Kuhu kaovad Mäetaguse lapsed?

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellele, miks ligi 80 Mäetaguse valla põhikooliealist last õpib mujal kui oma kodukoha koolis (pildil), pakutakse valimiste eel erisuguseid seletusi.
Sellele, miks ligi 80 Mäetaguse valla põhikooliealist last õpib mujal kui oma kodukoha koolis (pildil), pakutakse valimiste eel erisuguseid seletusi. Foto: Peeter Lilleväli

Mäetaguse koolis õpib 119 last, väljaspool valda omandab põhiharidust 81. Valimisliit Kodupaik eesotsas praeguse volikogujuhiga seostab seda koolidirektor Tarmo Valgepea isikuga; viimane peab sellist statistika tõlgendust mustamiseks.

Volikogujuht ja valimisliidu Kodupaik esinumber Veljo Kingsep kirjutab Mäetaguse vallalehes oma valitsemisaja lühikokkuvõttes, et hariduse arengusse on investeeritud märkimisväärsed summad: põhikooli juurdeehitis maksis 1,5 miljonit eurot ja peagi valmiva käsitöömaja maksumus on 1,1 miljonit eurot.

"Eeltoodule vaatamata on vallas probleemiks õpilaste lahkumine koolist enne põhikooli lõpetamist. 1. oktoobri 2013 seisuga omandab valla lastest väljaspool valda põhiharidust 81 õpilast (2010/2011. õppeaastal 49 õpilast)." Kodupaiga valimisplatvormis on veel kirjas, et kooli peab juhtima haridusasutuse juhtimiskogemusega inimsõbralik direktor, et juhtimisvigade tõttu ei lahkuks koolist õpilased ja õpetajad.

Mäetaguse kooli direktor Tarmo Valgepea on nördinud väitest, et lapsed lahkuvad enne põhikooli lõppu ja selleni on viinud tema juhtimisvead.

Sotsiaalturistide lapsed

"Tegelikult pole suurem osa nendest lastest Mäetaguse koolis kunagi käinudki või elavad hoopis mujal ning õpivad näiteks Tallinna, Narva, Tudulinna ja Jõgeva koolides. Viimased on nn elanikeregistri turistid, kes on Mäetagusele sisse kirjutatud arvatavasti suurte sotsiaaltoetuste ja soodustuste pärast," selgitas koolijuht, esitades üksikasjaliku mujal õppijate statistika koos koolile teada olevate põhjustega.

Valgepea tõi veel eraldi välja 10 last, kes käivad peamiselt Jõhvi ja Kohtla-Järve vene koolides ning lahkusid vene osakonna sulgemise tõttu, mida nägi ette kooli arengukava.

Kingsep ei soovinud Põhjarannikule avaldada, kui suure osa lahkunud õpilastest ta Valgepea arvele kirjutab. "Ütlen vaid, et eelmise aasta lõpust kuni septembrini on 12 last ära läinud. See on ehmatav. "Sotsiaalturiste" on Mäetagusel kogu aeg olnud, aga 12 on minule küsimärk."

Kingsep ei soostunud põhjusi pikemalt ajakirjanduses lahkama, leides, et see on Mäetaguse siseasi. Praegune volikogujuht ütles vaid nii palju: "Lapsed lähevad enne põhikooli lõppu ära, sest muidu nad ei jõua hiljem gümnaasiumis edasi. Eelmisel aastal, kui põhikooli lõpetas 4 tüdrukut, läks 1 gümnaasiumi ja 3 kutsekooli. Midagi on korrast ära, aga mis täpselt, vajab uurimist."

Korvamatu kahju

Valgepea selgitas, et Kingsepa nimetatud 12 lapsest kolm kolis teise elukohta, üks läks erikooli, ühel soovitas kooli vahetada tugispetsialist, et saada välja halvast käitumismustrist, ning viis õpilast lahkusid objektiivsetel põhjustel ja kool toetas nende koolivahetust.

"Kahjuks ei saa konkreetseid põhjusi avalikkusele kommenteerida, see pole laste huvides. Ainult kahe puhul me ei tea, miks kooli vahetati. Seaduse järgi on lapsevanemal õigus valida, millisesse kooli ta oma lapse paneb. Volikogu istungil kirjeldasin kooli vahetanud laste arvu koos täpsete põhjustega ja sain volinike käitumisest aru, et seletusi aktsepteeriti, sealhulgas volikogu esimehe poolt. Kui midagi oleks kellelgi jäänud sel teemal kripeldama, oleks asjaga edasi tegeldud, mida aga ei toimunud."

Põhikoolilõpetajatega seonduvat kommenteeris koolijuht nii, et kevadel lõpetas 9. klassi kümme õpilast, kellest kõik kuus, kes soovisid gümnaasiumisse minna, ka sisse said.

"Neist neli jätkasidki oma õpinguid gümnaasiumis, kaks sissesaanut aga valisid koos ülejäänud nelja õpilasega kutseõppeasutuse. Need lapsed tegid oma valikud ja kellelgi teisel, sealhulgas volikogu esimehel, ei ole õigust nende otsuseid kommenteerida. Kutsekool on sama auväärne kool kui gümnaasium, neil on lihtsalt eri suunitlused."

Valgepea nentis, et ehkki ta ise volikokku ei kandideeri, on ta kistud valimisvõitlusse. "Kuna minu pani ametisse vallavanem, siis talle on vaja enne valimisi koht kätte näidata, et vaat kui halva valiku ta tegi. Minu seisukoht on, et ei tohi lehvitada numbritega, mis annavad inimestele vale signaali. Mõned vallaelanikud on valedel põhinevate süüdistustega kooli mainele korvamatut kahju teinud."

Valimisliidu Kodupaik kõrval on Valgepea sobivuse koolijuhi kohale seadnud kahtluse alla valimisliit Karu, mille eestvedaja Andrus Aamer algatas sel kevadel allkirjade kogumise nõudmisega direktor välja vahetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles