Tuli hävitas uhiuue maheviljakuivati

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeva õhtul põlema süttinud maheviljakuivati kustutustööd jätkusid eile.
Pühapäeva õhtul põlema süttinud maheviljakuivati kustutustööd jätkusid eile. Foto: Ida päästekeskus

Kahe nädala eest ametlikult avatud Avinurme maheviljaterminalis puhkenud tulekahju hävitas kuivati, kuid säilituspunkrid ja puistehall kahjustusi ei saanud. Päästjad kirjeldasid objekti kui Avinurme Manhattanit.

Pühapäeva õhtul kell 17.15 teatati häirekeskusele tulekahjust Avinurme vallas Maetsma külas tulundusühistu Wiru Vili maheviljaterminalis, kus viljakuivatis põles vili ning süttimisohus olid mõne meetri kaugusel asuvad vilja säilituspunkrid.

Sündmuskohale sõitsid päästemeeskonnad Iisaku, Mustvee, Väike-Maarja, Jõhvi, Palamuse, Rakvere ja Narva päästekomandost ning Avinurme vabatahtlikud päästjad, operatiivkorrapidaja ja meedikud.

Päästjate kohale jõudes selgus, et 20 meetri kõrguses viljakuivati punkris põles vili. Põleva vilja kustutamiseks avati punkri ülemised luugid, millest vett punkrisse lasti, ning samal ajal jahutati seda väljastpoolt veega kastes. Vilja kättesaamine oli raskendatud ning võttis aega, teatas Ida päästekeskuse valvepressiesindaja Nelet Verbin.

Põhjus teadmata

Südaööks oli punkrist välja lastud ning välja veetud umbes pool vilja kogusest. Kella ühe ajal öösel lõikasid päästjad põleva vilja kiiremaks kustutamiseks punkri külgedesse avad, mida hiljem veel suuremaks lõigati.

Tulekahju suudeti lokaliseerida kella kolmeks varahommikul. Kustutustööd jätkusid eile, mil päästjad avasid hoone konstruktsioone tulekolletele ligipääsemiseks. Põlengu põhjuse selgitab välja ekspertiis.

MTÜna tegutseva Avinurme pritsimeeste seltsi juhatuse liige Ants Rummel rääkis, et kohalikke vabatahtlikke päästjaid ruttas appi üle kümne. "Kohal oli palju kutselisi päästjaid ja asjad juba toimisid. Tegutseda oli vaja kõrgustes ja selleks on vaja eritehnikat - maheviljaterminal on nagu Avinurme Manhattan," kirjeldas ta.

Pritsimeeste selts asutati aasta pärast riikliku päästekomando sulgemist. "Oleme selle aasta märtsist väljasõiduvalmiduses ja see on olnud teine suurem põleng. Üks elumaja õnnestus ära päästa," rääkis Rummel.

Loodetakse ehitada uus

TÜ Wiru Vili juhatuse liige Mai Tooming märkis, et kuivatis oli kaks autokoormatäit vilja, mille hävimine pole väga suur kahju. Kuivati oli kindlustatud. "Loodan, et saame uue kuivati, sest põlenud on sellises seisus, et pole eriti midagi taastada," lisas ta.

Wiru Vili alustas mahevilja varumist uues maheviljaterminalis sel suvel. Ametlikult avati kompleks kaks nädalat tagasi ja see läks maksma neli miljonit eurot, millest poole moodustas maaelu arengukava toetus.

Toominga sõnul on Avinurme maheviljaterminali puhul tegu Euroopas ainulaadse investeeringuga, kuna mujal pole mahetootjad ühiselt nii suurt viljaterminali ehitanud.

Terminalis kuivatatakse ja ladustatakse enne laevadele laadimist üle Eesti kasvatatud mahevilja. Säilituspunkrid mahutavad 10 000 tonni ja puistehall 7000 tonni vilja; põlema läinud kuivati võimsus oli 60 tonni tunnis. Ühistu koostöövõrgustikus on umbes 70 tootjat üle Eesti, kes kasvatavad mahevilja ja müüvad seda koos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles