Kaevandus on Illukal kahe pere kaevu kuivaks jätnud

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heidi Paluste elu kulgeb juba kolm nädalat veenõude keskel:  kaevandus toob pudelitega joogivett, naabrimees püttidega tarbevett.
Heidi Paluste elu kulgeb juba kolm nädalat veenõude keskel: kaevandus toob pudelitega joogivett, naabrimees püttidega tarbevett. Foto: Matti Kämärä

Kümneid aastaid kaevandamisest tulenevate veeprobleemidega kokku puutunud Eesti Energia Kaevandused ei osanud ette näha, et Illukal jäävad kaevud kuivaks juba läbindustööde järel.

Heidi Paluste kaevus hakkas veetase kõvasti langema juba mullu augustis. Esiotsa aitas hullemast üle torude ja pumba väljavahetamine. Tänavu märtsis pikendasid Estonia kaevanduse mehed kaevu toru 18 meetrilt 35ni. Nädal hiljem lisati veel kaks meetrit sügavust, öeldes, et rohkem pikendada pole enam võimalik.

12. aprillil kadus vesi Paluste kaevust lõplikult. Märtsikuu eest saabunud tavapärasest kaks korda suurem elektriarve tõestas, et piisavat veesurvet, mis oleks pumba õigel ajal välja lülitanud, polnud juba mõnda aega  ja nii see pump seal maa sees siis ööpäev ringi töötaski.

Sestsaati on vesi muutunud kolme lapsega perele elu keskpunktiks.  Kaevanduse eestvõttel tsisterniga kohale toodavast tarbeveest ütles Paluste ära - veeanalüüside tulemused on nii kehvad olnud, et tervisega ta riskima ei hakka.  20-liitriseid Kalevi Vee pudeleid, mida kaevandus veeta jäetud peredele joogiveena kohale veab, kulub sel perel nädalas keskmiselt 13 tükki. Tarbevett toob külavanemast naaber tellimise peale kooli puurkaevust, 40 liitrit korraga.  Põhjalikumaks pesemiseks sõidetakse kord nädalas viie kilomeetri taha tuttavate juurde; ka pesupesemiseks tuleb kelleltki abi paluda.

Ajutine veetorustik

Kohapeal uurimas käinud kaevanduse esindajad ei osanud lahendust pakkuda, küll aga jäid nõusse vallavalitsusest tulnud ettepanekuga ehitada kooli puurkaevust Paluste majapidamiseni ajutine veetorustik.

Eile tehti umbes 300meetrise torustiku paigaldamisega algust ja kindlasti juba sel nädalal saab Paluste pere taas kraanist jooksva veega arvestada.

Heli Kops on kaevanduse veetava joogi- ja tarbeveega läbi ajanud  juba suvest saati.

"Tsisterniga toodav vesi on nüüd parem, pole enam kollast värvust ega ebameeldivat lõhna," ütles varem just seda vett oma nahalööbe põhjustajaks pidanud naine. "Nüüd nad on hakanud tsisterni korralikult puhastama ja hooldama."

Kopsu majapidamine jääb kooli puurkaevust juba liiga kaugele ja ajutist veetorustikku temani ehitama ei hakata.

Illuka abivallavanema Ervin Metsatalu sõnul oli vahepeal mõnda aega kaevuveeta veel kaks majapidamist, seal aga oli kaevutorude pikendamisest abi  ja praegu veel on neis vesi olemas.

Kuivad kaevud üllatasid

Veetorustikku, mis Illuka valla majapidamistele korraliku joogivee peab tagama, lubab Eesti Energia Kaevandused novembris.

"Hakkasime sellega kohe tegelema, kui tulid esimesed signaalid, et kaevud jäävad kuivaks," rääkis Eesti Energia keskkonnateenistuse maavarade valdkonna keskkonnajuht Kalmer Sokman.

Tema sõnul tuli veetaseme nii varajane langus tõelise üllatusena:  "Kaevanduste varasema kogemuse põhjal pole varem kunagi kaevud läbindustööde järel kuivaks jäänud. Planeerisime veetorustiku ehitamise tänavusse aastasse arvestusega, et teeme selle piisavalt vara valmis ja ennetame kaevudest vee kadumist.   Tuli aga välja, et tegemist on geoloogiliselt ebasoodsa piirkonnaga, kus on väga lõhelised kivimid, ja me prognoosisime valesti."

Pilgud kooli puurkaevul

Projekti esimene, Illuka küla 43 majapidamist veega varustama hakkav etapp on eelprojekti kooskõlastamise järgus.  Teine etapp tagab pisut kaugemas tulevikus vee Ohakvere ja Edivere küla elanikele.

"Kooli puurkaev on küll tunduvalt sügavam kui majapidamiste omad, aga ma kardan, mis juhtub siis, kui vesi peaks ka sealt ära kaduma, enne kui uus kaev valmis saab," muretses Ervin Metsatalu.

"Selle kaevu kohta on kahesugused andmed: katastris on sügavuseks märgitud 118 meetrit, valla teada on see 60 meetrit,"  usub Kalmer Sokman, et kummagi variandi puhul ei tohiks vesi sealt kaduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles