Soome suusaäss avab Ontikal külalistemaja

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riina-Maija ja Kalle Palanderi kaks aastat Ida-Virumaal on läinud väga töiselt: taamal paistab kunagine teenijatemaja, mis on sisustatud hotelliks. Samuti on korda tehtud vana küün, kus on nüüd hobusetall ja pererahva eluruumid.
Riina-Maija ja Kalle Palanderi kaks aastat Ida-Virumaal on läinud väga töiselt: taamal paistab kunagine teenijatemaja, mis on sisustatud hotelliks. Samuti on korda tehtud vana küün, kus on nüüd hobusetall ja pererahva eluruumid. Foto: Matti Kämärä

Ontika mõisas avab sel nädalavahetusel uksed perehotell ja kohvik, mille külastajad satuvad justkui pereringi, sest slaalomi maailmameister Kalle Palander on end oma perega sealsamas sisse seadnud.

Ontika mõisa saja-aastane teenijatemaja, mida on varemgi majutusasutusena kasutatud, on saanud uute omanike käe all põhjamaiselt helge ja šiki sisekujunduse.

Riina-Maija Palander rääkis Põhjarannikule, et on B&B tüüpi külalistemaja käekäigu suhtes optimistlik, sest soomlastele on Ida-Viru uus ja avastamata sihtkoht. Vähetähtis pole ka see, et pererahva nimi müüb: Kalle Palander on Soome edukaim meesmäesuusataja, kes tuli 1999. aastal maailmeistriks slaalomis ja on võitnud 14 maailmakarikaetappi.

Tube tuleb juurde

"See on nagu koduhotell: me ise elame siin, meie lapsed jooksevad õue peal ringi ja joome hommikukohvi koos külalistega. See on inimestele huvitav, et oleme ise siin kohal," ütles perenaine.

Koduses külalistemajas pole töötajate armeed, kes külastajaid ette ja taha teenindaks. Lõuna- ja õhtusööki on võimalik tellida, aga ka ise grillil valmistada. Samuti püütakse seal igati soosida omavahelist suhtlemist, mida tavalises hotellis ei toimu, märkis Riina-Maija Palander. Selleks on rajatud päikseline terrass, kuhu kohe-kohe tulevad ka valgustid ja lilled. "Eelmisel suvel oli mul siin nii palju lilli, et laudu nende vahelt näinudki," naeris ta.

Kalle Palander rääkis, et praeguseks on kunagise teenijatemaja alumisel korrusel valmis seitse tuba, aga lähiajal lisandub veel kaheksa. Samas tegutseb ka kohvik.

Riina-Maija Palander lisas, et hotelli valmimine on võtnud aega, sest ta on tahtnud anda igale toale oma näo. Selleks on ta käinud mööda vanakraamipoode, et leida maakodustiilile vastavat ja samal ajal kordumatut sisustust.

Tubade hinnad algavad 50 eurost koos hommikusöögiga, mille kohta Palanderid lubavad, et see on parim regioonis.

Tööd jagub

Peale teenijatemaja on soomlased jõudnud korda teha vana küüni, mille esimesel korrusel on hobusetall ja teisel pererahva eluruumid.

Palanderid omandasid Ontika mõisa kaks aastat tagasi, sest otsisid maakohta, kus turismi arendada ja oma hobustele viie tärni tingimused luua. Soomes oleks see hoopis kulukam.

Kalle Palander on ajakirjandusele avaldanud, et seni on Ontika mõisale kulutatud ligemale miljon eurot ja härrastemaja kordategemiseks läheb teist sama palju veel.

Palanderid kirjutavad Ontika mõisa internetilehel, et on elanud ja reisinud üle kogu maailma, näinud kauneid paiku ja hingematvalt ilusaid hotelle. Samuti on nad ehitanud, renoveerinud ja kujundanud mitmeid hooneid. "Kui nägime esimest korda Ontika mõisa, mõistsime, kui palju on sellel kinnistul potentsiaali, ega suutnud oodata, et saaks selle ellu äratada. Siin saame kasutada meie kogemusi ja luua midagi unikaalset."

Kuidas mitmes Euroopa riigis elanud neljalapseline perekond end Ida-Virumaal tunneb, saab lähemalt lugeda Põhjaranniku suvelehest, mis ilmub 1. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles