Uue õlitehase käivitamine on takerdunud

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia Õlitööstuse tegevjuht Igor Kond (keskel) jagas teisipäeval tehase käivitamisega seotud selgitusi  Eesti Energia juhatuse esimehele Sandor Liivele ning majandus- ja kommunikatsiooniministrile Juhan Partsile.
Eesti Energia Õlitööstuse tegevjuht Igor Kond (keskel) jagas teisipäeval tehase käivitamisega seotud selgitusi Eesti Energia juhatuse esimehele Sandor Liivele ning majandus- ja kommunikatsiooniministrile Juhan Partsile. Foto: Eesti Energia

Eesti Energia esimese uue õlitehase käivitamisel tekkinud tehnoloogiliste probleemide tõttu ei õnnestu seal sel aastal õlitootmist alustada, nagu nägi ette esialgne plaan. 

Maailma üks juhtvaid majandusuudiste agentuure Bloomberg vahendas eile Eesti Energia juhatuse esimehe Sandor Liive sõnu, et Narva lähistele Auveresse rajatud põlevkiviõlitehase käivitamine on ajagraafikust kuus kuud maas. Algselt oli kavas õlitootmisega algust teha tänavu septembris, nüüd on selge, et enne järgmist aastat seda ei toimu.

Unikaalne tehnoloogia

Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik selgitas Põhjarannikule, et probleemid tulenevad tehnoloogia unikaalsusest. "Enefit 280 on täiesti uue tehnilise lahendusega õlitehas, kus senine vedelkütuste tootmise süsteem on kokku pandud keevkihttehnoloogial põhineva elektritootmisega. See on tehnoloogiline innovatsioon, mille käigus tuleb leida parimad lahendused. Eesti Energia spetsialistid on selles valdkonnas maailma liidrid ja eeskujuks teistele. See tähendab, et meil endil on vähe kohti, kust eeskuju võtta," märkis ta. "See ei ole töö, kus saab toote karbist välja võtta ja ettenähtud instruktsiooni järgi käima panna."

Vennik lisas, et 215 miljonit eurot maksnud tehas on ehituslikult valmis. "Eesti Energia arenduskulud käesoleval aastal on 8 miljonit eurot ja märkimisväärset muutust ses osas tänasel päeval prognoosida ei saa," ütles ta.

Kui palju kaotab Eesti Energia majanduslikult seetõttu, et sel aastal loodetud toodangu eest jääb raha tulemata, jättis Vennik täpsustamata, märkides, et majandustulemused avaldab ettevõte järgmise aasta alguses.

Erinevad põlevkivid

Tema sõnul on ka keerukas hinnata, kui palju võivad ilmnenud tõrked mõjutada vedelkütuste arendamise plaane ja ajagraafikuid nii Eestis kui mujal. "Iga põlevkivitööstuse käivitamine on individuaalne protsess. Iga tehase ehitamiseks kohandatakse Enefiti tehnoloogia vastavaks kohalikele oludele. Seda kasvõi selleks, et iga põlevkivivaru on mõneti erinev ja seda peab tehaste ehitamisel arvesse võtma," teatas ta.

Ta tõi näiteks, et Eesti põlevkivi on niiskem kui USAs Utah osariigis. "Järelikult seal saab kuivatamise osa ära jätta. Samas on Utah' põlevkivi kõvem. See tähendab, et purustamisele tuleb Ameerikas rohkem tähelepanu pöörata," sõnas Vennik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles