Eile oli Viru kaevanduses viimane tööpäev

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Petrjajev asus Viru kaevandusse tööle 21aastaselt ja on seal olnud jutti 43 aastat.
Sergei Petrjajev asus Viru kaevandusse tööle 21aastaselt ja on seal olnud jutti 43 aastat. Foto: Peeter Lilleväli

1970. aasta sügisel tuli Sergei Petrjajev 21aastase noorukina tööle Viru kaevandusse. Reedel osales ta koos ligemale poole tuhande kolleegiga selle kaevanduse tegevuse lõpetamise tseremoonial. 

43 aastat tagasi mäetöölise õpilasena kaevandusse tööle asunud Petrjajev oli kõva spordipoiss, kel selleks ajaks välja teenitud Kohtla-Järve Keemiku koosseisus ka pronksmedal Eesti meistrivõistlustelt jalgpallis.

Sobisid vaid tugevad

"Tol ajal saidki kaevanduses töötada vaid need, kel oli kõvasti ihurammu. Rasket käsitsitööd, nagu näiteks puurimist, oli väga palju," meenutas Petrjajev ja rääkis, kuidas tollasel jaoskonnaülemal Taimo Hiiekivil olnud kabinetis 32kilone sangpomm. Need, kes tööle tahtsid saada, pidid jaksama seda vähemalt kümme korda pea kohale tõsta.

Kogu elu jooksul vaid Viru kaevanduses töötanud Petrjajev on olnud seal paljudes ametites. Suurema osa ajast allmaatranspordijaoskonnas, mille ülemaks ta on olnud viiimaste päevadeni.

Viru kaevanduses kasutatakse kaevandusse sõitmiseks ainulaadset köisraudteed. Töökohale viib  mehed niinimetatud ekspress, mille vagun mahutab 18 kaevurit. Sellist kaevurite transpordiviisi tänapäeval teistes Eesti kaevandustes enam ei kasutata.

Reedel kell 16 tuli maa alt välja Viru kaevanduse viimane vahetus. Eilne päev kulus Petrjajevi sõnul peamiselt masinate puhastamiseks, et lahkudes jääksid maha korras töökohad. Samas käis vilgas tegevus ka kaevanduse kontorihoones, sest personaliosakonnal tuli vormistada muutusi töösuhetes: lõpetada lepinguid, sõlmida uusi nendega, kes asuvad tööle teistes Eesti Energia Kaevanduste üksustes.

Väga hea kollektiiv

"Kahjutunne on muidugi kõigil, sest oleme nii palju aastaid siin koos sõbralikult tööd teinud.  Kõik saavad aru, et aastatega kujunenud kollektiiv läheb laiali. Surume kätt ja lubame, et hakkame ka edaspidi tihedalt läbi käima," rääkis Petrjajev, kes kinnitab, et Viru kaevanduses on kõigi tema seal oldud 43 aasta jooksul olnud väga hea kollektiiv ning mõistlikud ja targad ülemused.

Ta ise jääb enamiku oma jaoskonna inimestega ametisse veel novembrikuuni, sest maa alt tuleb välja tuua kaevandustehnika ja -seadmed ning võtta üles raudtee. Seejärel peaks ta suunduma tööle Estonia kaevanduse peainseneri käsutusse.

Viru kaevandusse jääb alles 8 miljonit tonni kaevandamiseks ette valmistatud kaubavarusid. Et see kogus on kavas tulevikus välja tuua Estonia kaevanduse kaudu, siis räägitaksegi ametlikus keeles mitte Viru kaevanduse sulgemisest, vaid tegevuse peatamisest. Praeguste eelduste järgi jõutakse praegu ootama jäänud varudeni 10-12 aasta pärast.

Eesti Energia pakub Viru kaevanduses töötavast 460 inimesest tööd teistes kontserni üksustes 260-le. Ülejäänutest jääb osa pensionile, teistel tuleb asuda otsima uut töökohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles