Volikogu juhatust kahtlustatakse võltsimises

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lüganuse volikogu on üksmeelsest hääletamisest kaugel - koostöö puudumise ja halva töökeskkonna üle kurdavad nii tekkinud võimuliit kui opositsiooni jäänud Jõevalla valimisliit.
Lüganuse volikogu on üksmeelsest hääletamisest kaugel - koostöö puudumise ja halva töökeskkonna üle kurdavad nii tekkinud võimuliit kui opositsiooni jäänud Jõevalla valimisliit. Foto: Peeter Lilleväli

Lüganuse volikogus opositsiooni jäänud Jõevalla valimisliit kahtlustab, et vastne Lüganuse volikogu fabritseeris juhatuse protokolli pärast seda, kui liidu liikmed seda näha küsisid. 

Lüganuse volikogu viis Jõevalla valimisliidu nimekirjas volikokku pääsenud liiget, kelle hulgas on ka senised Maidla valla juhid Enno Vinni ja Hardi Murula, esitasid volikogule arupärimise, mille põhjuseks on segadus volikogu juhatuse protokolli ümber. Väidetavalt tekkis 31. oktoobri protokoll vallavalitsusse alles pärast seda, kui Enno Vinni seda näha tahtis. Jõevalla valimisliit püüdis neljapäevasel volikogu istungil saada teada, kas Lüganuse vallavalitsus oli protokollis väidetud volikogu juhatuse koosoleku toimumise ajal valve all või ei, kuid vastus jäi saamata. Samasuguse küsimuse oli Enno Vinni Lüganuse vallavanemale Arno Rossmanile ka varem saatnud ning vastusega viivitamine ainult süvendas valimisliidu kahtlusi, et protokolli koostamisel pole oldud korrektsed.

Peavad läbipaistvust oluliseks

"Küsisime volikogu juhatuse toimumise kohta aru lähtuvalt sellest, et põhimäärus ja tava näevad ette, et koosolekule kutsutakse valla- ja linnasekretärid ning vallavanemad ja linnapea, seda aga ei tehtud," põhjendas Lüganuse volikogu liige Enno Vinni, miks nad üldse segadust tekitanud küsimusega vallavalitsuse poole pöördusid. Vinni küsis arupärimises, kas volikogu juhatuse istungid on toimunud ning kas need on ka protokollitud.

Ehkki juhatuse koosolekute protokollimine pole tavaline ning seda ei nõua ka põhimäärus, kinnitati vallavalitsusest, et protokollid on olemas, ning mingi ajanihke järel need vallavalitsusse ka tekkisid. Küll eelnes sellele terve saaga. Protokollide nõudmise järel sai vallasekretär vallavanemalt hurjutada selle eest, et kirjutas välja õiendi, et ajal, kui Enno Vinni nendega tutvuma tuli, polnud protokolle kohapeal, ning pärast vahejuhtumit haiguslehele läinud Lüganuse vallasekretär avastas pärast tööle naasmist, et tema arvutist on kadunud kirjavahetus volikogu esimehe Marja-Liisa Veiseriga.

Seepeale esitasid viis Jõevalla valimisliidu liiget arupärimise vallavanemale, kus nad tahtsid teada, miks ei ole korrektselt vastatud teabenõudele, mis puudutab vallavalitsuse valve alla andmist. Aru päriti ka alluvatega suhtlemise ning kadunud kirjavahetuse kohta. Peale selle leiavad viis volikogu liiget, et valla dokumendiregister ei ole korrektne, sest kasutusel on mitu registrit.

Neljapäeval toimunud volikogu istungil tegi volikogu liige Hardi Murula avalduse ning palus asja uurida volikogu revisjonikomisjonil. "See, mis toimub, on tragikoomiline," ütles Murula, kelle sõnul on selge, et pärast valimisi oli volikogu päevakorra paikapanemisega kiire ning volikogu esimees ei jõudnud korralikku koosolekut kokku kutsuda. "Nii olekski võinud öelda. Seda enam, et volikogu juhatuse protokollid ei ole kohustuslikud. Aga esitada protokollid, mis on sobivad volikogu istungi puhul, ent koomilised, kui üles on kirjutatud kahe inimese vestlus, on kummaline," ütles ta.

Koostööd pole

Lüganuse vallavanema Arno Rossmani sõnul ei ole temal mingit alust ega kohustust öelda volikogu liikmele, millal on vallamaja valve all ja millal mitte. "Ma ei tea, mida ta selle infoga peale hakkab," põhjendas ta, miks ta pole küsimusele selgelt vastanud ega ole teinud seda ka volikogus. Küll tunnistas ta, et jäi hiljaks teabenõudele vastamisega, ning palus seepärast vabandust.

Rossman sõnas ka, et palus vabandust oma vallasekretäri käest. Pärast seda, kui viimane oli kirjutanud protokolli puudumise kohta kantseleis õiendi, püüdis ta asju selgitada ning võimalik, et kõrgendas selle käigus tahtmatult häält. Küll on tema sõnul alusetu öelda, et juhtumid, kus ta oma alluvate peale häält tõstab, on tavalised. "See pole minu moodi," ütles ta.

Kuhu kadus kirjavahetus, ei osanud vallavanem öelda, kuna juurdepääs vallasekretäri arvutile on ainult vallasekretäril endal.

Küll tunnistas Rossman segadust dokumendiregistritega, kuna kolm omavalitsust ei ole jõudnud selgele seisukohale, millist registrit ja haldajat kasutada, ning praegu olemasolev register ei võimalda panna avalikku registrisse palju segadust tekitanud volikogu juhatuse protokolle. Seetõttu on nende jaoks praegu loodud ajutine register ning dokumendid viiakse avalikku registrisse pärast seda, kui registrites selgele kokkuleppele saadakse.

"Ma olen Enno Vinnist kui pikaajaliste kogemustega omavalitsusjuhist väga lugu pidanud ning lootsin, et ta kasutab seda kogemust uue omavalitsuse töölepanemiseks, kuid praegu on olukord vastupidine," ütles Rossman, lisades, et tema meelest on kogu jant nende päringutega kättemaks selle eest, et Jõevalla valimisliit on jäänud opositsiooni ning tekkinud on selge vastasseis.

Ka Vinni tunnistas volikogus, et koostöö volikogus ei suju ning see pärsib töötegemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles