Kohtla-Järve keskerakondlased pääsesid väljaviskamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve aselinnapea Ljudmila Jantšenko on Keskerakonna liige olnud juba möödunud sajandi lõpuaastatest alates ja tänavu ähvardas teda esimest korda erakonnast väljaheitmine. Ent piirkonna juhatuse toetus jättis ta siiski partei liikmeks edasi.
Kohtla-Järve aselinnapea Ljudmila Jantšenko on Keskerakonna liige olnud juba möödunud sajandi lõpuaastatest alates ja tänavu ähvardas teda esimest korda erakonnast väljaheitmine. Ent piirkonna juhatuse toetus jättis ta siiski partei liikmeks edasi. Foto: Peeter Lilleväli

Viis keskerakondlast, keda ähvardas parteist väljaviskamine selle eest, et nad kandideerisid kohalikel valimistel Jõhvis Keskerakonnaga konkureerivas nimekirjas, jäeti siiski partei ridadesse, kuna seda soovis Kohtla-Järve piirkonna juhatus.

Tänavu 7. oktoobril otsustas Keskerakonna juhatus, et koos ligi 70 keskerakondlasega, kes kohalikel valimistel parteiga teistes nimekirjades konkureerivad, tuleb välja visata ka Jõhvis valimisliidus Jõhvi - Meie Kodu kandideerivad Keskerakonna liikmed. Kõne all on viis Kohtla-Järve piirkonna keskerakondlast: Ljudmila Jantšenko, Stepan Bondarenko, Irena Rihkrand, Arkadi Zakarljuka ning Anry Kramskoi.

Kõik nad kandideerisid Jõhvis, enamik Nikolai Ossipenko juhitavas valimisliidus Jõhvi - Meie Kodu, kuigi Jõhvis pani oma nimekirja välja ka Keskerakond.

Piirkond soovitas parteisse jätta

Ida-Virumaal on Keskerakonnal kolm piirkonda: Kohtla-Järve, Narva ja Ida-Virumaa piirkond. Kui Narva ning Ida-Virumaa piirkonnast heideti kokku välja 11 keskerakondlast, siis erakonna juhatus otsustas Kohtla-Järve viis parteilast panna n-ö ootejärjekorda, selgitamaks välja piirkonna juhatuse seisukoht.

Tookord ütles erakonna pressiesindaja Põhjarannikule: "Erakonna üldine seisukoht on need isikud liikmete nimekirjast välja arvata, kuid et kõik osapooled saaksid oma seisukoha esitada, siis soovime siiski piirkonna seisukohta kuulda. Ida-Virumaa piirkond on oma seisukoha edastanud ja selle piirkonna teistes nimekirjades kandideerivate inimeste suhtes on ka otsus langetatud. Mainitud isikud ei kuulu aga Ida-Virumaa piirkonda."

Kohtla-Järve piirkonna juhatus tegi ettepaneku jätta need viis liiget Keskerakonna liikmeteks. Kohtla-Järve piirkonna juht on Ljudmila Jantšenko kauaaegne poliitiline võitluskaaslane, riigikogu liige Valeri Korb. Piirkonna aseesimees on linnapea Jevgeni Solovjov, kelle linnavalitsuses on Jantšenko aastaid töötanud.

Arvestati piirkonna arvamusega

Korb ütles enne valimisi oktoobris Põhjarannikule antud intervjuus, et tema isiklik seisukoht on, et Jantšenkot ei peaks välja heitma, sest ta on ka varem Keskerakonnast eraldi Jõhvis kandideerinud. Pealegi olevat Jantšenko erakonna heaks palju tööd ära teinud. "Aga see on minu isiklik arvamus, ma saan aru, et see ei lähe kokku erakonna arvamusega," lisas ta.

Ka Jevgeni Solovjov ei näinud midagi imelikku selles, et viis keskerakondlast on Jõhvis konkureerivas valimisliidus. "Nad kuuluvad Kohtla-Järve piirkonda ning kui nad kandideeriksid Kohtla-Järvel teises nimekirjas, oleks iseasi. Aga Jõhvis võivad nad kandideerida kui täiesti tavalised inimesed," sõnas Solovjov.

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk ütles nüüd, kui erakonna juhatus oli Kohtla-Järve piirkonna liikmed erakonda jätnud: "Nimetatud isikute kohta on avaldanud piirkond soovi, et nad siiski võiksid jätkata erakonna liikmetena. Selle palvega on arvestatud ning hetkel mainitud isikud jätkavad Keskerakonna liikmetena."

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal selgitas Põhjarannikule, et erakonnale on piirkonna seisukoht oluline, sest piirkonnas teatakse paremini kohalikke olusid ning seda, missuguseid kokkuleppeid on sõlmitud. "Piirkonna otsus on põhikirjast tulenevalt oluline nii erakonnast väljaarvamise kui ka erakonda vastuvõtmise puhul," nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles