Eesti pikim seiklus algab neljapäeval

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmeliikmelised võistkonnad liiguvad kaks ööpäeva eri sõiduvahenditega looduses ning lahendavad mitmesuguseid ülesandeid. 
Kolmeliikmelised võistkonnad liiguvad kaks ööpäeva eri sõiduvahenditega looduses ning lahendavad mitmesuguseid ülesandeid. Foto: WWW.XTSPORT.EE

Neljapäeva õhtul kell 19 antakse Jõhvi spordihalli juures start Eesti pikimale seiklusele, mis viib võistlejad kaheks ööpäevaks loodusesse ennast proovile panema. 

Eesti pikim seiklusvõistlus, järjekorras neljas "Matkasport EXTAR 48h", mis sellel aastal tiirutab kaks ööpäeva mööda Ida-Virumaa ilusaid ja huvitavaid paiku, toob võistlusrajale 26 võistkonda viiest riigist. Koos teistega lähevad starti ka mullused rogaini maailmameistrid ning selleaastaste Euroopa seiklusspordimeistrivõistluste kolmandad Rain ja Silver Eensaar, aga ka Soome samalaadse väga populaarse võistluse võitjavõistkond. Ida-Virumaa au kaitseb ainsana siit pärit Tiit Pekk, keda toetab Soome suusakoondislane Annamari Viljanmaa. 

Kohti rohkem, kui võistlusse mahub

Võistlusrada lookleb pankrannikult Peipsi järveni ning jõuab peaaegu igasse Ida-Virumaa punkti. Selle ettevalmistamiseks läks aega kolm kuud ja 9000 kilomeetrit autosõitu. Praeguseks on rada ning vahetusalad suures plaanis paigas. Väikesi muudatusi võib veel tulla. Nii näiteks on nihutatud ühe kontrollpunkti aega, et kõik võistlejad näeksid ära päikeseloojangu. "Loodetavasti ikka päike on sellel päeval väljas ja loojang ka nähtav," muigab korraldaja Heigo Põld, kellel on rada, kahe ööpäeva  kontrollpunktid ja vahetusalad kõik pooletunnise täpsusega paigas. 

Raja ülesehitamisel on arvestatud, et võistlejad näeksid nii maakonna ilusaid kohti kui ka omapärast, huvitavat ning just Ida-Virumaale iseloomulikku. Raja tarbeks huvitavate kohtade ülesleidmisel on olnud abiks Enn Käiss, asjalikke abistajaid on korraldaja sõnul veel: libedalt on läinud kokkulepete sõlmimine kõikide omavalitsuste ja talunikega, head abi on pakkunud keskkonnaamet ja riigimetsa majandamise keskus. "Seni pole ükski veel öelnud, et nad ei luba meid kusagilt läbi. Kõik kokkulepped on tulnud väga sujuvalt," tunnistas Põld. 

Mida võistluse jooksul teha tuleb ja kust kuhu täpselt liigutakse, on praegu veel üllatus mitte ainult võistluse jälgijatele, vaid ka osalejatele. Mida põnevat neid lisaülesannete puhul ootab või kus tuleb neil liikuda kas rulluiskudel või -suuskadel või sootuks kanuuga, on neile samuti üllatus. See, kes parasjagu võistlust juhib või mitmendal kohal ollakse, ei ole saladus - seda infot saavad võistlejad igas uues punktis ning huvilised saavad seda jälgida interneti vahendusel, nagu ka kohti, mis pealtvaatajatele avatud. 

Vaatama ja pildistama

Võistlejaid vaatama, aga ka võistlust või hoopis looduskauneid kohti pildistama on oodatud kõik soovijad. Esimesena saab jälgida spordihalli juures 16. mail kell 19 võistluse starti ja proloogi. Pärast stardi andmist antakse ka juhendid, kus võistlus liigub ning kus on võimalik võistlejaid ergutamas käia. Seda võib teha muidugi alati, kui 16.-18. maini kusagil nummerdatud vestiga inimesi liikumas on näha. 

"Kaasaelamine on võistlusel osalejatele oluline," kutsub Põld võistlejaid ergutama. Nii näiteks käib Estraveli võistkonnaga Kuuba Vabaks! kaasas oma fänniklubi, kes ka sellele võistlusele on lubanud reedeks kohale tulla, et teise ööpäeva koos võistlejatega kaasa teha, liikudes ühest pealtvaatajatele mõeldud kohast teise. Estraveli meeskond on üks nendest paljudest, kes ei tule võistlema mitte võidu nimel, vaid kus teevad kaasa inimesed, kes tavaliselt sporti ei tee, aga on juba aastaid seiklusvõistluse läbitegemisega ennast proovile pannud. 

Lisaks antakse soovijatele eraldi fotograafidele mõeldud kaart, kus saab siis kas võistlust jälgida ja võistlejaid pildistada või minna omal käel uudistamistväärt kohti vaatama. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles