Mäetaguse koolipere asus direktori kaitsele

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Valgepea tunnistas, et koolipere reageering on üks suuremaid tunnustusi, mida ta on juhina saanud.
Tarmo Valgepea tunnistas, et koolipere reageering on üks suuremaid tunnustusi, mida ta on juhina saanud. Foto: Matti Kämärä

Mäetaguse põhikooli õpetajad avaldavad üksmeelses pöördumises nördimust selle üle, et viimane kooli hoolekogu kujunes farsiks, kus kooli arengukava arutamise asemel rünnati ja solvati direktor Tarmo Valgepead.

47 allkirjaga pöördumine saadeti esmalt Mäetaguse vallavalitsusse ja -volikokku. Pärast seda, kui vallavõimudelt ei tulnud mingit reaktsiooni, ka haridus- ja teadusministeeriumisse ning meediasse. Avalik kiri on reaktsioon eelmisel teisipäeval toimunud kooli hoolekogu koosolekule.

"Me oleme sügavalt nördinud kooli hoolekogu liikmete, vallavalitsuse ja volikogu esindajate arrogantsusest kooli arengut käsitlevate küsimuste suhtes," seisab pöördumises.

Kooli kollektiivi etteheidete kohaselt olid hoolekogule eelnevalt esitatud arvamuse avaldamiseks selle aasta eelarve ja arengukava strateegilised suunad, mida koolijuht koosolekul tutvustas. Sisulist arutelu aga ei toimunud ja puudus valmisolek kooliga koostööks.

Hoolekogus viibinud õpetajad kogesid enda sõnul selgelt väljenduvat viha Tarmo Valgepea vastu, kes sai solvangute osaliseks. "Oleme seisukohal, et Tarmo Valgepea on kooli juhina suunanud protsesse, mille tulemusena on meil mitmekülgne õpikeskkond ja nüüdisaegsed lähenemisviisid õppimisele. Valgepea on tunnustatud koolijuht Eestis. Tunneme, et meie koolirahu on häiritud. Me nõuame selle taastamist ja rünnakute lõpetamist."

Õpetajate esindaja hoolekogus, inglise keele õpetaja Sten Kapten, kirjeldas Põhjarannikule toimunut sõnadega, et teatud hoolekogu liikmete isiklikud pretensioonid, mida väljendati ka valimislubaduse näol direktor lahti lasta, valgusid üle hoolekogu koosolekusse. "Selles nähti järjekordset võimalust edendada direktorivastast tegevust."

Kapten lisas, et koosolek muutus üsna pea farsiks. "Näiteks seletas direktor mitmeid kordi ja ammendavalt arengukava, aga sellest ei piisanud, et hoolekogu oleks olnud võimeline otsustama arengukavas välja toodud suundade sobivuse üle. Puudus huvi teha koostööd."

Mäetaguse põhikooli õppealajuhataja Tatjana Ait lisas, et allkirja Valgepea toetuseks andsid kõik õpetajad. "Hoolekogu peaks kooli toetama, aga praegu seda ei ole."

Negatiivne tähelepanu

Hoolekogu liige, vallavolikogu haridus- ja kultuurikomisjoni esimees Rene Kundla ütles, et Mäetaguse kool on saanud liiga palju negatiivset tähelepanu. "Minu arvates on ebasoliidne oma probleeme kooliseinte vahelt välja viia - kooli armastavad inimesed seda ei tee. Sellised küsimused tuleks lahendada omavahel," võttis ta kokku vallavõimude seisukoha.

Hoolekogu liige ja vallavolikogu opositsionäär Andrus Aamer ütles, et tema oli see, kes tegi hoolekogule ettepaneku avaldada oma arvamust, kas soovitakse Valgepea jätkamist koolijuhina või mitte.

"Leidsin, et mul on selleks valijate mandaat," kinnitas Aamer, kes korraldas eelmisel kevadel allkirjade kogumise praeguse koolijuhi vastu. Nõudmisele direktor välja vahetada kirjutas alla üle 200 inimese. "Kaua me käime ringi ja hoiame rusikat taskus? Sellest tuleb rääkida."

Aameri sõnul polnud võimalik uut arengukava sisuliselt arutada, sest see oli "algkooli referaadi tasemel". "Mõtted olid õiged, aga ritta olid pandud eelmisest arengukavast võetud lõigud. Valgepea heitis ette, et vanemad ei räägi arengukava tegemisel kaasa, aga ma saatsin eelmisel sügisel lastevanemate esindajana poolteist lehekülge ettepanekuid, mida polnud arvestatud."

Suur tunnustus

Tarmo Valgepea leidis, et etteheited arengukava teemal on pahatahtlik kiusuajamine. Tema sõnul pandi aastatel 2010-2013 kehtinud arengukavva paika põhisuunad ja eesmärgid ning tegevuskava nende saavutamiseks. "Arengukava on suunavõtt: suunad on võetud, töötavad ja läheme nendega edasi. Teksti tuleks lihtsalt redigeerida. Andsin hoolekogule arutada aktsente, mida tuleks lisada ja millele süvendatult tähelepanu pöörata, selgitades, et seni kehtinud arengukava on järgmise vundament."

Koolijuht lisas, et võinuks uue arengukava lasta kinnitada eelmisel vallavalitsusel, aga see olnuks ebaeetiline. "Ootasin, kuni uus võim on paigas, et asi läbi arutada, aga seda pole tahetud."

Valgepea tunnistas, et koolipere reageering on üks suuremaid tunnustusi, mida ta on juhina saanud. "Et üks kollektiiv üksmeelselt organiseerub nii kiiresti halva vastu - vot see on saavutus! Sealjuures pole tegemist poliitiliselt äraostetavate, vaid intelligentsete inimestega. Selle peale peaksid võimulolijad peeglisse vaatama ja kiired korrektiivid tegema."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles