Parts lubas suuskadel tuhamäe vallutada

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turismimessi "Tourest 2013" kolme päeva jooksul saab lasta end poodiumil pildistada Piret Niglase suuskade ja auhindadega, mis viitab sellele, et Ida-Virumaa on sel aastal Eesti spordipealinn. Võimalust ei jätnud kasutamata ka majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.
Turismimessi "Tourest 2013" kolme päeva jooksul saab lasta end poodiumil pildistada Piret Niglase suuskade ja auhindadega, mis viitab sellele, et Ida-Virumaa on sel aastal Eesti spordipealinn. Võimalust ei jätnud kasutamata ka majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts. Foto: Matti Kämärä

"Kas seal on suusalaenutus olemas? Siis tulen kindlasti," lubas eile Tallinnas alanud messil "Tourest 2013" Ida-Virumaa esindusest läbi põiganud minister Juhan Parts, et tuleb vastvalminud Kiviõli seiklusturismi keskust oma silmaga kaema. 

Juhan Parts kinnitas, et on suur mäesuusafänn, kes käib adrenaliini järel põhiliselt Soomes ja Austrias. "Kui pikk on Kiviõlis laskumisnõlv?" uuris majandus- ja kommunikatsiooniminister Kiviõli seiklusturismi keskuse tegevjuhilt Terje Bürklandilt.

"Kes tahavad pikemaid laskumisi, peavad minema Alpidesse, aga Eesti mõistes on see ikka arvestatav asi," tunnustas Parts ja lubas tulla oma silmaga vaatama, kuidas 6,2 miljonit tonni kaaluvast tuhamäest on saanud maailmatasemel seikluskeskus, kus ootavad Baltikumi pikimad mäesuusanõlvad ja suurim lumelauapark.

Endine Eesti koondise äärekaitsja Urmas Rooba ütles, et on Ida-Virumaal korduvalt sportinud ja satub siia igal aastal vähemalt paar korda, kuigi võiks isegi sagedamini.

"Ida-Virumaa on paljudele avastamata piirkond, seal on kõvasti potentsiaali ja palju huvitavaid kohti, kust tasub läbi käia. Mina tahaks järgmisena minna Kiviõli seiklusturismi keskusesse, puhtalt sportlikust huvist," rääkis endine vutimängija, lubades Kiviõlis tutvustada mäealasid ka oma 6aastasele pojale.

Kui Parts ja Rooba alles plaanisid minna suuskadel tuhamäge vallutama, siis Maria Tamm rääkis, et tal on juba suusad pakitud ja ta on oma perega sel nädalavahetusel Kiviõlis platsis. "Kuna tahame minna Austria mägedesse, siis see on nagu soojenduseks," rääkis naine, kes pole varem Ida-Virumaal käinud.

Nagu minister ja vutimängija, kasutas ka Tamm võimalust Ida-Virumaa esinduses poodiumile tõusta.

Energia elamustest

"Et tekiks võidutunne, on võimalik Piret Niglase suuskade, medalite ja karikatega pilti teha," selgitas  MTÜ Spordiaasta tegevjuht Pille Muni.  "Ida-Virumaa on Eesti esimene spordipealinn, mis lükati käima kodanikualgatuse korras. Mõte on see, et väärtustame ja tähtsustame sportlikke inimesi, kes on meie ümber, ja tõstame nad pjedestaalile."

Muni lisas, et taustaks sobib hästi Kiviõli seiklusturismi keskuse pilt. "Meie loodame küll, et sellelt mäelt tuleb tulevikus olümpiavõitjaid."

Ida-Viru turismikoordinaator Kadri Jalonen märkis, et eile, turismimessi "Tourest 2013" avapäeval tuli turule uus energialiik - elamusenergia. "Akude laadimiseks on mitmesuguseid viise. Parim viis selleks on ehedast elamusest saadav energia," kinnitas ta.

Elamusenergiat jagati lahkelt kõigile soovijatele maakonna turismiklastri boksis. Energiapakettidega olid väljas nii Kiviõli seiklusturismi keskus kui Alutaguse puhke- ja spordikeskus. Samuti pakkusid ühispakette mitmed maakonna spaahotellid ja muuseumid.

Ida-Viru maavanem Andres Noormägi märkis, et kui vanasti tunti maakonda vaid põlevkivi kui soojaenergia andjana, siis ajad on muutunud. "Tule Ida-Virusse kogema täiesti uusi energiaid! Vaheta "Tourestil" paketti - võta eheda elamuse energia Ida-Virumaalt!" kõlas maavanema üleskutse.

Messilauad puiduaidalt

Eraldi boksiga olid väljas Narva ja Narva-Jõesuu linn, Toila spaahotell, Vaivara Sinimägede muuseum, Kohtla kaevanduspark-muuseum ning Avinurme puiduait. Kusjuures kaks viimast leidis messihallis Lääne-Virumaa sildi alt.

"Meie olemegi need, kes tahavad Virumaa kokku liita," ütles Avinurme puiduaida turundusjuht Eveli Tooming. "Lääne-Viru maavanem tegi sellega sel aastal algust, kui Ida-Viru maavanema tool tühjaks jäi ja ta selle ise täita lubas. Ei õnnestunud. Üritame seda nüüd rohujuuretasandil teha, et Virumaa poolitamine ära lõpetada," lisas Avinurme delegatsiooni kuulunud Eiki Strauss.

Puiduait tõmbas endale messil tähelepanu juba sellega, et valmistas Ida-Virumaale, Peipsimaale ja Lääne-Virumaale laastudest messilauad, mis paljudele silma jäid. "Ehk on tulevikus messihall "Puhka Eestis" Avinurme laudu täis," lootis Tooming.

Reedest pühapäevani Tallinnas toimuvast 22. rahvusvahelisest turismimessist "Tourest" võtab osa ligi 400 firmat ja organisatsiooni kokku 25 riigist.

Hallis "Puhka Eestis" saab messikülastaja jalutada nii ringiratast kui risti-põiki läbi "Eestimaa", et leida endale huvipakkuvaid turismitooteid ja -teenuseid. "2013. aastal propageerime siseturismis seikluslikkust, avastamisjulgust, omal käel ringivaatamist ning uute kohtade, vaadete ja vaatamisväärsuste avastamist kogu perega," ütles EASi turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso.

Eesti on siseturistide hulgas endiselt väga populaarne. Läinud aastal ööbis Eesti majutusettevõtetes 966 376 siseturisti, mis on 5 protsenti rohkem kui aasta varem. Ida-Virumaa majutusasutustes peatus 93 455 siseturisti, mida oli samuti 5 protsenti enam kui 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles