüd otsustada, kelleks nad tahaksid ümber õppida," ütles töötukassa Narva büroo juhataja Alla Ojavere. Ta on isiklikult Narovaga ühendust võtnud ja teada saanud, et seal ei tööta juba ammu keegi.

Ojavere rõhutas, et töötukassal on võimalus alustada vallandatud töötajate ümberõpet kohe pärast koondamisteate kättesaamist, s.t ootamata lepingu lõpu päeva.

Töötukassa Narva büroo andmetel, mis on saadud otse ettevõtte juhtkonnalt, kavatseb AS Narova tütarfirma Pro Service vallandada 41 inimest. Peamiselt puidutöötlejad ja laadijad. Vallandatavad on pika tööstaažiga üle 50aastased ja pensionieelikud.

"Tähtajad pole esialgu teada, dokumente valmistatakse ette," ütles Ojavere. "Niipea, kui saame dokumendid, korraldame kõigepealt teabepäevad töötukassa teenuste ja toetuste teemal."

Palusid maksuamnestiat

Mööblitootmise ajalugu Narvas A.-A. Tiimani tänava alguses ulatub 1970. aastatesse. Paarkümmend aastat hiljem sündis Narova kaubamärk. Viimastel aastatel pole mööblitootmine enam nii heal järjel olnud.

Kriisist andis märku käesoleva aasta veebruaris AS Narova PRO juhatuse liikme Zoja Mjatšina kiri riigikogu esimehele Ene Ergmale. Ettevõtja juhtis tähelepanu ekspordile orienteeritud mööblitootmise meeleheitlikule olukorrale: ülemaailmse majanduskriisi tõttu sattus ettevõte võlgadesse. Mjatšina palus Ergmal arutada võimalust tühistada ettevõtte võlad.

Valeri Mjatšini sõnul vastas sellele pöördumisele rahandusminister. "Meile teatati, et nad ei saa erandeid teha."

Varsti pärast seda, 2012. aasta mais, nimetati AS Narova PRO ümber Pro Service'iks. Üleeeilse seisuga oli ettevõtte maksuvõlgnevus 306 941 eurot ja intressi võlgnevus 41 366 eurot.

Raskustes on ka teised Narva mööbliimpeeriumiga seotud ettevõtted. Viru maakohtusse on jõudnud  kuni selle aasta märtsikuuni Narova Mööblimaja nime kandnud OÜ QWE Mööblimaja pankrotiavaldus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles