Bussijuht peab konflikti puhul pöörduma politseisse

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve linnaliin number 15 on üks probleemsemaid, kus narkojoobes sõitjad tekitavad peavalu nii juhtidele kui reisijatele. Lahendus olukorra lahendamiseks on ainult üks - tuleb kutsuda politsei.
Kohtla-Järve linnaliin number 15 on üks probleemsemaid, kus narkojoobes sõitjad tekitavad peavalu nii juhtidele kui reisijatele. Lahendus olukorra lahendamiseks on ainult üks - tuleb kutsuda politsei. Foto: Peeter Lilleväli

Agressiivselt või üleolevalt käituva sõitja suhtes ei saa bussijuht loota muule kui politsei abile.

Juhtumid, kus sõitjad muutuvad bussijuhi suhtes vägivaldseks, ei ole väga sagedased. Ometi on viimase mõne kuu jooksul olnud mitu sellist näidet, kus bussijuhti on rünnatud või on ta olnud punes narkojoobes inimestega, kes on keeldunud piletit ostmast. Bussifirmad koolitavad oma bussijuhte küll klienditeenindajatena viisakaks jääma, kuid ainus, kelle abile loota saab, on politsei.

Juhuseid on

Novembri alguses määrati kaheksa kuud vangistust inimesele, keda süüdistati mitme inimese peksmises. Üks kannatanutest oli bussijuht.

Mõnda aega tagasi kirjutas Põhjarannik juhtumist, kus sõiduautost paar korda mööda sõitnud bussijuht sattus samuti rünnaku ohvriks - autojuht, kellest buss mööda sõitis, järgnes bussile. Kui buss peatusesse jõudis, lasi autojuht bussijuhile pipragaasi näkku ning hakkas viimast rusikatega peksma. Appi tuli politsei, kes ründaja maha rahustas. Toona ei saanud kannatada mitte ainult bussijuht, vaid ka paar samas peatuses väljuda püüdnud sõitjat, kes samuti pipragaasi said.

Viimase juhtumi kohta alustati kriminaalasi, kuid ründajale karistust veel määratud ei ole.

Järve Bussipargil on samuti raske tagada turvalisust oma bussijuhtidele, kes puutuvad kokku ülbete, sõidupiletit ostmast keelduvate narkojoobes sõitjatega. Bussifirma pöördus linnavalitsuse poole palvega, et see tugevdaks probleemsetel liinidel kontrolli. Bussijuht saaks agressiivsetele sõitjatele äärmisel juhul pipragaasiga vastu astuda, kuid sellisel juhul peaks ta hiljem oma käitumist õigustama.

Kohtla-Järve linnavalitsuse transpordiosakonna spetsialist Andrei Poludetkin leidis seda juhtumit kommenteerides, et uimastisõltlaste säärane käitumine bussis on karistamatuse vili. Tema arvates on võimalik kord majja lüüa vaid ühel moel - kutsuda politsei. Seda tuleks teha vähimagi käitumisnormide rikkumise korral ühistranspordis.

Politsei ainus lahendus

ASi Sebe juhtkond, kelle Tartu-Jõhvi liinil sõitnud bussijuht autojuhi ootamatu rünnaku ohvriks sattus, on konkreetset juhtumit kommenteerides kidakeelne, tulles vastu bussijuhi palvele teemat mitte lahata.

Ettevõte kinnitab, et bussis, nii kaug- kui maakonnaliinidel, puututakse kokku agressiivsete sõitjatega harva kokku, ning ainus soovitus bussijuhtidele on säilitada külma närvi ning vajadusel kutsuda politsei.

"Kõik Sebe bussijuhid on läbinud klienditeeninduskoolituse, mille raames oleme õpetanud juhte klientidega korrektselt ja viisakalt suhtlema ning rõhutanud vajadust konfliktisituatsioonides rahu säilitada. Olukorras, kus mõni sõitja kaasreisijaid häirib, piisab reeglina viisakast korralekutsumisest," leiab ASi Sebe turundusjuht Marel Kallas. "Juhul kui olukord seda peaks nõudma, on juhi esmane ülesanne kaasta konfliktsituatsiooni lahendamisse õiguskaitseorganid," ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles