Narva raamatukogu on avariiohtlik

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva keskraamatukogu hoone, kõigest 25 aastat vana maja, tundub korras olevat ainult väljast. Sees on praod, rõskus ja pudeneb krohv.
Narva keskraamatukogu hoone, kõigest 25 aastat vana maja, tundub korras olevat ainult väljast. Sees on praod, rõskus ja pudeneb krohv. Foto: Ilja Smirnov

Narva keskraamatukogu hoone jõuab kriitilisse seisukorda: seinapragudest pudiseb raamatutele krohvi ja hoidlad hallitavad.

1987. aastal spetsiaalselt raamatukoguks ehitatud hoone on 25 aastaga tehniliselt ja moraalselt amortiseerunud. Probleemi arutatakse linnavalitsuses ja kohalike poliitikute tasemel, kuid probleemi lahendusi pole keegi näinud.

Veerandsaja aastaga on maja vananenud

Raamatukogu direktor Maritsa Ort asus ametisse kuu aega tagasi, kui tema eelkäija pensionile läks. Orti sõnul pole temale üle antud dokumentides remondiplaane ega hoone seisukorra eksperthinnanguid. On vaid linnavalitsusele adresseeritud abipalvetega kirjade koopiad. Neist viimane on juba 11 kuud vastuseta.

Oktoobris 2011 kirjutas raamatukogu direktor Ingrid Erilaid linnavara ja -majandusametile, et hoone on ohtlikus seisukorras. Algselt oli see projekteeritud 220 000 raamatule, nüüd on neid 270 000. "Muret teeb hoone tehniline seisukord, sest ruumide siseseintes tekkinud praod laienevad ja uusi tuleb juurde. On alust arvata, et praod võivad olla ka välisseintes," kirjutas Erilaid ja palus läbi viia hoone ekspertiisi, et ära hoida ohtu lugejate ning raamatukogutöötajate tervisele ja elule.

"Minule teadaolevalt on seda teemat arutatud ja kõik lootsid, et algab raamatukogu uue hoone ehitus, aga nüüd sellest ei räägita," ütleb direktor Ort. Tema sõnul olid kõik päri Narva linna kavaga ehitada raamatukogu uus hoone kesklinna Mõisa tänavale, kuid nimetatud krunt anti mullu 99 aastaks rendile õigeusu kirikule, kes ehitab sinna pühakoja.

Hoone nõuab investeeringuid

Praegu pudeneb raamatukogu saalides juba krohv, lastekirjanduse osakonnas õnneks veel mitte. Vihmaga ja lume sulades ei tule sadeveesüsteem veega toime ning vesi tungib hoidlasse. Seal on hallitama hakanud. Olukorda halvendab nõrk ventilatsioon. 20. sajandi lõpu aegne elektrisüsteem ei tule samuti tänapäeva koormusega toime. Ka see ei ole veel kõik: päästeameti ettekirjutuse kohaselt peavad 2012. aasta lõpuks hoones olema turvauksed, aga neid ei saa paigaldada, sest seinad on kõverad...

"Kõik on vana," kurdab Maritsa Ort. "Hoone näeb väljastpoolt isegi hea välja, aga ainult väljast."

Narva linnavalitsuse liige Viktoria Lutus, kes tegeleb kultuuri ja haridusega, vastas küsimusele raamatukoguhoone edaspidise saatuse kohta lühidalt.

"Nii remont kui ka raamatukogu ehitus on võetud Narva arengukavasse, kuid konkreetsemad plaanid sõltuvad linnaeelarvest," ütles Lutus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles