Turismifirmad kaesid Ida-Viru uusatraktsioone

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Lilleväli
Foto: Peeter Lilleväli

"Kui põlevkivi enam ei kaevandata, võib siinse regiooni peamiseks toitjaks saada turism," usub Eesti turismi esileedi, turismifirmade liidu juhatuse liige ja reisifirma Tallinntuur juht Daisy Järva.

Eesti turismifirmade liidu liikmete kahepäevane Ida-Virumaa visiit viis Eesti reisikorraldajad muuhulgas sellistesse paikadesse, mis on viimastel aastatel rajatud või korda tehtud: Avinurme puiduaita ja elulaadikeskusse, Kohtla kaevandusparki, Alutaguse puhke- ja spordikeskusse, Jõhvi kontserdimajja, Kiviõli seiklusturismikeskusse, Mäetaguse, Kukruse ja Saka mõisa.

"Saime sellest käigust rohkem, kui ootasime," kinnitas Daisy Järva, kelle sõnul on turismifirmade liidul olnud aastaid traditsioon Ida-Virumaad külastada, aga vahepeal on pikk paus sisse tulnud. "Leppisime kokku, et edasipidi hakkame siin käima igal aastal. Sest ei ole võimalik teha turismitoodet, kui ise kohapeal ei käi. Me ei müü ju ainult hotelli, vaid elamust, ja uusi kohti tekib aina juurde."

Ida-Virumaal peab Järva vaatamisväärseks nii Sillamäe terviklikult säilinud stalinistlikku linnasüdant kui ka mitmekesist loodust eesotsas Kurtna järvestikuga, nii kordatehtud mõisaid kui ka Narva-Jõesuu randa, mis oli vabariigi algusaegadel kuurort number üks.

Töökohtade looja

"Olen mõelnud, et kui põlevkivi kaevandamine võib 50-60 aasta pärast otsa saada, siis millega hakkab see regioon endale raha teenima? Mina ütleksin, et rahateenimise võimalus on justnimelt turism koos loomemajandusega. Kui see sünergiaks muuta, tuleb sellest väga korralik toode. Ja turismitööstus on koos transpordiga vaieldamatult töökohtade looja," arutles Järva.

Ta lisas, et inimesed sõidavad kodust välja, sest tahavad saada elamust ja igapäevasest rutiinist välja pääseda. "Ida-Virumaal on pakutavate toodete palett tõesti väga suur."

Concordia reisibüroo juhatuse liige Viivi Ender rääkis, et nende firma põhikliendid on Põhjamaade konverentsituristid, kes paraku suurlinnadest eriti välja ei jõua. "Ida-Virumaa on programmides sees seoses sellega, et võtame koostöös partnerfirmaga vastu Peterburi eragümnaasiumi õpilasi. Ida-Virumaal külastame Kohtla kaevandusparki ja sööme kaevuri lõunat. Järgmine peatus on Rakvere linnus."

Ender märkis, et sai tänu kahepäevasele reisile uusi ideid, kus võiks Ida-Virumaal veel peatuda. Kooliõpilastele mõeldes avaldasid talle muljet Avinurme puiduait ja elulaadikeskus ning Iisaku muuseum. "Peterburi kooliõpilaste grupid on traditsiooniliselt kaks ööd Tallinnas ja ühe öö Tartus, külastades kolme päeva jooksul kokku kuut-seitset muuseumi. Tuleb mõelda, et äkki lülitada Tartust tagasisõidul sisse Avinurme ja Iisaku, mis pakuksid täiesti teistmoodi elamust."

Erinevad huvid

Reisifirma Estonian Holidays reisikorraldaja Sirli Kivisalu rääkis, et nende kliendid jõuavad Ida-Virumaale, kui sõidavad Tallinnast Peterburi. "Kuna on välja arvutatud, et keskmine välisturist peatub Eestis kaks-kolm päeva, siis seda on päris vähe, et Eesti tuuri teha. Ringreis tuleb eelkõige kõne alla Soome turistide puhul, kes on Eestis juba käinud, aga esmakülastajaid on raske Tallinnast kaugemale saada."

Need turistid, kes liiguvad Tallinnast Peterburi, võiksid aga Kivisalu hinnangul teha vabalt mõne Ida-Virumaa peatuse. Kus täpsemalt, sõltub konkreetsest turismigrupist. "Kui Kiviõli seiklusturismikeskus valmib, võib pakkuda noorematele jõukohast kehalist tegevust, aga näiteks mina tegelen Saksa turuga ja seal on keskmine reisihimuline inimene pensioniealine, kelle jaoks on esikohal loodus ja kultuur."

Saksa eaka turisti viiks Kivisalu Ida-Viru mõisatesse. "Seekordse Ida-Virumaa tuuri suurim avastus ongi, et päris palju mõisaid on varasemast veel paremini korda tehtud. Mõisa saab lihtsalt serveerida, sest see on nii eksklusiivne asi: pakub palju silmailu ja läheb osana baltisaksa kultuurist sakslastele väga korda."

Turismifirmade liidu liikmete Ida-Viru ringreisi korraldas sihtasutus Põhja-Eesti Turism koostöös Kohtla kaevanduspargi-muuseumi ja Ida-Viru turismiklastriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles