Eesti Energia Narva tehases algas koondamine

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
АSi Eesti Energia Tehnoloogiatööstus uuenev tehas hakkab paiknema Jõhvis.  Narva tehase töötajate rahulolematust põhjustab eeskätt töölesõiduks kuluv aeg.  Tööliste vedamisega tegeleb tööandja.
АSi Eesti Energia Tehnoloogiatööstus uuenev tehas hakkab paiknema Jõhvis.  Narva tehase töötajate rahulolematust põhjustab eeskätt töölesõiduks kuluv aeg.  Tööliste vedamisega tegeleb tööandja. Foto: Peeter Lilleväli

Eesti Energia tehnoloogiatööstuse Narva ja Jõhvi tehase ühendamise käigus koondatakse 80 töökohta. Narvas kestab töö oktoobri lõpuni.

Septembri esimese nädala seisuga töötas ASis Eesti Energia Tehnoloogiatööstus 727 inimest. Reedel teatati energiakontsernist, et reorganiseerimise ning Narva ja Jõhvi tehase ühendamise tõttu koondatakse 82 töökohta.

Tehaste ühendamisest anti teada augusti algul. Eesti  Energia Tehnoloogiatööstuse Jõhvi tehas on ASi Mäetehnika järglane ning valmistab eeskätt kaevandusseadmeid. Narvas toodeti siiani palju seadmeid uue õlitehase Enefit 280 jaoks, lisaks varuosi elektrijaamadele, peamiselt aga täideti kommertstellimusi üle kogu maailma.  

Ühendamisel langetati valik Jõhvi kasuks seetõttu, et Narva tehase töökeskkonna tingimused ei vastavat enam vajalikele standarditele. Eesti Energia Tehnoloogiatööstuse juhatuse esimees Martti Kork arvab, et Narva ja Jõhvi tehast ühendades rajatakse võimas ja tõhus tehas.

Töötukassa võttis asja käsile

Töötukassa Narva büroo juhataja Alla Ojavere ütles, et talle on juba esitatud nimekiri 70 koondatavast töötajast.  Erialade lõikes on seal veidi rohkem koostelukkseppi, kraanajuhte, troppijaid, abitöölisi.  

"Nendest 70 inimesest tehti 20-le ettepanek asuda tööle Jõhvi tehases ning praegu nad veel otsustavad. On ka neid, kes lähevad pensionile," hakatakse Ojavere andmeil töötajatega hüvasti jätma oktoobris-novembris. "Kõiki on teavitatud ning paljud on juba saanud eelteatise, mis võimaldab neil kasutada meie teenuseid."

Töötukassa Narva büroo korraldas 30. septembril  Eesti Energia Tehnoloogiatööstusest koondatavate töötajatega esimese kohtumise: räägiti peamiselt toetustest. 7. oktoobril tuleb juttu tööleidmise võimalustest, olukorrast tööturul jne. 21. oktoobril toimub suletavas tehases infolaat, kus avaneb võimalus end esitleda teistel tööandjatel.

Ametiühing osaleb protsessis

"Emotsionaalselt on muidugi raske, kuid võib täheldada nihkeid: osa inimesi suhtub sellesse kui paratamatusesse," rääkis Põhjarannikule energiateeninduse ametiühingu esimees Vladimir Grigorov, kes esindab suletava tehase töötajate huve. "Need, kes soovivad ka edaspidi selles ettevõttes töötada, kolivad Jõhvi."

Ettevõtte juhtkonnast öeldi, et esimesed töötajad on Narvast juba Jõhvi tehasesse saabunud. See protsess jätkub samm-sammult kuni uue aasta alguseni," ütles Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik.

Grigorov nendib, et juhtkond kooskõlastab nendega nagu kord ja kohus kõik tegevused. Peale selle on ametiühing viimase kahe kuuga kaubelnud tööandjalt välja lisaboonuseid ja -väljamakseid.

"Näiteks jõulupreemia aasta tulemuste põhjal: me leppisime kokku, et koondamise korral saab töötaja selle kohe kätte, kas siis oktoobris või novembris."

Alla Ojavere arvates on eelseisev koondamine ulatuselt võrreldav sellega, mis toimus hiljuti pankrotistunud Narova mööblivabrikus.

"Ma ei ütle, et see on tohutu katastroof," annab ta oma hinnangu, lähtudes Narva tööstusmastaabist tervikuna. "Eesti Energia Tehnoloogiatööstuses  on olukord selline, et enamik koondatavatest on mehed, varasemad koondamised Narva elektrijaamades on aga näidanud, et enamasti nad leiavad tööd."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles