Solovjovi-Ossipenko protsess algab kavandatust varem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
26. november 2009 Viru maakohtus. Prokuratuur taotleb üle-eelmisel päeval kahtlustatavana kinni peetud Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi vahi alla võtmist. Kohtunik Anne Palmiste ei pea seda põhjendatuks ning linnapea saab vabaks.  Kriminaalasja menetlemine võtab aega nii palju, et vahetult enne kinnipidamist linna etteotsa valitud Solovjov jõuab vahepeal veel kord meeriks valitud saada.
26. november 2009 Viru maakohtus. Prokuratuur taotleb üle-eelmisel päeval kahtlustatavana kinni peetud Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi vahi alla võtmist. Kohtunik Anne Palmiste ei pea seda põhjendatuks ning linnapea saab vabaks. Kriminaalasja menetlemine võtab aega nii palju, et vahetult enne kinnipidamist linna etteotsa valitud Solovjov jõuab vahepeal veel kord meeriks valitud saada. Foto: Peeter Lilleväli

Kuigi mullu kevadel toimunud eelistungil määras kohus, et niinimetatud Solovjovi-Ossipenko kohtuprotsess algab alles 2015. aasta 12. jaanuaril, on nüüdseks kohus töö ümber korraldanud nii, et istungid algavad juba vähem kui kahe kuu pärast.

2009. aastal alustatud kriminaalasi, milles ühtedeks peaosalisteks Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov ning kohalik suurärimees ja poliitik Nikolai Ossipenko, jõudis Viru maakohtusse ülemöödunud aasta viimasel päeval. Õigussüsteemis töötavad inimesed teavad, et siis on prokuratuuris nn kappide tühjendamise päev. Kuna kohtunik Larissa Prokopenkol, kelle töölauale kriminaalasi sattus, oli ees aga veel üks mahukas kriminaalasi, siis sai viimane prioriteediks rohkete vahi all olnud süüaluste tõttu.

Nii teataski Prokopenko, et kõige lähem aeg, kus protsessi saaks alustada, on 12. jaanuar 2015.

Kohtunik taandas end

Viru maakohtu esimees Anne Palmiste ütles, et see oli kohtu jaoks keeruline aeg, mil kohtunikud olid hõivatud mahukate kriminaalasjade arutamisega ning juurde polnud tulemas ka ühtegi uut kohtunikku, täitmaks olemasolevaid vabu ametikohti.

Kui mullu suvel tuli aga kohtunik Mari-Liis Avikson lapsehoolduspuhkuselt, suunas Palmiste oma käskkirjaga mitu kriminaalasja, sealhulgas ka Solovjovi-Ossipenko oma, talle.  Kohtute seadus annab selle õiguse, öeldes, et kohtu esimees vastutab õigusemõistmise korrakohase toimumise eest kohtus.

Pärast asja materjalidega tutvumist taandas Avikson ennast.

Mullu sügisel suunas maakohtu esimees käskkirjaga kriminaalasja uuele noorele Narva kohtumajas töötavale kohtunikule Astrid Asile, kes nüüdseks on pidanud ka eelistungi, kus pandi paika, et protsess algab selle aasta 3. märtsil. Protsess tõotab kesta terve aasta, sest viimane istung on plaanitud tuleva aasta 18. veebruarile.

Jevgeni Solovjov kommenteeris protsessi toomist varasemale ajale nii: "See fakt jätab mind ükskõikseks. Teisalt, mida kiiremini saab see asi lahenduse, seda parem."

Ka Nikolai Ossipenko ei hakanud kohtuistungite lähemale toomist hindama. "Igaüks teeb oma tööd ja varem või hiljem peab sellele loole lõpp tulema."

Peale Solovjovi ning Ossipenko on selles kriminaalasjas süüdistatavad endine linnapea, praegune linnapea nõunik Jüri Kollo, Kohtla-Järve ehitusfirma Värimal, selle juhatuse liige Vjatšeslav Safonov, Ossipenkole kuuluv ettevõte N&V ning selle tegevjuhid Irina Lobkova ja Vjatšeslav Stankevitš.

Süüdistused korruptsioonis

Süüdistused puudutavad Kohtla-Järve linna varaliste huvide järgimise kohustuse rikkumist, ametiseisundi kuritarvitamist, konkurentsikuritegusid, hangete teostamisnõuete rikkumist ja seonduvate dokumentide vormistamist, aususe kohustuse rikkumist ning sellega seonduvaid muid kuritegusid.

Süüdistuse järgi esitas Kohtla-Järve linnale teenuseid osutanud ettevõtte N&V juhatuse liige Nikolai Ossipenko 2006. aasta septembrist kuni 2009. aasta augustini linnavalitsusele kinnitamiseks valeandmeid tehtud remondi-, hooldus- ja korrashoiutööde kohta. Aktides kajastati muu hulgas lepingu raames tehtud tööde objekte, sisu, mahtu, maksumust ja tegemise aega, mida linnapoolne kontroll aktsepteeris. Peale selle vormistati tagantjärele ümber tööde vastuvõtu- ja ülevaatusakte ning ettevõtte poolt Kohtla-Järve linnale esitatud eelarvet, et varjata ülemaksete ebaseaduslikkust.

2009. aastal viis Kohtla-Järve linnavalitsus eri tööde tegijate ja teenuste osutajate leidmiseks läbi hankemenetlusi ning hinnakonkursse, mille käigus linnapea Jevgeni Solovjov süüdistuse järgi kuritarvitas oma ametiseisundit, luues põhjendamatuid soodustingimusi tuttavatele ettevõtjatele, sealhulgas Värimalile ja N&V-le.

Samal aastal osutasid kolm ettevõtet Jevgeni Solovjovi palvel tema lähikondsetele varalise soodustusega teenuseid, sealhulgas ehitustöid, mille eest lõi Solovjov ettevõtetele soodsaid tingimusi, ilmneb kriminaalasjast.

Jevgeni Solovjov, kes vahetult pärast 2009. aasta sügisel toimunud kohalike omavalitsuste valimisi linnapeaks saades lühikeseks ajaks ka kinni peeti ja arestimajja paigutati, on algusest peale oma süüd eitanud ning eitab seda siiani. Nagu ka ülejäänud kohtualused.

Süüaluste ring

Kui alguses oli selles kriminaalasjas kokku üle 20 füüsilise ja juriidilise isiku, siis kohtusse saatmisel on neid alles jäänud 8.

Prokurör Kalmer Kask on varem öelnud, et iga isiku puhul lahendati küsimus individuaalselt, kellegi suhtes menetlus lõpetati vähese avaliku huvi tõttu, teistega jällegi sõlmiti kohtulik kokkulepe.

Nii juhtus näiteks kunagise Kohtla-Järve aselinnapea Pjotr Fjodoroviga, kes kogutud tõendite põhjal osaühingu Kameko Ehitus ainuisikulise juhatuse liikmena sõlmis 2009. aasta oktoobris oma firma huvides konkurentsi kahjustava kokkuleppe osaühingu Sikford juhatuse liikme Rinat Hamidullini ja osaühingu Värimal juhatuse liikme Vjatšeslav Safonoviga riigihanke "Kohtla-Järve kunstide kooli sissepääsu trepi ja katuse osaline remont" võitja ette ära otsustamiseks. Ühiselt lepiti kokku, et soodsaima pakkumise esitaks ja hanke võidaks Kameko Ehitus. Sikford ja Värimal esitasid hinnapakkumised, mille oli ette valmistanud Fjodorov.

Ka Hamidullin on praeguseks juba tunnistaja staatuses, sest kriminaalasi tema suhtes lõpetati põhjendusega, et ta süü pole suur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles