Põlevkiviettevõtted kavandavad ühist kaevandamist

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebruaris oma esimese, Ojamaa kaevanduse avanud Viru Keemia Grupp on kaugema tuleviku põlevkivivaru tagamise nimel valmis kompromisse ja koostööd tegema.
Veebruaris oma esimese, Ojamaa kaevanduse avanud Viru Keemia Grupp on kaugema tuleviku põlevkivivaru tagamise nimel valmis kompromisse ja koostööd tegema. Foto: Matti Kämärä

Kui Eesti Energia Kaevandustega käib VKG Uus-Kiviõli kaevandamisloa pärast kohut, siis Kiviõli Keemiatööstusega jõuti tulevase Sonda kaevanduse puhul mõistlikule kokkuleppele, mis võib päädida ühise kaevandamisega. 

Tunamullu oktoobris vaidlustas OÜ VKG Kaevandused kohtus keskkonnaministeeriumi otsuse, millega anti kaevandamisluba Uus-Kiviõli uuringuväljal Eesti Energia Kaevandustele. Samale alale taotles kaevandamisluba ka VKG. Läbirääkimised kahe põlevkivifirma vahel tulemusi ei andnud ning tänavu veebruaris tunnistas energiafirma tollane arendusjuht Kalmer Sokman, et kompromisside otsimise aeg on läbi. Kohtuistung toimub 16. septembril.

"Praegu on planeeringute ja kavandamise aeg," ütles nüüd Eesti Energia keskkonnateenistuse maavarade valdkonna keskkonnajuhina ametis olev Sokman. "Detailplaneering on algatatud, valmistame ette lisauuringuid, kaardistame praegust olukorda, mille alusel on tulevikus võimalik muutusi hinnata. Ilma kohtuvaidluseta oleks planeeringute tempo kiirem olnud, aga seisma pole see meie tegemisi pannud. Aidu tööstusterritooriumil käivad korrastustööd selle arvestusega, et uue kaevanduse käivitumise järel saab seal olema põlevkivi laadimispunkt."

VKG arendusdirektor Jaanus Purga ütles, et kindlasti on neil kohtulahendi vastu suur huvi, ent kõik oma seisukohad on nad kohtule esitanud ja midagi rohkemat praegu enam teha ei saa.

Piire tuli nihutada

Sonda uuringuväljale taotles VKG kaevandamisluba samuti esimesena, juba kaheksa aastat tagasi. Kiviõli Keemiatööstus asus sinna kaevandamisluba taotlema alles tunamullu sügisel.

Kaevandamisluba taotlevad mõlemad ettevõtted samale uuringuväljale, kuid eri kaevandamisplokkidele.

Jaanus Purga rääkis, et algsetes taotlustes mäeeraldised osalt kattusid. "Tegime ettepaneku läbi rääkida ja selle tulemusena nihutasime natuke territooriume ja muutsime piire. Initsiatiiv tuli küll meie poolt, aga kuna teisel pool lauda on mõistlikud mehed, jõudsime päris kiiresti kokkuleppele. Saame mõlemad aru, et tülitsemine on aeganõudev ega vii kusagile."

Kiviõli Keemiatööstuse kommunikatsioonijuht Raivo Lott ütles, et keemiatööstuse, VKG Kaevanduste ja keskkonnaministeeriumi koostöö tulemusena leiti, et nii keskkonnaalaselt kui ka majanduslikult ja mäetehniliselt on kõige mõistlikum ja efektiivsem kaevandamislubade taotlemisel ühiselt edasi töötada.

Keskkonnamõju hinnatakse koos 

Keskkonnaministeeriumi maapõue osakonna juhataja Tarmo Alli sõnul on mõlemad taotlused menetlusse võetud. "Kuna tegemist on külgnevate taotletavate mäeeraldistega, siis on loa andja teinud taotlejatele ettepaneku viia läbi ühine keskkonnamõjude hindamine. Taotlejad on selle ettepanekuga nõustunud ning ühine KMH on algatamisel."

Kompromissi tulemusena kumbki ettevõte midagi ei kaotanud: mäeeraldise suurus algse taotlusega võrreldes ei muutunud, samuti ei jäänud väiksemaks seal oleva maavara kogus. Ühine keskkonnamõju hindamine Jaanus Purga sõnul rahalist võitu ei anna, sest hindamisele kuuluv maa-ala on suurem ja hindamine selle võrra kallim.

"Aga kui meil on kaks taotlust, siis on mõistlik neid asju koos hinnata ja mõistlik ka koos kaevandada," ütles ta.

Ühist kaevandamist pole veel kokku lepitud, aga Purga peab seda asjade normaalseks käiguks. "Ressursi kasutamise ja keskkonnamõju seisukohalt oleks see kahtlemata mõistlik. Ja kui me senimaani oleme saanud omavahel kokku lepitud, siis küllap saame ka edaspidi."

Kiviõli Keemiatööstusele tagaks kaevandamisluba Sonda uuringuväljal jätkusuutlikkuse pikemaks perioodiks ning võimaldaks jätkata keskkonda investeerimist.

"Maa-aluse kaevandamise kogemust ettevõttel küll pole, ent meil on töötajaid, kes on pikka aega maa all töötanud," ütles Raivo Lott.

VKG arvestab Sonda kaevanduse võimaliku avamisega mitte varem kui kümne aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles