Kolmas katse viis Aseri volikogu esimehe ametist

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Kutsari umbusalduse algatanud opositsioon pani volikogu esimehele süüks, et peatunud on nii tema juhitud kooli kui ka valla areng.
Riho Kutsari umbusalduse algatanud opositsioon pani volikogu esimehele süüks, et peatunud on nii tema juhitud kooli kui ka valla areng. Foto: Peeter Lilleväli

Aseri volikogu esimehe Riho Kutsari umbusaldamise poolt antud üheksa poolthäält viitab võimu vahetumisele Aseris, mis võib uueks volikogu esimeheks tõsta inimese senise opositsiooni seast. 

Aseri volikogu, kes pärast valimisi hääletas volikogu esimehe Riho Kutsari umbusaldamist kolmandat korda, võttis ligikaudu kümme aastat Aseri volikogu juhtinud mehe üheksa poolthäälega ametist maha. Lisaks kuuele opositsioonipoliitikule toetas tema tagandamist ka kolm koalitsiooni liiget. Samal istungil määrati vallavanemaks senine abivallavanem vallavanema kohustes Koit Oras, kes kogus koguni 12 toetushäält.

Veidi enne valimisi eesmärk saavutatud

Aseri volikogu kuueliikmeline opositsioon tegi esimese umbusaldusavalduse Riho Kutsarile juba veidi aega pärast eelmisi kohalike omavalitsuste valimisi. Nii esimene kui järgmine katse Kutsar ametist vabastada ebaõnnestusid.  Kolmandal korral läks see korda koalitsiooni lõhenemise tõttu. Lisaks kuuele opositsioonipoliitikule hääletasid Kutsari lahkumise poolt aasta alguses ametist tagasi astunud vallavanem Urve Takjas, volikogu aseesimees Ott Penek ja Larissa Kalda.

"Põhjus on see, et meie poliitilised vaated ei ühti ning valla areng, eeskätt kooli osas, on seisma jäänud," põhjendas opositsiooni liider Gaido Kentem Kutsari umbusaldamist. Kõige suuremaks süüks pannaksegi Kutsarile just kehva kooli juhtimist, ning opositsioon leiab, et pärast seda, kui koolijuhist Kutsar on volikogu esimehe ametist vabastatud, jääb tal aega senisest enam koolile keskenduda.

Kui kümmekond aastat tagasi käis koolis kaugelt üle 200 lapse, siis nüüd on neid ligi poole vähem. Samas on kümnendiku võrra kasvanud Aseri laste arv Viru-Nigula koolis. "Üks põhjus, miks lapsed lahkuvad, on just koolijuhis," ütles Kentem, kelle sõnul pole Kutsar suutnud õigeks ajaks teha ei kooli arengukava ega ka eelarvekomisjoni nõutud kärpeid.

Riho Kutsarilt ei õnnestunud Põhjarannikul eile kommentaari saada.

Veidi üle poole aasta enne kohalikke omavalitsuste valimisi võimutüüri juurde pääsenud opositsioon, kelle seast ilmselt võib tulla ka uus volikogu esimees, tunnistab, et aeg on suuremate muudatuste tegemiseks liiga napp, kuid nad on valmis alustama vähemalt ettevalmistuste ja analüüside tegemisega. Nii selles osas, mis puudutab kooli, aga ka koolihoone tulevikku, valla soojamajanduse küsimusi ning ka võimalikku liitumist kas siis Kiviõli regiooni omavalitsuste või hoopis Viru-Nigula ja Kundaga.

Kool ka vallavanema jaoks prioriteet

Aasta algusest vallavanema kohuseid täitnud ning pärast volikogu istungit vallavanemaks kinnitatud Koit Oras ütles, et ka tema jaoks saab vallavanemana esimeseks ülesandeks kooliga tegelda. Need kohustused paneb vallavalitsusele juba ainuüksi see, et kooli ülalpidamiseks kulub üle 50 000 euro rohkem kui riigilt saadakse, sest põhikooli klassid on alakomplekteeritud.

Orase sõnul alustavad nad kindlasti veel sel aastal ka eeltööd koolihoone rekonstrueerimiseks - algab projekteerimine ja eskiislahenduste tegemine. Eesmärk on kunagi 600 lapsele mõeldud koolihoonesse, kus praegu on 130 õpilast, tuua võimalikult palju valla allasutusi. "Vallal on 11 000 ruutmeetrit keskküttega köetavat pinda, millest 5000 moodustab koolimaja. Mõistlikuks majandamiseks peaksime püüdma koolihoonet otstarbekamalt kasutada ning tooma sinna allasutusi, mis sinna sobivad - muusikakooli, raamatukogu ja lasteaia laienduse," ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles