Itaalia ärimehed tahavad loobuda kurikuulsast ühiselamust

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kaua selle vana 9korruselise hoone tühjad aknad veel linlasi pelutavad, pole teada, kuid kõik soovivad sellest ruttu lahti saada.
Kui kaua selle vana 9korruselise hoone tühjad aknad veel linlasi pelutavad, pole teada, kuid kõik soovivad sellest ruttu lahti saada. Foto: Peeter Lilleväli

Itaalia firma Dominabalt pakub talle kuuluvat Kohtla-Järvel asuvat kurikuulsat aastaid tondilossina seisnud ühiselamuhoonet aadressil Kalevi 33 tasuta linnale, kuna ei suuda ise üheksakorruselist hoonet lammutada.

Dominabalt soetas hoone plaaniga rekonstrueerida see korteriteks ja äripindadeks, ent pole suutnud oma plaane ellu viia.

Kohtla-Järve aselinnapea arenguküsimustes Riina Ivanova  ütles, et itaallased  andsid teada, et äri arendamiseks Ida-Virumaal ei ole neil raha, seega ei saa nad oma projekti ellu viia. Korduvad katsed säilitada hoone vähemalt sellisena, nagu nad ta ostsid, ei kandnud vilja: vandaalid lõid kogu aeg aknaid sisse, ronisid hoonesse ja lõhkusid seda.

Ivanova väitel on omanikud nõus, et sellisel kujul rikub ehitis linnapilti ning see tuleb lammutada, kuid paluvad linnavalitsust aidata leida selleks raha.

Dialoog kestab aasta

Omanikud käisid juuni algul Kohtla-Järvel ning avaldasid soovi kinkida endine ühiselamuhoone linnale.

"See pole spontaanne otsus, me oleme nendega juba aasta dialoogi pidanud," rõhutab Riina Ivanova. "Selle ajaga on linnavalitsus teinud omanikele mitu ettekirjutust, et hoone tuleb korda teha. Kuna aga omanikud kuidagi ei reageerinud, tuli määrata sunniraha  - esimesel korral 640 eurot - ning ettekirjutus tuli täita oktoobriks. Kui nad tingimusi ei täida, on meil õigus omanikele uus sunniraha määrata - juba suuremas summas ning nii edasi, kuni firma pankrotistub. Sellised "suhted" võivad aga pikale venida ning vaevalt selline väljavaade kellelegi meeldib."

Kuna ükski sunniraha ei lahenda mahajäetud hoonega seonduvat probleemi, arvab Ivanova,  et linn peab riski peale välja minema ning võtma 9korruselise hoone enda bilanssi, et oleks võimalus leida lammutamisvariante linna rahast Euroopa fondide toel. Seni kui hoone on erakätes, ei ole lootustki saada raha riigieelarvest või Euroopa tõukefondidelt.

Koormav kingitus

Küsimuse, kas võtta nii koormav kingitus vastu või keelduda sellest, lubab Riina Ivanova viia augustis toimuvale volikogu istungile.

"Ma arvan, et kuna hoone ei ole linnale sugugi ehteks ning kujutab endast mingil määral koguni ohtu, tuleb meil riski peale välja minna ja see kink vastu võtta, et sellest peletisest võimalikult ruttu lahti saada," räägib Ivanova. "Tuleval aastal võivad avaneda fondid, kust võib proovida taotleda lammutamiseks raha, et vabaneda lõpuks aastaid kestnud probleemist."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles