Kaevandusmuuseum lõi "Tourestil" läänevirulastega mesti

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla kaevandusmuuseum jagas "Tourestil" infot oma uute pakettide kohta, nagu näiteks kaevuri tuusik ja kaevuri perepuhkus.
Kohtla kaevandusmuuseum jagas "Tourestil" infot oma uute pakettide kohta, nagu näiteks kaevuri tuusik ja kaevuri perepuhkus. Foto: Matti Kämärä

Läinud nädalavahetusel toimunud messil "Tourest 2013" ei olnud üks maakonna tähtsamaid turismiobjekte Kohtla kaevanduspark-muuseum esindatud mitte Ida-Virumaa boksis, vaid koos naabermaakonna turismiettevõtjatega.

Kohtla kaevanduspargi-muuseumi juht Sigrid Karon selgitas, et Ida-Virumaa esindus oli turismiklastri põhine, mille partnerite hulka muuseum enam ei kuulu. Seetõttu ühineti Lääne-Virumaaga, mis ei osalenud messil ühtse esindusena, vaid sealsed turismiettevõtjad olid väljas oma lauaga.

Karon selgitas turismiklastrist väljaastumist sellega, et muuseum oli eelmisel aastal renoveerimistööde tõttu pool aastat suletud ega saanud tulu teenida. "Tuli üle vaadata kõik kuluartiklid. Palusime soodustust, sest me ei suuda praegu tasuda aastamaksu 630 eurot pluss turundusraha, aga saime eitava vastuse."

Muuseumijuht lisas, et praeguseks on põhipaketi kõrval välja töötatud ka väikepakett, aga sellegi osalustasu 300 eurot aastas käib üle jõu. "Usun, et Ida-Viru turismiklaster on koht, kus on võimalik kasu saada, sest pean koostööd ja ühisturundust väga oluliseks [Karon oli 2010. aasta kevadest 2012. suveni Ida-Viru turismikoordinaator - toim.]. Aga saan aru, et kui on reeglid kehtestatud, siis pole midagi teha, ja kui see on minule liiga kallis, tuleb otsida teisi väljundeid."

Elu läheb edasi

Karon märkis, et ühistegevustest kõrvalejäämisele vaatamata toimub hea koostöö mitme klastri partneriga. Näiteks koos Toila spaahotelliga pakutakse kaevuri tuusikut, mis viib pärast kaevanduskäikude külastust kosutavale puhkusele sanatooriumisse. Koostöös Kukruse polaarmõisa, Mäetaguse mõisahotelli ja Avinurme puiduaidaga on aga välja töötatud kaevuri perepuhkuse pakett.

"Koostöö toimub ikkagi inimeste vahel ja elu pole meil seisma jäänud. Samas olin pettunud, et ühispakette ei lubatud välja panna Ida-Virumaa esinduse pinnale, kuigi suurem osa pakettide tulust läheb klastri partneritele, kes korraldavad ööbimist või toitlustamist, mitte muuseumile," rääkis Karon.

Laiendatakse haaret

Ida-Viru turismikoordinaator Kadri Jalonen ütles, et kuna klaster on maakonna turismi koordineeriv organ, on see avatud kõigile Ida-Viru turismitegijatele. Tema sõnul tehti Kohtla kaevanduspargile-muuseumile ettepanek jätkata kas põhi- või väikepaketis.

"Töötasime spetsiaalselt välja soodsama lahenduse, et väiksemad turismitegijad saaksid ka punti tulla. Väikepaketi tasu on kas 150 või 300 eurot aastas (kui ettevõte tegutseb kohalikus omavalitsuses, mis on klastri liige, annab see 50 protsenti soodustust - toim.). Väikepakett sisaldab mitmeid olulisi tegevusi, muu hulgas "Tourestil", trükistes ja veebis osalemist."

Jaloneni sõnul on see samm klastri liikmete arvu kasvatanud. Mullu lõppenud 3aastase lepinguperioodi lõpuks oli 26 partnerit. Uut lepingut ei sõlminud rahanappuse tõttu peale kaevandusmuuseumi veel Aseri ja Lüganuse vallavalitsus. Praeguseks on aga klastri partnerite arv tõusnud 37-le ja läbirääkimised käivad veel mitme ettevõttega.

"Klastri tegevust rahastavad partnerid ja seetõttu on meie tegevused partnerite kesksed," põhjendas turismikoordinaator kaevandusmuuseumi väljajäämist "Touresti" Ida-Virumaa esindusest. "Edu aluseks on partnerite panustamine ning nende endi väljatöötatud mängureeglid ja kokkulepetest kinnipidamine, sealhulgas põhimõte, et partnereid koheldakse võrdsetel alustel."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles