Jõhvi ei tee Edu poe puhul omanikule järeleandmisi

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edu pood sai eelmisel suvel kunstnike poolt endale uue värvilise kuue, kuid see pole piisav, et peatänava ääres seisev tühi hoone ei rikuks linna välimust. Nüüd nõuab vald maja korrastamist.
Edu pood sai eelmisel suvel kunstnike poolt endale uue värvilise kuue, kuid see pole piisav, et peatänava ääres seisev tühi hoone ei rikuks linna välimust. Nüüd nõuab vald maja korrastamist. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi vallavalitsus, kes suve lõpus esitas Edu poe omanikule Agrages Trade'ile ettekirjutuse-hoiatuse hoone korrastamiseks, mille omanik omakorda vaidlustas, on seisukohal, et ettevõttel oli piisavalt aega oma krundi ja hoone korrastamiseks, ning ei näe põhjust oma ettekirjutust tühistada.

Jõhvi vallavalitsus andis Edu poe omanikule OÜ Agrages Trade'ile esialgu septembri lõpuni aega Rakvere tänaval asuva endise poehoone territoorium ja fassaad korrastada ning selle kõrval olev abihoone lammutada või registrisse kanda. Seejärel pikendati tähtaega omaniku palvel veelgi. Umbes nädal aega enne tähtaja kukkumist esitas omanik ettekirjutuse kohta vaide.

Ei näe paranemist

Eelmisel nädalal arutas vallavalitsus esitatud vaiet ning leidis, et see ei ole põhjendatud ning omanikul on olnud kaks ja pool kuud aega, et ettekirjutusi täita.

Jõhvi vallavalitsus heitis Agrages Trade'ile ette, et hoone ümbrus on korrastamata ning hoone on varisemisohtlik ja lagunemistunnustega. Peale selle paiknes hoone territooriumil varisemisohtlik kuur, mis ettekirjutuse tegemise ajal ei olnud kantud ehitusregistrisse. Kuuri seadustamise protsessi küll alustati, kuid vald on seisukohal, et kuur ei vasta oma lagunenud katusega heakorraeeskirjale ning on vastuolus ka ehitusseadusega.

Edu poe omanik kinnitas vaides, et nad on kinnistu territooriumi koristanud ning vaide peamiseks põhjuseks oli just hoone fassaadi puudutav osa. Nende hinnangul ei ole fassaad varisemisohtlik ning ei ole seetõttu ohtlik ei inimestele ega nende varale ning selle korrastamine nõuab suuri investeeringuid ja rohkem aega.

Vald, kes vaidest tulenevalt tegi kohapeal kaks korda paikvaatlust, leidis seevastu veel novembri lõpus, et kinnistu territoorium ei ole koristatud, sest hoone peasissekäigu ees ja kõnniteedel olid lõhutud fassaadi elemendid, aga ka eterniidi- ja klaasitükid, mis võivad inimestele olla ohtlikud, ning peab hoonet jätkuvalt varisemisohtlikuks ja leiab, et sellel on lagunemistunnuseid. Peale selle on hoone lõhutud aknaklaaside asemele paigaldatud vineerist tahvlid ning lõhutud aknad, vineer aknaavades ja rikutud fassaad mõjuvad negatiivselt Jõhvi linna välimusele.

Sunniraha pole eesmärk

Pärast vallavalitsuse korraldust, millega esitatud ettekirjutus-hoiatus jõusse jäi, on kinnistu omanikul 30 päeva aega see otsus kohtus vaidlustada. Juhul kui ta seda ei tee, võib Jõhvi sisse nõuda 3200eurose sunniraha.

Jõhvi abivallavanema Eduard Rae sõnul pole sunniraha nõudmine eesmärk omaette. "Küsimus pole mitte sunnirahas, vaid selles, et me jõuaks omanikuga dialoogini ning hoone saaks korda," lisas ta.

Agrages Trade'i omanik Gunnar Aps tunnistas, et ei ole vallavalitsuse korraldust veel näinud ning seetõttu ei ole valmis seda ja võimalikku vaidlustamist ka kommenteerima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles