Aa hooldekodu senine pidaja peab mõisast välja kolima

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aa mõisakompleks saab uue omaniku: Vahtra Hooldemajal tuleb kokku selle eest välja käia  855 000 eurot, millest 495 000 läheb senise rentniku OÜ Häcke investeeringute katteks.
Aa mõisakompleks saab uue omaniku: Vahtra Hooldemajal tuleb kokku selle eest välja käia 855 000 eurot, millest 495 000 läheb senise rentniku OÜ Häcke investeeringute katteks. Foto: Peeter Lilleväli

Lüganuse volikogu otsusega müüakse Aa mõisakompleks ja hooldekodu MTÜ Vahtra Hooldemajale, kes oli enampakkumisel valmis selle eest maksma 360 000 eurot ehk ligi 20 000 eurot enam kui praegune rentnik OÜ Häcke, kes aga kavatseb kohtus vaidlustada mõisa müügitehingu. 

MTÜ Vahtra Hooldemaja 360 000 eurone pakkumine oli kolmest pakkumisest suurim. Teisele kohale jäi OÜ Häcke pakkumine, mis oli veidi üle 340 000 euro ja kolmas oli Häckega samale ettevõtjale kuuluva OÜ Ilmar pakkumine, mille suurus oli 316 000 eurot. Kinnistute alghind oli 290 000 eurot, millele lisandub 495 000 eurot, mis tuleb Häckele tasuda rendiperioodil tehtud investeeringute eest.

Vahtra Hooldemaja ainus juhatuse liige on äriregistri andmeil Janek Lainjärv.

Ainuvõimalik otsus

Lüganuse vallavanema Arno Rossmani sõnul oli sellise otsuse vastuvõtmine vallavara seisukohalt ainuõige, sest pakkumise tingimused olid täidetud kõigil kolmel ja otsustavaks sai hind. "Juhul, kui otsus oleks olnud teistsugune, oleks Vahtra Hooldemaja kindlasti selle vaidlustanud ja kohus oleks lasknud meil otsuse tühistada," ütles ta, vihjates OÜ Häcke omaniku kirjale, mis saadeti volikogu liikmetele ning kus oli rõhutud nende pikaajalistele kogemustele hooldusvaldkonnas.

Häcke saatis vallavalitsusele ka kirja, kus ta leidis, et enampakkumine polnud tehtud korrektselt ja sellest jäi ekslikult mulje, nagu müüdaks nende äritulemust, mitte kinnistuid. "Olen seisukohal, et enampakkumine oli korrektne ja ma ei nimetaks meile saadetut mitte pretensiooniks, vaid laimukirjaks," ütles Rossman, kelle sõnul peaks senine rentnik oma kehtiva lepingu üle vaatama ning tema arvamusavaldus selle kohta, et uus omanik saab ainult tühjad hooned, ei maksa midagi. "Meil on olemas nimekiri inventarist, mis maavalitsus meile koos kompleksiga üle andis ning juhul, kui sellest midagi koos rentnikuga kaob, on see selge vargus," ütles ta.

Häcke ähvardus viia kaasa kõik hoolealused on samuti naeruväärne, arvestades, et lepingu sõlmimisel olid nemad küll rentnikuna omanike esindajad, kuid lepingus on alati kaks poolt ja õigus otsustamiseks. "Kindlasti võib ta teha lepingupartnerile sellise ettepaneku, kuid ta ei saa neid kaasa võtta," lausus Rossman.

Vaidlustab otsuse

Ilmar Köök kinnitas, et ta vaidlustab volikogu otsuse. Mida ja kuidas täpselt, selgub lähiajal, kui advokaadiga on kõik üksikasjad läbi vaadatud. "Volikogu otsus oli minu jaoks näkkusülitamine selle töö eest, mida me seal aastaid teinud oleme," ütles ta ja lisas, et nad peavad vaatama üle oma viimased investeeringud ning kulud, mis olid seotud lepingu ajutise pikendamisega. Juhul, kui selle tulemusena on neil tekkinud lisaks rahalisi kohustusi, siis esitatakse vallale selle eest arve.

Pärast volikogu otsust on kuu aega pretensioone ja vaideid esitada. Pärast seda, kui omanik on tasunud summa Lüganuse valla arvele ja esitanud kinnituse investeeringute katmise kohta, sõlmitakse notariaalne leping.

Arno Rossman on varem öeldnud. et  hooldekodu müügist saadava raha suunab vald prioriteetsetesse projektidesse, millest olulisim on praegu vee- ja kanalisatsioonisüsteemi uuendamine Lüganusel ja Varjal. Ta kinnitas, et seda summat kasutatakse vaid selleks, et tasuda omaosalus teistes projektides.

Lisaks vee- ja kanalisatsioonisüsteemide uuendamisele peab Rossmani sõnul kohendama valla teid, lisaks plaanitakse rekonstrueerida Lüganuse keskkooli ümber asuvat endist Püssi mõisa parki, milleks samuti praegu raha napib. "Peame tegema prioriteetide seast valiku," selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles