Ida-Viru turistide arv kasvas hoolimata jahedast suvest

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna suurem osa suvest rannailmaga ei hiilanud, läks paremini neil majutusasutustel, mis pakuvad spaateenuseid.
Kuna suurem osa suvest rannailmaga ei hiilanud, läks paremini neil majutusasutustel, mis pakuvad spaateenuseid. Foto: Ilja Smirnov

Kõige kuumemal turismikuul oli välispuhkajaid Ida-Viru majutusasutustes viiendiku võrra rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Hüppeliselt kasvas ka siseturistide hulk.

Statistikaameti teatel peatus Eesti majutusettevõtetes juulis 279 000 välisturisti, mis oli kaks protsenti rohkem kui eelmise aasta ja rohkem kui ühegi varasema aasta juulis. Ida-Virumaal ööbis välisturiste viiendiku võrra rohkem kui mullu samal ajal ja siseturistide arv suurenes 18 protsenti. Kokku peatus maakonna majutusasutustes 21 531 inimest. Ida-Virumaa on selle näitajaga Harjumaa, Pärnumaa ja Saaremaa järel neljandal kohal.

149 voodikohaga Narva-Jõesuu spaahotelli tegevjuht Karina Küppas ütles, et hotelli tubade täitumus oli juulis sama suur kui mullu samal ajal ehk umbes 97 protsenti, aga muutunud on külastajate rahvuslik koosseis.

"Venelasi on juba aasta algusest kõvasti rohkem ja suvekuudel oli nende kasv võrreldes eelmise aastaga 65 protsenti. Vene turistid tulevad puhkama pikemaks ajaks ja kulutavad enam kui teised puhkajad. Seega on sama täitumuse juures jäetud majja rohkem raha," rääkis hotellijuht.

Ida-Viru majutusasutuste keskmine täitumus oli juulis 50 protsenti. Narva-Jõesuu spaahotellis on see suvekuudel alati kõrgem. "Kui muidu mängib suurt rolli ilm, siis meie oleme siiski raviasutus ja meid ilm niivõrd palju ei kõiguta," kinnitas Küppas.

Tema sõnul võib hotell jääda ilma mõnedest ühe öö broneeringutest, sest inimesed, kes tahavad tulla suvitama, jätavad kehva ilma tõttu saabumata, kuid nende mõju on tühine. "Meil on ka septembris maja sama täis kui suvekuudel, sest sügisel algavad sooduskampaaniad ja siis hakkab rohkem tulema Eesti inimesi," märkis Narva-Jõesuu spaahotelli juht.

Peipsi ääres määrab ilm

Alajõe vallas asuv Villa Marika esindab vastupidist näidet, kus kõige suurem puhkajate hulga mõjutaja on ilm, seega olid selles ligemale 60 kohaga hostelis ka kesksuvel täitmata rohkem kui pooled voodikohad. Villa Marika omanik Taavi Vogt ütles, et ööbijate kasvu võrreldes eelmise suvega ei olnud, aga samas polnud puhkajate arv ka palju väiksem kui mullu. "Mida muud me saame Peipsi ääres puhkajale pakkuda kui randa ja kui ilma ei ole, on ka rannad tühjad. Ilma poolest pole nii viletsat suve juba aastaid olnud."

Vogt lisas, et on soovinud arendada Peipsi ääres spaateenuseid, mida inimesed tarbiksid ka kehva ilmaga. Ta on kavandanud oma kinnistule ravispaa, millel oleks ettevõtja hinnangul praegu isegi rohkem lööki kui heaoluspaal, aga kohaliku omavalitsuse suutmatus on arengule piduri peale tõmmanud.

"Võiksin ravispaa vabalt püsti panna, sest mul on selleks olemas maa ja leiaksin ka investori, aga Alajõe vallas puudub täielikult selleks vajalik taristu," märkis Vogt, lisades, et ilma tsentraalse vee ja kanalisatsioonita spaad ei ehita.

"Kui mööda Peipsi põhjarannikut tõmmata käima vee- ja kanalisatsiooniprojekt, hakkaks seal ettevõtteid tekkima nagu seeni pärast vihma, sest elukeskkonnana on see kant ju kõrge väärtusega. Aga enne ei muutu midagi, kui riik ükskord vahele ei astu ja neid väikseid valdu üheks suureks ei ühenda. Praeguse kohaliku võimuga pole mul enam lootustki, et midagi muutuks, ja ma ei näe ka riigi tuge."

Vogti sõnul on pika ja kauni liivarannaga Peipsi põhjarannik praegu avastamata ja arendamata ning sobib ainult metsikult puhkavale inimesele.

Hindavad privaatsust

Saka mõisas, kus on aastaringseid majutuskohti 90, millele suviti lisandub 14 kämpingukohta, oli tänavune suvi rahvarohke. Müügijuht Jekaterina Korotajeva sõnul oli juuli palju parem kui juuni ning majade täitumus ületas 80 protsenti. Lisaks Eesti elanikele peatusid Sakal peamiselt soomlased ja veidi oli ka idanaabreid.

"Just hakkasime tegema aktiivset müügitööd Venemaa suunal ja esimesed turistid, kes tulid reisibüroo kaudu, on andnud väga positiivset tagasisidet. Nad hindasid seda, et tegemist on privaatse kohaga, kus pole massiliselt nende kaasmaalasi. Kuna oleme väike koht, siis masse meil ei saagi olla."

Puhkajate arvu mõjutas kesksuvel seegi, et juulis toimus mõisas viis suvekontserti. "Näiteks Jääääre kontserdi ajal olid kõik kolm maja täis. Kavatseme üritusi edasi korraldada ja meil on hea meel koostöö üle Jõhvi kontserdimajaga," ütles Korotajeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles