Kohtla-Järve naaseb endiste palkade juurde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järgmisel aastal on kavas viia Kohtla-Järve raamatukogude tööaeg ja palk 2009. aasta eelsele tasemele.
Järgmisel aastal on kavas viia Kohtla-Järve raamatukogude tööaeg ja palk 2009. aasta eelsele tasemele. Foto: Matti Kämärä

Kohtla-Järve linnavolikogu kinnitas omavalitsuse finantsstrateegia 2016. aastani. Strateegia prioriteetsete ülesannete seas on tõsta munitsipaalasutuste töötajate palgatase 2009. aasta tasemele.

Algselt vähendati linna asutuste töötajate palku 10% võrra, seejärel vähendati tööaega, kokkuvõttes vähenes palk 20%. Jutt on raamatukogude, klubide ja spordiasutuste töötajate ning linnavalitsuse ametnike palkadest.

"Esimene ülesanne on tagasi anda need 20 protsenti," ütleb aselinnapea finantsküsimustes, Ljudmila Jantšenko. "Järgmise aasta eelarvet koostades püüame taastada eelkõige kultuuriasutuste töötajate ja lasteaedade pedagoogide palgad, nad saavad praegu 90 protsenti endisest palgast. Võimaluse korral tehakse seda ka teistes asutustes."

Mis puutub linnavalitsuse töötajaisse, siis Jantšenko sõnul sõltub kõik sellest, mida toob endaga elektriturg. "Kui see põhjustab majanduskulude märkimisväärset kasvu, siis on meie palkade saatust raske ennustada," ütles ametnik.

Tulubaas suureneb

Linna finantsstrateegia näeb ette tulubaasi iga-aastast kasvu, kuna tulumaksu laekub rohkem: 2013. aastal prognoositakse, et tulumaksu laekub senisest 4,7% rohkem, 2014. aastal 5,2%, 2015. aastal 5,3% ja 2016. aastal 5,8%.

"2015. aastaks loodame, et tulumaksu laekub sama palju kui 2008. aastal ehk edukaimal aastal," märkis Ljudmila Jantšenko. "Planeeritud kasv peaks tulenema väljamaksete kasvust, sest ettevõtted hakkavad tasapisi naasma 2009. aastal kärbitud palkade juurde."

Praegu on linnas ligi 15 000 maksumaksjat, mullu oli 14 800. "Maksumaksjate arv märkimisväärselt ei suurene. Esiteks sellepärast, et regioonis ei arendata tootmist, teiseks on see seotud linna demograafilise olukorraga: elanikke, eriti töövõimelisi, jääb vähemaks, kuna inimesed rändavad välismaale ja pealinna," ütleb Jantšenko.

Investeeritakse peamiselt rekonstrueerimisse

2016. aasta eelarvetulude mahuks kujuneb prognooside kohaselt 34 miljonit eurot. Tänavu rekonstrueeritakse soojatrassid, renoveeritakse kultuurimaja hoone ja Järve linnaosa keskus ning jätkatakse suurt veetrasside rekonstrueerimise projekti - need on peamised investeeringuprojektid 2012.-2016. aastaks.

Sellel nelja aasta pikkusel ajavahemikul kavatseb linn hakata Järve linnaosas projekteerima basseini ja mänguväljakuga spordi- ja tervisekompleksi esimest järku.

"See juhtub tingimusel, et saame struktuurfondide toetuse," ütleb Jantšenko. "Teise variandina on mõeldav kaasata erasektor. See võimalus on omavalitsuse jaoks küll kallim, ent kui ettepanekuid tuleb, siis kaalume."

Aastaiks 2014-2015 on ette nähtud raha projekteerida ja renoveerida Spordi tn 2 hoone. See on arhitektuurimälestis, kuid Jantšenko sõnul jätkub planeeritud rahast üksnes osaliseks remondiks. Linn kavatseb taotleda struktuurfondide abi.

Hoone edaspidine funktsioon on hetkel arutusel. Üks ettepanek on kolida sinna põlevkivimuuseum. Maja tahaks põlevkivikeemia muuseumina kasutada Viru Keemia Grupp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles