Toilas avati uudne minigolfiväljak

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spaahotelli töötajad on minigolfiväljaku ära proovinud ja kinnitavad, et võhmale see mäng ei võta. Küll aga võimaldab meeldivalt värskes õhus aega veeta.
Spaahotelli töötajad on minigolfiväljaku ära proovinud ja kinnitavad, et võhmale see mäng ei võta. Küll aga võimaldab meeldivalt värskes õhus aega veeta. Foto: Peeter Lilleväli

Eestis ainulaadse ehitustehnoloogiaga rajatud minigolfiväljak Toila spaahotelli kõrval ootab tervislikult aega veetma nii kohalikke kui turiste. Ilmastikukindlatel radadel on võimalik mängida kuni lume tulekuni. 

Toila spaahotelli minigolfiväljaku projektijuht, ASi ADAM Bd esindaja Martin Makarevits ütles, et Toila minigolfiväljaku teevad Eestis ainulaadseks betoonist valatud rajapõhjad, mis tõotavad rajatisele pikka iga erinevalt vineerist väljakutest, mis kipuvad läbi mädanema.

"Meie ettevõte on teinud vineerist 70 komplekti ja ehitanud minigolfiväljakuid üle 20 aasta. Sellisel moel ehitatud väljakud on üsna väikesed ja kurvid on kandilised, sest vineerist lainelisi vorme tavapäraselt ei tehta," märkis ta.

Ka Toilas oli varem vineerist minigolfiväljak. "Toila tahtis edasi areneda ja idee tuli Hispaaniast, kus sai selliseid väljakuid nähtud. Lõuna-Euroopas on need väga levinud ja see on ammu teada, et niimoodi tehakse. Aga betoon on materjalina kallis ja keegi pole julgenud sellist meie kliimas teha, kartes külmakerkeid. Lisaks on tööprotsess keerulisem ja mahukam, näiteks rajad valmivad platsil, mitte tootmishoones liinitööna," selgitas Makarevits.

Ei hävine 

Toila 15rajalise minigolfiväljaku ehitamiseks hakkas firma  valmistuma juba eelmisel kevadel, kaasates betoonispetsialiste, kes on osalenud näiteks tuulikujalgade ehitamises.

"Kuna betoon ei hävine, võib seda värskendada aegade lõpuni, uuendades aeg-ajalt äärekive ja rajakatteid," ütles projektijuht.

Makarevits, kes ise minigolfi ei harrasta, hindas Toila rajad kõigile jõukohaseks. "Ise joonestades ja ehitades ei osanud arvata, kas need on kerged või rasked, aga läbi mängides tundus, et on parajad."

Eelmisest laupäevast avatud minigolfiväljakut on testinud ka spaahotelli töötajad. "Esiteks saab sõpradega mõnusalt aega veeta. Mäng ei pane hingeldama, nii et saab rahulikult vestelda. Minigolf sobib neile, kes peavad lugu sportlikust eluviisist, tahavad värskes õhus viibida ja loodust nautida," rääkis wellness-teenuste juht Taimi Loide.

Müügijuhi Kärt Purga kinnitusel ei peaks keegi pelgama, et on minigolfiks liiga vana, paks või haige. "See ei nõua erilist füüsilist ettevalmistust. Minigolf on tore mäng ka sellepärast, et võistlusmoment on juures. Mängija saab piletid, märgitakse punkte, ja reeglid on väga lihtsad."

Lume tulekuni 

Purga arvas, et tulevikus võiks kord kuus korraldada tabeliturniire. "Paljudele on väga oluline silma paista," põhjendas ta.

Samuti otsitakse kontakti Skandinaavia minigolfiklubidega, kes võiksid Toilas oma turniire pidada.

Ilmastikukindlatel radadel on võimalus mängida kuni lume tulekuni. Kuna väljak on valgustatud, saab palli auku veeretada ka pimedal ajal.

Keskus on avatud iga päev kella 12-20. Üks mäng maksab täiskasvanule 10 ja 7-14aastasele lapsele 5 eurot. Perepileti hind on 25 eurot. "Maja külastajate kõrval on oodatud ka kohalikud elanikud," kinnitas Purga. Golfikeskus sobib tema sõnul ka sünnipäevade ja firmaürituste pidamiseks. "Miks mitte kooli alguses klassidega mängima tulla."

Väljaku kõrvale rajatud klubihoones saab peale golfikeppide laenutada korvpalle - kõrvalasuv korvpalliväljak on saanud uue pehme katte. Klubihoones tegutseb ka kohvik.

Minigolfiväljak läks maksma ligemale 120 000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles