Aa mõisakompleksi müük kütab kirgi

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aa hooldekodukompleksi müük on taaselustanud 11 aasta taguse võistluse, kui rendilepingu pärast pistsid rinda OÜ Häcke ja MTÜ Vahtra Hooldemaja. Toona jäi peale Häcke. Kes võidab sel korral, on Lüganuse volikogu otsustada.
Aa hooldekodukompleksi müük on taaselustanud 11 aasta taguse võistluse, kui rendilepingu pärast pistsid rinda OÜ Häcke ja MTÜ Vahtra Hooldemaja. Toona jäi peale Häcke. Kes võidab sel korral, on Lüganuse volikogu otsustada. Foto: Peeter Lilleväli

Lüganuse vald sai enampakkumisel Aa hooldekodu müügiks kolm pakkumist, millest kaks tegi senine rentnik Ilmar Köök, kes on esitanud vallavalitsusele pretensiooni kinnistute müügi korraldamise kohta, kus nende hinnangul jääb mulje, et müüakse lisaks hoonetele ka sisustust ning kehtivaid hoolduslepinguid.

Lüganuse vald korraldas Aa hooldekodu kinnistute müügiks avaliku enampakkumise, millele tehti kolm pakkumist. Väidetavalt tegi lisaks senisele rentnikule Ilmar Köögile, kes tegi pakkumise nii praegu kompleksi rentiva OÜ Häcke kui ka talle kuuluva OÜ Ilmari nime alt, pakkumise ka MTÜ Vahtra Hooldemaja. Viimane osales aastaid tagasi koos Häckega ka konkursil, millega otsiti Aa hooldekodule rentnikku. Toona jäädi Häckele alla, ehkki pakutava rendi suurus oli kõrgem.

Pole rahul

OÜ Häcke esitas Lüganuse vallavalitsusele nädal enne enampakkumise tähtaja kukkumist pretensiooni, kus leitakse, et Lüganuse vald on enampakkumises esitanud valeinformatsiooni, müües kinnistuid, millest lähtub, et müügis pole mitte ainult hooned, mida ettevõte vallalt rendib, vaid ka sisustus ja inimestega sõlmitud lepingud. Seoses sellega nõutakse valeinfo ümberlükkamist, vastasel juhul võib olla tegemist kelmuse kuriteokoosseisuga või investeerimiskelmusega.

Kui enampakkumisele pakutakse kinnistuid, siis 2001. aastal sõlmitud rendilepingu alusel kasutab OÜ Häcke Lüganusele vallale kuuluvaid hooneid. "Hooldekoduteenus on OÜ Häcke kui eraõigusliku juriidilise isiku ettevõtlus, mida ei saa võõrandada ega muul viisil üle anda keegi muu kui ainult OÜ Häcke. Ettevõtluse hulka kuuluvad ka teenuse osutamise lepingud klientidega, kellele hooldusteenust osutatakse. Need lepingud on OÜ Häcke omand, mille võõrandamiseks ei ole OÜ Häcke vallale luba ega volitusi andnud," seisab pretensioonis.

"Sisuliselt saab vald müüa vaid maju, sest kõik ülejäänu, sealhulgas inimesed, kes hooldusel on, kuuluvad meile ning see tähendab, et võimalik uus ostja saab ainult majakarbi ja alustab nullist, seda ei loe aga pakkumisest kuidagi välja," ütles OÜ Häcke omanik Ilmar Köök, kes omal ajal rendilepingut sõlmides sai kaasa ka sisutuse koos kehtivate lepingutega ning kui riik andis hooldekodu vallale üle, muutus automaatselt vaid rendile andja.

Ligi 20 000 eurone vahe

Köök kinnitab, et on valmis valesti vormistatud enampakkumise kohtus ka vaidlustama. Otsus selle kohta tehakse homme, pärast seda, kui volikogu on Aa hooldekodukompleksi müümist arutanud. Köögi tehtud pakkumised on väidetavalt madalamad kui Vahtra Hooldemaja oma. Seda, et avamisel osutus nende pakkumine hinnalt kõrgemaks, tunnistas ka MTÜ Vahtra Hooldemaja juhatuse liige Janek Lainjärv. Vahe on 19 435 eurot nende kasuks.

Köök peab Vahtra Hooldemaja pakkumist, mis koos neile kinnimakstavate 495 000 eurose investeeringutega ulatub ligemale miljoni euroni, ebareaalselt suureks. Lainjärve kinnitusel on nemad kõikide tingimustega tuttavad ning on teinud pakkumise vastavalt oma võimalustele ning valmis täitma kõiki tingimusi, mis enampakkumisega ostjale on seatud.

"Oleme teinud pakkumise, mis on meile jõukohane," kinnitas ta, et nad on jätkuvalt huvitatud Aas hoolekandeteenuse pakkumisest nagu ka enam kui kümme aastat tagasi, kui rendikonkursil osaleti, ning nad on valmis oma hoolekandeteenuse pakkumist laiendama ka Kiviõlile, kus praegu peetakse Vahrta Hooldemaja.

Volikogu otsustada

Köögi kinnitusel ei tähenda see, et tema pakkumine on hinnalt madalam, automaatselt seda, et ta on kaotanud. "See on volikogu otsustada," ütles ta ning lisas, et kaalukeeleks võib saada ka jätkusuutlikkus ja nende kompetents hoolekandeteenuse pakkumisel.

Vastavasisulise avalduse saatis Köök ka volikogu liikmetele, kus ta viitas, et kaotuse korral viib ta kaasa kõik hoolealused, kes paigutatakse nende ettevõtte teistesse hoolekandeasutustesse. Lisaks viidatakse seal Vahtra Hooldemaja eelmise aasta 8000eurosele kahjumile ning selle omaniku kriminaalasjale. Lisaks koputab ta volikogu liikmetele südamele, et rahanumbrid pole otsuse tegemisel esmane, vaid oluline on stabiilsus ja järjepidevus.

Lüganuse volikogu hakkab enampakkumist arutama oma tänasel istungil. Kas seal ka otsus vastu võetakse, ei teadnud ei Köök ega Lainjärv. Lüganuse vallalt enampakkumise tulemuste ja võimaliku otsustamise kohta kommentaari saada ei õnnestunud. Küll on enampakkumises kirjas, et volikogu teeb otsuse kahe nädala jooksul pärast selle lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles