Ida-Viru noppis kolm turismiauhinda

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toila spaahotell valiti Põhja-Eesti parimaks turismiettevõtteks suurfirmade kategoorias.
Toila spaahotell valiti Põhja-Eesti parimaks turismiettevõtteks suurfirmade kategoorias. Foto: Peeter Lilleväli

Sellel nädalal kuulutati Põhja-Eesti turismikonverentsil Harjumaal Padisel aasta suurettevõtteks Toila spaahotell ja atraktiivseimaks turismiprojektiks Kiviõli seikluskeskus. BBQ Catering saavutas väikettevõtete kategoorias teise koha.

SA Põhja-Eesti Turism, kes ühendab Harjumaad, Lääne- ja Ida-Virumaad, Järvamaad ning Raplamaad, tunnustas eile aasta edukamaid turismiettevõtteid.

"Kolm Ida-Virumaa ettevõtet pjedestaalil näitab meie maakonna kohta seda, et meil on väga heal tasemel teenused," nentis Ida-Viru turismikoordinaator Kadri Jalonen.

Paarisaja töötajaga Toila spaa puhul toodi esile Põhja-Euroopas tehnoloogiliselt ainulaadse minigolfiväljaku rajamist, aga ka pagaritöökoja avamist ja pidevalt täienevate spaaprotseduuride valikut. Oluliseks valikukriteeriumiks olid ettevõtte majandustulemused: 2011. aasta majandusaasta aruande kohaselt oli Toila spaa müügitulu üle 6 miljoni euro ja puhaskasum ligi 800 000 eurot.

"Meie eesmärk pole ühtegi konkurssi kinni panna, vaid olla lihtsalt head," kinnitas Toila spaahotelli tegevjuht Jaak Pruunes.

Samas ta ei arvanud, et Toila spaa on parem kui Rakvere Aqva spaa või Harjumaal paiknev Laulasmaa spaa, kes moodustasid esikolmiku. "Eristume selle poolest, et teeme rohkem inimeste tervise heaks: pean pidama üleval arste, võtma vereproove, kontrollima südant," loetles Pruunes muheledes.

Spaahotelli mitmekülgsus on üks põhjus, miks läinud suvel ja septembris oli hotelli täituvus 97,7 protsenti. "Näiteks praegu pole meil ühtegi vaba tuba. See on ühest küljest hea. Teisest küljest, kui palju inimesi jääb pika ninaga, siis nad saavad negatiivse emotsiooni ja järgmine kord enam ei tule. Sellepärast peame laienema mere poole, kuhu ettevõte on maad ostnud," rääkis Pruunes.

 Hulk uusi töökohti

Aasta atraktiivseimaks turismiprojektiks hääletatud Kiviõli seikluskeskus on žürii hinnangul terves Põhja-Eesti piirkonnas oluline turismimajakas, eriti aga Kiviõli ümbruskonna jaoks, sest on toonud kaasa uute teenuste lisandumise. Näiteks esimesel talvehooajal lõi keskus otseselt ja kaudselt 42 uut töökohta.

Väikeettevõtete kategoorias teiseks tulnud BBQ Catering, kes pakub toitlustusteenust üle Eesti, tegutseb Ida-Virumaal alates 2010. aastast. Firma peab kohvikut Jõhvi kontserdimajas, TÜ Narva kolledžis ja Kiviõli seikluskeskuses. Viimasena avati augustis Toila pargikohvik, mis küll talvehooajaks uksed kinni pani, aga kevadel taas kliente ootab.

Tõstis taset

Toitlustusfirma puhul hinnati otsust tuua oma oskusteave pealinnast välja Ida-Virumaale, tõstes seeläbi toitlustusteenuse kvaliteeti ja taset regioonis.

"Oleme oma teed siin rajanud ja kui seda on nüüd märgatud, siis see teeb ainult heameelt," ütles BBQ Cateringi juhatuse liige Kaur Kuurme. "Toitlustus on selles mõttes karm ala, et kui midagi on halvasti, siis seda märkavad kõik, ja kui kõik on hästi, siis see on loomulik."

Kuurme märkis, et nende Ida-Virumaa ettevõtmistest on praegu kõige edukam kohvik Muna Narva kolledžis. "Esiteks käib seal iga päev kolledžirahvast, teine pluss on asukoht tänava ääres ja ta on majana ka väga õnnestunud ehitis. Kõik need nüansid mängivad kaasa."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles