Ahtmes toodetud biokatlamajade järele on nõudlust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru Metallelemendis valmivad suuremõõtmelised metallkonstruktsioonid.
Viru Metallelemendis valmivad suuremõõtmelised metallkonstruktsioonid. Foto: Matti Kämärä

Kohtla-Järve Ahtme linnaosas asuv metallkonstruktsioonide tootmisega tegelev ettevõte Viru Metallelement saab üha rohkem otsetellimusi välismaalt.

Selle aasta alguses saatis ettevõte tellijale naftapuurtorni lifti karkassi, mis kaalus 55 tonni. Nii suuremõõtmeline konstruktsioon Norra merepuurtornile valmistati Eestis esimest korda.

"Peale selle oleme täitnud üsna palju eritellimusi naftapuurtornide tarvis: platvorme ja teisaldatavaid konstruktsioone," ütles ettevõtte direktor Vjatšeslav Šlõk. "Praegu on töös uus suur tellimus Norrast, seekord soovivad Norra postitöötajad konteinereid."

Tellimuse maht on 230 konteinerit ja maksumus 2 miljonit eurot. Valminud toodangut hakatakse kasutama kaubaveoks mere-, raudtee- ja lennutranspordiga.

Tehas töötab täisvõimsusel

Šlõki sõnul juhtus esimesel poolaastal, et tööd oli vähe, nüüd on aga töös kõik ettevõtte tootmisvõimsused, mis lubavad valmistada umbes 600 tonni teraskonstruktsioone kuus.

Viru Metallelement teeb kolmandat aastat koostööd ühe Soome firmaga, kes on samuti viimased kolm kuud oma Eesti partnerile täiskoormust pakkunud. Soomlaste jaoks valmivad siin suuremõõtmelised purustid, mida kasutatakse mäenduses.

"Püüame hoida oma toodangut võimalikult kvaliteetsena ja tähtaegadest kinni pidada, seepärast tullaksegi meie juurde," märkis Šlõk.

Katlamajad on nõutud

Soomest telliti viis katlamaja, mis töötaks kõikvõimaliku biokütusega. Neid kasutatakse soojatootmiseks väikelinnades ja asulates.

"Soomlased on selles mõttes meist edumeelsemad," ütles Šlõk. "Nad püüavad kõik ressursid ära kasutada. Meil aga võetakse mets maha ja põletatakse see koos põlevkiviga ära, saades justkui bioenergiat, mille meie, maksumaksjad, kinni maksame. Täna viime oma turba Skandinaavia turule, kuigi võiksime sellega ise kütta."

Kaks katlamaja on Ahtme tehaselt tellinud venelased. Sellises katlamajas saab sooja toota kõigest, mis põleb: turbast, saepurust, okstest ja isegi sõnnikust, ning varustada soojusenergiaga umbes tuhande elanikuga asulat.

Viru Metallelement on endise Ahtme vagunitehase õigusjärglane ja kuulub Eesti masinaehitajate liitu. Tehasel on kokku 12 000 ruutmeetrit katusealust tootmispinda, mis on jagatud viieks 2400ruutmeetriseks sektoriks. See võimaldab üheaegselt valmistada metallkonstruktsioone mitmele tellijale. Tehases töötab sadakond inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles