Busside sõiduplaan läheb ümbertegemisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikusel tipptunnil pandi käiku veel üks 29. liini buss, mis väljub vanalinnast.
Hommikusel tipptunnil pandi käiku veel üks 29. liini buss, mis väljub vanalinnast. Foto: Peeter Lilleväli

Sõitjate arvukad pretensioonid Kohtla-Järve linnaliinidel alates 1. novembrist aset leidnud muudatuste kohta sunnivad linnavalitsuse ametnikke ja vedajat kiirkorras neid üle vaatama. Muu hulgas on kavas lisada hommikutundidel liinile busse.

Kõige rohkem paneb sõitjaid nördima uus ebamugav sõiduplaan ning busside vähesus, mistõttu on need tipptunnil ülerahvastatud.

Küsimuse peale, millest sellise sõiduplaani koostamisel lähtuti, vastas aselinnapea Viktoria Tsventarnaja: "Peamine eesmärk oli, et bussid ei oleks pooltühjad, nagu see siiani oli, kuid kõike ei õnnestunud ette näha ning 1. novembril saabus paras segadus."

Busse jäi vähemaks

Kui vanade vedajate ajal sõitis linnaliinidel 17 bussi, siis nüüd 15. Kui enne 1. novembrit oli liinikilomeetrite maht 1,2 miljonit, siis nüüd veidi üle 1 miljoni.

"Jah, me hoidsime liinikilomeetreid kokku ning praegu on päeval bussiliiklus hõredam, kuna linna ressursid ei ole nii suured, et hoida käigus pooltühje busse," selgitab Viktoria Tsventarnaja. "Eeskätt püüame tagada sõitjatele bussiühenduse hommikul ja õhtul."

Kuid juba 1. novembril sai selgeks, et busse ei piisa. Praeguseks on pandud käiku veel üks 29. liini buss, mis väljub vanalinnast kell 7.20. Tsventarnaja sõnul kulutas linn sellele 3% lepinguga ettenähtud 20protsendilisest liinikilomeetrite reservist. Ta kinnitas, et linn püüab lähiajal bussiliine veel kord korrigeerida, et inimestel oleks mugav.

Priiskamisele tuleb lõpp

Vedajafirma ATKO Liinid esindaja Aleks Avikaineni sõnul vaadatakse sel nädalal läbi kõik sõiduplaani valupunktid ning tuleval nädalal ilmuvad sellesse esimesed muudatused ja vahest lisatakse ka busse.

"Aga sellist luksust nagu varem, et igaüks võis pärale sõita 5 minutit enne töö algust ning ära sõita 5 minutit pärast selle lõppemist, ei tule," teatas Viktoria Tsventarnaja kategooriliselt. "15-20 minutit bussi ootamist ei ole ootamine."

Segadus tekkis ka 7. liinil, kus hommikused bussid käigust ära jäid. Neid pole kavas taastada. Tsventarnaja arvates jäi inimestel esimestel päevadel lihtsalt kahe silma vahele,  et 28. liinil on nüüd käigus hommikused bussid ning see lahendab probleemi. Aga olukorda, kus Vana-Ahtmes töötavad inimesed peavad õhtul koju sõitmiseks tund aega bussi ootama, tuleb muuta, muutes 7. ja 28. bussi sõiduplaani.

Ametnikud süüdistavad sõitjaid

Sõitjad on hämmingus, miks ei võinud sõiduplaani varem korrigeerida, oli ju linnal ja vedajal piisavalt aega, et seda teha. Ent ametnikud kalduvad selles olukorras süüdistama sõitjaid endid.

Nii nemad kui vedaja teatavad ühel häälel, et uue sõiduplaani eelnõuga sai linna veebilehel aegsasti tutvuda, massiteabes kutsuti sõitjaid üles oma märkustest ja ettepanekutest teada andma.

Viktoria Tsventarnaja sõnul tuli neid väga vähe ning needki alles siis, kui linna veebilehel avaldati sõiduplaani lõplik variant ning 1. novembrini, mil bussiplaan kehtima hakkas, jäi vähe aega.Tema arvates võinuksid paljud arusaamatused olemata olla, kui sõitjad oleksid enne aktiivsemad olnud.

Aselinnapea märkis, et ettepanekuid tuleb jätkuvalt, kuid kõiki muudatusi ei ole võimalik korraga sõiduplaanis teha, osalt ka seetõttu, et üks marsruut on teisega seotud ning olukorda tuleb vaadelda tervikuna. Tsventarnaja arvab, et kuu jooksul saavad kõik küsimused lahendatud.

Miks peatus ümber tõsteti  

Sõitjad ei ole rahul ka sellega, et Jõhvis Tsentraali juures olev peatus ümber tõsteti ning nüüd tuleb inimestel bussi oodata lageda taeva all vihma käes, kuna seal ei ole ootekoda. Selle küsimuse adresseeris Põhjarannik Jõhvi vallavalitsusele.

Abivallavanem Eduard Rae selgitas, et peatus tõsteti ümber uue liiklussõlme tõttu pärast viadukti rekonstrueerimist, et bussid ei segaks muude sõidukite liiklust. Ta kinnitas, et vallavalitsus arutab küsimust panna sinna ootekoda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles