Legendaarne kõlaritootja elustas RETi kaubamärgi

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Tjurin.
Igor Tjurin. Foto: Matti Kämärä

Jõhvis asuv elektroonikafirma Audes omandas unarusse jäänud kaubamärgi RET, et oma ülikvaliteetseid kõlareid koduturul taskupärasema hinnaga müüa.

Kuni euro tulekuni müüs firma Audes oma ülikvaliteetseid ja kogu maailmas hinnatud muusikakõlareid Eestis tunduvalt madalama hinnaga kui ülejäänud Euroopas ja maailmas.

Firma Audes juht Igor Tjurin meenutab, et nutikamad melomaanid Itaaliast kiitlesid, et võivad osta Eestisse sõiduks lennukipileti, ööbida siin kallis hotellis ja ikka on kasu sees, kui nad oma luksuskõlarid siit ostavad.

Audese partnerid läänes aga said pahaseks, kui säärane hinnavahe pärast euro kasutuselevõttu Eestis välja tuli, ja firma seati valiku ette, kas müüa oma kaupa läänes odavamalt või siis tõsta oma kauba hinnad Eestis samale tasemele, millega seda müüakse näiteks Itaalias.

Igor Tjurin demonstreeris Põhjarannikule uusi muusikakõlareid, mis valmivad alates augustist RETi kaubamärgi all, mis on poole odavamad Audese analoogidest, aga ei jää neile grammi võrragi alla. Kõlarite hinnaklass on 300-600 eurot ja kuni Audes/RET leiab partneri, kes neid Eestis müüma hakkab, saab neid tellida otse tehasest - näiteks aadressil ret.ee.

"Vaatame, kuidas kohalikud inimesed meie taastuleku vastu võtavad. Kui ollakse ellujäämisrežiimil, mõeldakse vaid esmavajadustele, aga iga muusikasõber teab, milline on heli kvaliteetsetest kõlaritest, millise rahulduse see pakub," ütles Tjurin.

OÜ RET asutati 1935. aastal spetsiaalselt raadiovastuvõtjate tootmiseks. Lühikese ajaga kasvas RET Eesti suurimaks raadiotööstuseks, möödudes toodangumahult kõigist seni sel alal tegutsenud ettevõtetest. Pärast natsionaliseerimist 1940/41 ühendati  RETiga suuremad konkurendid ARE ja Standard-Raadio ning Tartu Telefonivabriku raadioosakond.

Firma Audes sündis Eesti taasiseseisvumise järel, mil Tjurinil õnnestus RETi Jõhvi tootmisüksus emafirma küljest lahti ühendada. Ajalooline RET ise läks kõige kaduva teed 1995. aastal ja nüüd sai Tjurin kaubamärgi taas kasutusse võtta. Audes on algusest peale tootnud nii kõlareid kui trafosid. Praegu töötab Audeses 70 töötajat. Eksklusiivsed ja käsitsivalmistatud Audese kõlarid on kasutusel paljude miljonäride kodudes üle maailma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles