Jõhvi otsib oma suveniiri

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta tagasi toimunud Ida-Viru meenekonkursile laekus ka Jõhvi-ainelisi töid: Linda Mägi harupesal on kokku miksitud Jõhvi kihelkonna vöömuster ja kõrgepinge elektriskeem. Äsja välja kuulutatud Jõhvi meenekonkursile oodatakse töid, mida pole varem eksponeeritud, avaldatud või müügiks toodetud.
Aasta tagasi toimunud Ida-Viru meenekonkursile laekus ka Jõhvi-ainelisi töid: Linda Mägi harupesal on kokku miksitud Jõhvi kihelkonna vöömuster ja kõrgepinge elektriskeem. Äsja välja kuulutatud Jõhvi meenekonkursile oodatakse töid, mida pole varem eksponeeritud, avaldatud või müügiks toodetud. Foto: Peeter Lilleväli

Meenekonkursile "Jõhvi oma asi" oodatakse töid, mis sobivad nii linna esindusmeeneks kui turistidele külakostiks.

Aasta tagasi otsis Ida-Viru ettevõtluskeskus koos partneritega Ida-Viru suveniiri, mis andis saagiks põlevkivišokolaadi, ökoseebi ja palju muud, mis ei jää selle ostjal tolmu koguma, vaid leiab praktilist kasutust.

Samasuguste ootustega kuulutavad Ida-Virumaa käsitööselts ja Jõhvi vallavalitsus välja meenekonkursi "Jõhvi oma asi". Korraldajad ootavad huvitavaid ja omanäolisi esemeid, mille valmistamisel on kasutatud Jõhvile omaseid motiive ja mida saab kasutada kas esindus- või turismimeenena.

"Minu teada toimub konkurss esimest korda ja idee kerkiski eelkõige üles Jõhvile linnaõiguste andmise 75. aastapäeva puhul ning küsimuse tõttu, mida kinkida külalistele või viia kingituseks ise külla minnes. Olgem ausad - ega suveniiripoodides pole just suurt valikut Jõhvile omastest meenetest. Valdavalt on Jõhvi puhul kujutatud maavalitsuse maja ja kirikut," rääkis Ida-Virumaa käsitööseltsi juhatuse liige ning Jõhvi kultuuri- ja huvikeskuse direktor Anne Uttendorf.

Hinnapiir ees

Ka vallavalitsus on seni kingina kasutanud palju kiriku motiiviga seinataldrikuid ja graafilisi lehti. "Vahepeal tuli kasutusse jõhvikamotiiv: vaasid, pronksist jõhvikad, maiustused Jõhvikas Suhkrus jms. Pisut on juurutatud ka hirvemotiivi," märkis ta.

Uttendorfi sõnul on konkursi korraldamisel mitu eesmärki: panna käsitöömeistrid ja kunstnikud märkama Jõhvi eri tahke ja neid oma loomingu kaudu väljendama, saada Jõhvile huvitavaid meeneid ning toetada konkursi kaudu väikeettevõtlust. "Oluline on, et suveniirid oleksid kasutatavad pikemat aega, mis tähendab, et number 75 ei pea kujunduses kajastuma."

Iga osaleja võib esitada kuni kolm tööd.  Hinnaklass (tegija väljamüügihind) on esindusmeenel kuni 25 eurot, turismimeenel kuni 10 eurot. Konkursitööd tuleb esitada hiljemalt 1. aprilliks Jõhvi kultuuri- ja huvikeskusesse.

Veel konkursse

Meenekonkursi kõrval kutsutakse kõiki nobenäppe osalema traditsioonilistel käsitöökonkurssidel, mis tipnevad näituste ja paremate autasustamisega aprillis toimuval XV käsitöölaadal "Viru nikerdaja".

Huvikoolide ja üldhariduskoolide 1.-9. klasside õpilastele on teemaks  "Kaisupadi". Gümnaasiumide ja kutsekoolide noortele ning täiskasvanutele annab mõtteainet teema "Vest".Uttendorfi sõnul on mõlemal teemal lubatud kasutada mitmesuguseid käsitöövõtteid, kusjuures eelistada tuleks naturaalseid materjale ja rahvuslikku joont. Iga osaleja võib esitada kuni kaks tööd. Töö tuleb saata Jõhvi kultuuri- ja huvikeskusesse hiljemalt 5. aprilliks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles