Adven ostab Repo Vabrikutelt Püssile sooja

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püssi linna väike tarbijaskond ja kerkiv gaasi hind on aastaga kergitanud sooja hinda linnas üle 60 protsendi. Nüüd on oodata väikest hinnalangust.
Püssi linna väike tarbijaskond ja kerkiv gaasi hind on aastaga kergitanud sooja hinda linnas üle 60 protsendi. Nüüd on oodata väikest hinnalangust. Foto: Peeter Lilleväli

Adven Eesti jõudis Repo Vabrikutega põhimõttelisele kokkuleppele. Kui suureks kujuneb hinnalangus uuest aastast, kui plaaditööstus uue katla valmis saab, selgub konkurentsiameti abiga. 

Augustikuus teatas Püssi linna soojaga varustav AS Adven Eesti, et otsib partnerit, kellelt järgmiseks neljaks aastaks, mil Püssi soojatrassid on lepingu järgi nende valduses, osta odavamat sooja. Ainus, kes nende kutsele vastas, oli AS Repo Vabrikud, kes on üles näidanud valmisolekut võtta aastaid tagasi neilt ülevõetud linna kütmine taas oma õlule. Nüüd on Adven andnud põhimõttelise nõusoleku partnerluse alustamiseks.

Hinda veel ei tea

Adven Eesti gaasikatlamajast tulev soojus on tänu gaasi hinna tõusule ning väikesele tarbijaskonnale teinud viimase aasta jooksul kaks hüpet, millest esimene oli kevadel ning kergitas sooja hinda Püssis 60 protsenti. Sellele järgnes suvel veel teinegi hinnatõus, mis oli küll oluliselt väiksem, kuid tõstis kokkuvõttes soojuse hinna 82 euroni megavatt-tunni eest. Soojatootja tunnistab ka ise, et Püssis on soojuse hind kõrgem kui mujal Eestis, kus nad teenust pakuvad, kuid ainsaks võimaluseks hinna langetamisel oleks gaasile alternatiivi leidmine.

Varem Repo Vabrikutega viimase eestvedamisel läbirääkimisi pidanud Adven Eesti tunnistas pärast avalikku võimalike partnerite otsinguid, et nad on nüüd, kus Repo Vabrikud olid ainsad alternatiivi pakkujad, valmis alustama nendega täpsemaid läbirääkimisi ning sõlmima lepingu nendelt sooja ostmiseks, et seda siis edasi inimestele müüa.

"Milliseks kujuneb lõplik soojuse hind, selgub siis, kui meil on lõplikult teada hinnad ja mahud, millega uus partner meid varustada suudab," ütles AS Adven Eesti kaugkütte tootejuht Arbo Reino, kelle sõnul viiakse arvutused konkurentsiametisse, kes siis lõpliku hinna kinnitab. Hinnalangus ei saa tema kinnitusel tulla nii suur, et hind langeks kahe aasta tagusele tasemele, kuid olenevalt sellest, kui odavalt suudab Repo Vabrikud sooja toota, võiks langus tema hinnangul olla 5-10 protsenti.

Tööle aasta lõpus

Reino kinnitusel läheb konkurentsiametil uue hinna kinnitamiseks pärast seda, kui dokumendid on esitatud, kuni 30 päeva, mis on oluliselt vähem, kui kulub Repo Vabrikutel uue katlamaja valmisehitamiseks.

Repo Vabrikute juhataja Tiit Kolk kinnitas, et nad on valmis uue katlamaja ehitamiseks. Neljale ettevõttele saadetakse välja kutsed vähempakkumisele ning uue katlamaja müüja ja ehitaja peaks selguma oktoobri keskel.

Pärast seda kui on selgunud, kes hakkab ehitama uut katlamaja, mis hakkab tööle tootmisest üle jäänud saepuru ning ebakvaliteetse plaadi purustamisest tekkinud jääkidega, kulub selle valmimiseks veel paar kuud. "Loodame, et uus katlamaja hakkab tööle selle aasta lõpus," ütles Kolk, kelle sõnul arvestavad nad sellega, et katel peaks olema piisavalt tõhus, et tagada vajalik soojus tervele linnale ka väga külmal perioodil ning vajadust Advenil gaasiga soojust juurde toota ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles