Nitrofert valmistub tehase võimalikuks taaskäivituseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nitroferdis loodetakse lähimal ajal käivitustöödega algust teha.
Nitroferdis loodetakse lähimal ajal käivitustöödega algust teha. Foto: Peeter Lilleväli

2009. aastal mineraalväetiste hinnalanguse ja omahinna kallinemise tõttu töö peatanud Nitroferdi tehases on alutasud ettevalmistusi tootmise võimalikuks taaskäivitamiseks. 

Kolm ja pool aastat oli tehas ooteseisundis. Omanikud ei sulgenud tehast, kuid ei pidanud ka otstarbekaks tootmist jätkata, mis oleks kallinenud toorme ehk gaasi ja samas väetiste madalate hindade tõttu kahjumit kasvatanud.

Esimesel aastal pärast seiskumist müüs tehas varem toodetud kaupa, rentis välja tsisterne ja osutas kommunikatsiooniteenuseid sidusettevõtetele. Nitroferdi päästjad teenindasid lepingu alusel ammoniaaki lastivat Sillamäe sadamat.

Peamine väärtus säilis

Tehases töötab ligi 400 inimest. Erinevalt 2002. aastast, mil tehas esimest korda peatati, ei saadetud töötajaid seekord sundpuhkusele ega koondatud. Kogu selle aja vältel ehk alates 2009. aasta veebruarist said nad palka, kuna tagasid ettevõtte seadmete ja kommunikatsioonide säilivuse ja hoidsid neid töökorras.

Nitroferdi peadirektor Aleksei Nikolajev sai tänavu Kohtla-Järve aukodanikuks peamiselt selle eest, et suutis tehase kollektiivi alles hoida. Ta ütleb, et suudeti säilitada töödistsipliin ja optimism, mis nii kaua kestva tööseisaku puhul pole sugugi kerge.

"Töötajad on ettevõtte peamine väärtus ja olen õnnelik, et tehase jaoks rasketel aegadel suutsime seda väärtust hoida," märgib Nikolajev.

Nikolajevi sõnul mängis üsna olulist rolli seegi, et ettevõtte probleemidesse suhtususid mõistvalt ka Eesti riigiasutused. Tänu sellele ei jäänud ooterežiimil tehas ilma mitmesugustest tegevus- ja saastelubadest.

Olukord on soodne

Aleksei Nikolajev loodab, et ettevõtte omanik langetab sügisel otsuse alustada tehases hooldusremonti, millele järgneb tehase taaskäivitamine.  Praegu  on remondifirmas Remeksi Keskus spetsialistidel ettevalmistamisel plaan, kuidas tootmisseadmete remont läbi viia.

Tootmise võimalik taastamine on tõusnud päevakorda tänu sellele, et hinnad on maailmaturul ettevõtte jaoks soodsamaks muutunud. Väetiste praegune hinnatase lubab loota, et ettevõte ei toodaks kahjumit. Pealegi on Nitroferdi tootmisprotsessi plusskraadidega lihtsam taaskäivitada kui pakasega.

AS Nitrofert on Eesti ainus mineraalväetiste tootja. Nitrofert kuulub keemiaettevõtete valdusfirma Ostchem Holding rahvusvahelisse gruppi. Selle aktivatesse kuulub tootmis-, investeeringu- ja kaubandusettevõtteid mitmes riigis. Selle omanikuks on Ukraina üks rikkamaid ja mõjukamaid ärimehi Dmitri Firtaš, keda tuntud majandusleht Financial Times on tituleerriunud maailma kõige saladuslikumaks miljardäriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles