Kiviõli mäekeskus sündis uljusest ja visadusest

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli seikluskeskus avati eile tuhamäe jalamil vägeva saluudipauguga, mille käivitasid keskuse rajajad Janek Maar ja Madis Olt koos partneritega.
Kiviõli seikluskeskus avati eile tuhamäe jalamil vägeva saluudipauguga, mille käivitasid keskuse rajajad Janek Maar ja Madis Olt koos partneritega. Foto: Matti Kämärä

Reedel avatud Kiviõli seikluskeskus on kui õpikunäide sellest, et väga suure tahtmise ja kannatlikkuse korral on võimalik teha vägevaid asju ka siis, kui paljud asjaolud vastu töötavad.

2001. aastal talvel sattus Kiviõli noormehe Madis Oldi juurde külla tema Hiiumaalt pärit sõber Janek Maar. Et Kiviõlis polnud just palju midagi peale hakata, mindi uudistama sealset vana poolkoksimäge, mida rahvasuus ammu lihtsalt tuhamäeks kutsuti.

Maaril oli auto pagasiruumis juhuslikult lumelaud ja sellega sõideti  mäe nõlvadelt alla. Nii tärkaski noortel meestel mõte, et sellisele Eestis ainulaadsele mäele tuleb teha mäesuusakeskus, ja selle nimel asutigi tööle.

Vaevalt võisid nad aga tollal aimata, et kulub rohkem kui 12 katsumusterohket aastat, enne kui selles keskuses avapauk kajab. Eile pärastlõunal see juhtus.

Palju erinevaid tegevusi

Tegu pole aga sugugi vaid mäesuusakeskusega. Avatsermooniale kogunenud külalised nägid mäenõlvadelt alla sööstmas nii bagiautosid, mootorita mägiautosid kui ka tsikleid. Maar ja Olt kimasid ise külgkorviga mootorrattaga. Kõnni- ja jooksuhuviliste jaoks valmis paari päeva eest  2,5 km pikkune puukoorepuruga kaetud terviserada. Mäe jalamil sai just viimase lihvi kolmekorruseline hoone, kus asuvad kohvik, konverentsisaal, saun ja lastetuba.

Keskuse rajamise eestvedaja Janek Maar tõdes eile, et teekond tulemuseni on olnud pikk ja vaevarikas. "Kõige kriitilisem aeg oli 6-7 aastat tagasi, mil tuhnisime geotehnikutega tuha sees, et teha kindlaks, kas sellisele mäele üldse võib inimesi peale lasta. See oli nagu loterii - ei teadnud, kas võidame või kaotame," meenutas Maar.

Ta tunnistas, et sellise keskuse rajamise võtsid nad ette ainult tänu sellele, et olid tollal noored ja uljad. "Me ei osanud arvata, et see kõik kasvab nii suureks ja tekib nii palju pealtnäha lahendamatuid olukordi. Ent ühel hetkel, kui meie ümber oli tekkinud palju teisi inimesi, jõudsime arusaamisele, et mis takistused ka ei tekiks - me saame hakkama," sõnas ta.

Maar lisas, et selle keskuse rajamine on neilt võtnud peaaegu kogu aja viimasest 12 aastast. "Isegi siis, kui me füüsiliselt pole olnud siin, Kiviõlis, on meie mõtted ikkagi sageli olnud seotud selle mäega," tõdes ta. "Me pole selle kõrval leidnud mahti isegi rõõmu tunda. Aga täna võime küll lõpuks rõõmustada."

Tähtis kogu Eesti jaoks

Mitmed eilsel avatseremoonial osalenud ei varjanud, et kui Maar ja Olt aastaid tagasi oma plaanist rääkisid, siis erilist usku neil sellest kuuludes ei tekkinud.  "Kuulasin neid kord ühes Uljaste saunas ja mõtlesin, et poistel on vägev plaan, aga ma hästi ei uskunud, et seda on võimalik ära teha," meenutas näiteks Sonda vallavanem Andrea Eiche.

Kiviõli 1. keskkooli direktor Heidi Uustalu ütles, et koolijuhina on tal selle keskuse rajamist väga hea õpilastele eeskujuks tuua Lapsed võivad oma silmaga näha, kuidas ka kõige hullumeelsemaid ideesid on võimalik teoks teha.

Mäesuusanõlvad avati Kiviõli mäel läinud talvel. Regionaalminister Siim Kiisler ütles, et ta on kohanud sel aastal hulganisti tuttavaid, kes on rääkinud talle, et sattusid tänu sellele mäele elus esimest korda Kiviõli linna. "See keskus rõõmustab kogu Eestit," sõnas ta.

Kiviõli linnavalitsuse liige Anu Needo lubas, et kui hästi läheb, teeb linn järgmisel aastal korda ka keskuse juurde viiva tee.

Tagasi üles