Ka kaevurid valmistuvad streigiks

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladislav Ponjatovski ja Vladimir Aleksejev on teatavasti konkureerivate ametiühingute juhid, ent seekordsetel läbirääkimistel Narva Elektrijaamadega tegutsevad nad ühtse rindena.
Vladislav Ponjatovski ja Vladimir Aleksejev on teatavasti konkureerivate ametiühingute juhid, ent seekordsetel läbirääkimistel Narva Elektrijaamadega tegutsevad nad ühtse rindena. Foto: Ilja Smirnov

Kaevurite ametiühingu ja põlevkivitootja Eesti Energia Kaevanduste suhetes on vähem pingeid kui Narva Elektrijaamades. Mäetöötajad võitlevad samuti palgatõusu eest ja valmistuvad aprillis üles ütlema kollektiivlepingut, mis on neile seni taganud töörahu.

"Me läheneme samale tulemusele, mis on Narva jaamades," ütles eile kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühingu juht Vladislav Ponjatovski.

Eile päeval lõppesid lahkarvamuste protokolli allkirjastamisega oktoobrist saati kestnud läbirääkimised ASi Eesti Energia Narva Elektrijaamad juhtkonna ja Narva Energia ning kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühingu vahel, kes kaitsevad elektrijaamade töötajate huve.

Põhjarannik kirjutas eelmises numbris, et peamine lahkarvamus seisneb ametiühingute nõudmiste ja tööandja pakkumise vahes: mõlemad ametiühingud nõuavad 20protsendist palgatõusu, samal ajal kui tööandja pakub vaid 6,2% palgalisa. Pooled ei jõudnud kokkuleppele preemiate, ületunnitöö lisatasude ega ootamatu töölekutsumise tasu osas. 26. jaanuariks on ametiühingud kavandanud konverentsi, et kuulutada välja eelmisest aastast pikendatud kollektiivlepingu ülesütlemine ja alustada ettevalmistusi streigiks.

Kaevandustes läbirääkimised jätkuvad

Eesti Energia Kaevandustes kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühingu läbirääkimised tööandjaga jätkuvad. Nimetatud ametiühingusse kuulub ligi 2300 inimest, peamiselt mäetöötajaid, ja ainult väike osa ühingu liikmeist töötab Narva Elektrijaamades. Praegu kehtiva ja põlevkivitootmises töörahu tagava kollektiivlepingu kaheaastane tähtaeg lõpeb 24. aprillil.

"Juba nüüd on selge, et läbirääkimised uue lepingu üle ei anna rahuldavat tulemust. Kõige probleemsem on just palgatõusu küsimus," nentis ametiühingu juht Vladislav Ponjatovski.

"Esialgu ma ei saa seda kommenteerida," ütles ametiühingu juht, viidates läbirääkimiste lõpuni kehtivale poolte vaikimiskohustusele. "Võin vaid öelda, et olukord on keeruline ja seepärast määrasime kaevurite konverentsi 17. veebruarile."

Eesti Energia Kaevanduste juht Veljo Aleksandrov tunnistas Põhjarannikule, et juhtkond on ametiühinguga eriarvamusel, samas ei olnud ta läbirääkimiste tulemuste suhtes samavõrra skeptiline.

"Esialgu kulgeb kõik korrektselt," oli tema hinnang. "Järjekordne kohtumine ametiühinguga toimub järgmisel nädalal," täpsustas ta.

Ühtlasi ütles Aleksandrov, et Eesti Energia Kaevanduste juhtkond kavatseb töötajate palka tõsta.

Tegevuskava on olemas

Ponjatovski sõnul on juba teada kaevurite ametiühingu 17. veebruari konverentsi päevakord: Eesti Energia Kaevanduste poolsed rikkumised töö tasustamisel, töötajate ebavõrdne kohtlemine Eesti Energias, tööandja survestamise meetmed seoses kokkuleppe mittesaavutamisega kollektiivlepingu osas ja streigikomitee valimised.

Põhjaranniku küsimusele, kas on kohane kavandada streiki, kui kollektiivleping kehtib 24. aprillini, vastas Ponjatovski, et konverentsi ajal "on põhimõtteline selgus olemas".

Pealegi soovist kollektiivlepingut mitte pikendada peab ametiühing Eesti Energia Kaevanduste juhtkonnale teatama kolm kuud ette ehk hiljemalt 23. jaanuariks.

"Kui me enne 23. jaanuari mingi kokkuleppeni ei jõua, ütleme kollektiivlepingu üles 24. aprillist," märkis Ponjatovski. "Ja siis on meil 24. aprillist alates reaalne võimalus astuda kõiki seadusega lubatud samme."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles